Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ταξίδι στα Κύθηρα του Μέλλοντος

Του Αλέξανδρου Κατραούζου
Μια βάφτιση ενός αγοριού, καρπού ενός ελληνοϊταλικού γάμου, αποτέλεσε την αφορμή της πρώτης μου επίσκεψης στα Κύθηρα. Η διάθεση εξερεύνησης του νησιού που βρέχεται ταυτόχρονα από το Αιγαίο και το Ιόνιο ήταν η αιτία.
Τα σημάδια παρουσίας κατακτητών της Δύσης έντονα σε ένα διαχρονικό θαλάσσιο πέρασμα προς την Ανατολή, άρα οι δικαιολογίες ότι για τα σημερινά δεινά φταίει η Τουρκοκρατία ειδικά εδώ μηδαμινές. Δεν φταίνε οι Οθωμανοί  που σε ένα ακόμη εξαιρετικό ελληνικό νησί η τουριστική σεζόν είναι περιορισμένη γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο. Που ο τοπικός επαγγελματίας δεν αντέχει να πληρώσει και φέτος, ειδικά μετά τις ελέω δημοψηφίσματος και capital controls απώλειες του Ιουλίου, όλα τα χαράτσια πληρώνοντας κανονικά όλες τις δόσεις του δανείου. Για ότι η οικοδομή είναι παγωμένη για άλλη μια χρονιά, κι ενώ εν προκειμένω "λεφτά υπάρχουν" σε εύπορους καταγόμενους και λοιπούς λάτρες του νησιού που θέλουν να χτίσουν και ανακαινίσουν.  Μόνο που οι άδειες είναι κολλημένες στην  Πολεοδομία Πειραιά και σε όποιες άλλες υπηρεσίες του κεντρικού μας λιμανιού όπου διοικητικά υπάγονται τα Κύθηρα.
Και επί Γαληνότατης Δημοκρατίας έπεφταν μακριά,  ούτε όμως οι Ενετοί ευθύνονται πλέον για τον ελάχιστο σημερινό μόνιμο πληθυσμό των 3,3 χιλ.κατοίκων όταν η ίσης έκτασης και μια εκ των δανειστριών μας Μάλτα έχει 130 φορές περισσότερους. Κι όταν το 1864, έτος ενσωμάτωσης στο ελλαδικό κράτος  15χιλ.Κυθήριοι ζούσαν μόνιμα στο νησί χώρια από την ανθηρή τους κοινότητα στην Ιωνία, αντιπροσωπευτικό δείγμα αστικού πολιτισμού του κυρίαρχου ελληνικού στοιχείου στη Σμύρνη.
Κι αν από τις στάχτες της Μικράς Ασίας οι περισσότεροι σκόρπισαν στην Αυστραλία κι αρκετοί στην Αμερική, από εκεί μακριά, την Ομογένεια, μπορεί να ανάψει πάλι η φλόγα της Ανάτασης αφήνοντας επιτέλους πίσω αυτό που ζούμε σήμερα εδώ στη Μητρόπολη, στα πρόθυρα της Μεταπολιτευτικής Καταστροφής.
Σε μια Ελλάδα και Ευρώπη που αναπτερώνονται  και αποκεντρώνονται, να επιστρέψουν Ομογενείς και νεομετανάστες στη Γη των προγόνων τους , όχι όμως στο παρελθόν , αλλά στο Μέλλον. Μετατρέποντας τη χέρσαμεσανατολική πλευρά των Κυθήρων , χωρίς να γίνει ως συνήθως μεσανατολικό, σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ικανό να τροφοδοτήσει με αυτάρκεια την πρόσθετη ενέργεια που θα απαιτήσουν οι επόμενες ενέργειες ντόπιων και "ξένων". Ξεκινώντας από την αυτόνομη λειτουργία του υπό αποκρατικοποίηση και με επεκτασιμότητα γειτονικού αεροδρομίου "Αλέξανδρος Ωνάσης",όπως έγινε αυτές τις μέρες στην Ινδία με τεχνογνωσία γερμανικής εταιρείας,  μοχλεύοντας δικά τους κεφάλαια με το πακέτο Γιούνκερ που ευνοεί ενεργειακές υποδομές. Ώστε να υποδέχεται το νησί περισσότερους τουρίστες, όχι της μάζας με το βραχιολάκι, αλλά της ουσίας με την παιδεία. Στοχεύοντας στους θιασώτες του αυθεντικού Ελληνισμού, όχι μόνο από τις παραδοσιακές χώρες προέλευσης, αλλά και τις αναδυόμενες του Νέου Κόσμου. Μερικές δεν απέχουν τόσο πολύ, όπως η Πολωνία, μια χώρα που όχι απλά αποκήρυξε τον κομμουνισμό, αλλά παρά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008 είχε το σθένος να εφαρμόσει βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως την άνοδο των συνταξιοδοτικών ορίων με κέρδος ένα +25%  στο ΑΕΠ από το 2009 με την Ελλάδα στο -25%.
Με τα νοικοκυρεμένα μακροοικονομικά των Πολωνών να έχουν οδηγήσει εύλογα σε άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου,  με μια απευθείας πτήση από τη Βαρσοβία   θα μπορούν σε λίγες μόνο ώρες να βρεθούν από τον κεντρικό δρόμο Νοwy Swiat στην ομώνυμη παραλία Νέος Κόσμος. Να δουν τα γαλάζια νερά της να σταματούν απέναντι στο ακρωτήρι Κάβο Μαλέα στο δυτικό σύνορο του Αιγαίου. Και με την ίδια καταπληκτική θέα προς στο αριστερό τους χέρι να περπατήσουν προς μια λίμνη, την αφετηρία μιας μοναδικής πειρατικής διαδρομής . Να συναντήσουν σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο , από την πρωτοβουλία KytheraHiking, μονοπάτι, πεζοπόρους από διάφορα σημεία της γης για να διασχίσουν μαζί το φαράγγι από όπου πέρασε ο διαβόητος Μπαρμπαρόσα το 1537 για να λεηλατήσει τη μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής βυζαντινή Καστροπολιτεία της Παληοχώρας. Σε ένα γεμάτο Κάστρα νησί, το ερειπωμένο στην Κάτω Χώρα με θέα το Ιόνιο, προσφέρεται για πολυτελές ξενοδοχείο από το να ρημάζει αναξιοποίητο και υπαγόμενο στην κρατική Εφορεία Αρχαιοτήτων. Με το σχολείο που χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας να είναι ιδανική για ρεσεψιόν. Προκειμένου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη μαζί με τα Κάστρα του ποταμού του Λίγηρα  να προσφέρεται   για διαμονή και αυτό του πλούσιου σε νερά Μυλοποτάμου. Και στον οινικό χάρτη να προστεθεί και η τοπική ποικιλία Αρικαράς,  γέννημα-θρέμμα ενός νησιού του οποίου την ποιότητα του κρασιού είχαν διακρίνει περιηγητές του 17ου-18ου αιώνα. Ώστε το κρασί των Κυθήρων να μην το βρίσκουν σε μικροποσότητες  μόνο όσοι το επισκέπτονται, αλλά και κοντά στα σπίτια τους όταν επιστρέφουν, το ίδιο και τα παξιμάδια Κυθήρων με το ελαιόλαδο . Καλή η ιδέα που διάβασα στη θερινή έκδοση της ομογενειακής εφημερίδας για το olivepicking για προσέλκυση τουρισμού τον Νοέμβριο. Γιατί όχι σε επόμενες εκδόσεις να μη διαβάσουμε για εκτίναξη εξαγωγών μελιού και λαδιού Κυθήρων; Γιατί όχι και κρασιού προς την Αυστραλία, μια από τις παγκόσμιες  ηγέτιδες στο είδος, από όπου παλλινοστούντες θα έχουν μεταλαμπαδεύσει στο νησί των προγόνων τους μοντέρνες αμπελουργικές τεχνικές;
Για την υλοποίηση των παραπάνω, η Φύση και Ιστορία των Κυθήρων έχουν προσφέρει απλόχερα τις κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς και Άξιους ανθρώπους. Κι αν το Κytherian Research Group συμβάλλει στην ανάσυρση των ελγίνειων αριστουργημάτων του παρελθόντος που μια συγκυρία έφερε έξω από το λιμανάκι του Αβλέμονα, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο τιμόνι των διόλου τυχαίων ευκαιριών του Μέλλοντος. Χωρίς το υδροκεφαλικό κράτος, αλλά με συμμάχους όσους δημιουργικούς μόνιμους κατοίκους και νεοφερμένους ερωτευμένους, να συγκροτήσει ένα νέο Κίνημα όχι σαν εκείνο πριν 100χρόνια, το Αυτονομιστικό της Αμύνης εν μέσω Εθνικού Διχασμού, αλλά το νέο της Επίθεσης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς το σαράκι του μικροελλαδισμού, αλλά το γονίδιο του Μείζονος Ελληνισμού! Έτσι, για τους Ημών προγόνους που πάσχισαν και τους απογόνους που θα διαβάζουν στα βιβλία του 22ου αιώνα και εντεύθεν ό,τι θα έχουν πετύχει τα Κύθηρα που "ήκμασαν στα χρόνια της Αξιοκρατίας", στην περίοδο της Ιστορίας  που θα δημιουργήσουμε Ημείς.

*Ο κ. Αλέξανδρος Κατραούζος είναι επιχειρηματίας- διευθύνων σύμβουλος

πηγή: capital.gr