Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Τα Κύθηρα στους Financial Times

Ένα ακόμη ελληνικό νησί, τα Κύθηρα, μαγεύει ξένους ανταποκριτές, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα και αυτό το καλοκαίρι έχει την τιμητική της.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην απαράμιλλη ομορφιά των ελληνικών νησιών; Ποιος μπορεί να νιώσει ολοκληρωμένος όταν ενώ έχει γυρίσει αρκετά μέρη του κόσμου, δεν έχει επισκεφτεί κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου ή του Ιονίου; Αν το καλοκαίρι δεν είναι η καλύτερη εποχή για να έρθει κανείς σε επαφή με τη μαγευτική ατμόσφαιρά τους που ο ήλιος τα λούζει με το φως του και η αλμύρα της θάλασσας δροσίζει τα καυτά βράχια τους, τότε ποια είναι;

Ήδη από την αρχή της άνοιξης και ενόψει καλοκαιριού, μεγαλύτερα και μικρότερα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, δεν χάνουν ευκαιρία και ξεκινούν αφιερώματα στα ελληνικά νησιά. Η Σαντορίνη, η Μύκονος, τα Κουφονήσια, η Ικαρία, η Ζάκυνθος είναι μόνο κάποια από τα νησιά που έχουν κλέψει την προσοχή των ξένων ανταποκριτών οι οποίοι εντυπωσιασμένοι από την ελληνική ομορφιά, επιστρέφουν στην πατρίδα τους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Σταματήσαμε πια να μετρούμε τις διακρίσεις της Ελλάδας σε λίστες με τους καλύτερους προορισμούς του κόσμου καθώς κάθε μέρα πια ξεπηδούν καινούρια αφιερώματα που μας κάνουν να φουσκώνουμε από υπερηφάνεια, σε μία περίοδο που ίσως το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Μπορεί φέτος, οι περισσότεροι να μην έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν ικανοποιητικό χρηματικό ποσό για διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι φιγουράρουμε διαρκώς στα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης.

Ελλάδα χώρα του φωτός άλλωστε και ειδικά το καλοκαίρι που ο ήλιος μας χαρίζεται απλόχερα (με εξαίρεση το φετινό καλοκαίρι βέβαια που μας τα έχει χαλάσει αρκετά). Αυτήν τη φορά λοιπόν, τέσσερις ειδικοί αποκαλύπτουν στους “Financial Times”  τα προσωπικά τους νησιά-καταφύγια. Από την τετράδα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ένα ελληνικό νησί, αυτό των Κυθήρων.
Το νησί που έχουν μνημονεύσει πολλοί ποιητές, το νησί που έχει γίνει τραγούδι, το νησί που μέχρι και σήμερα έχει διατηρήσει αναλλοίωτα πολλά χαρακτηριστικά του, τα Κύθηρα, όταν έρχονται στο μυαλό μας, συνήθως, μας παραπέμπουν στον καταρράκτη της Φόνισσας με τα καταπράσινα νερά του. Η γραφική ορεινή Χώρα τους, το κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο χωριό Καψάλι, τα καταπράσινα και γεμάτα ιστορία Μητάτα, η τουριστική Αγία Πελαγία είναι μόνο μερικά από τα χωριά του νησιού που αποτελούν πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών που είτε από τον Πειραιά είτε από τη Νεάπολη Λακωνίας κατηφορίζουν στο νησί.

Ο αυθεντικός χαρακτήρας τους, τα βυζαντινά και ενετικά στοιχεία που συνυπάρχουν αρμονικά με τη σύγχρονη αισθητική, οι πολύβοες αλλά και οι κρυφές παραλίες τους εγγυώνται όχι μόνο υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές αλλά και την επιθυμία να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Όλα αυτά πρέπει μάλλον να σκέφτηκε και η Claire Lloyd, η συγγραφέας του βιβλίου “My Greek Island Home” στην προσπάθεια της να μιλήσει στους Financial Times για το “προσωπικό της καταφύγιο”.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: “ Τα Κύθηρα είναι ένα μικρό γραφικό νησί στο Ιόνιο, απέναντι από το νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, με ένα εντυπωσιακά τραχύ τοπίο. Απότομα και απόκρημνα βράχια συναντούν τα βαθιά, γαλαζοπράσινα νερά που είναι τόσο καθαρά δίνοντας την αίσθηση ότι κανείς άλλος πριν από εσένα δεν έχει βουτήξει τα δάκτυλα του ποδιού του σε αυτά.”

Και συνεχίζει λέγοντας: “Έμεινα στην ανατολική πλευρά του νησιού, σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, τον Αβλέμονα,  με οικογενειακές επιχειρήσεις, καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες που δίνουν ζωή στο μέρος. Θα ήταν δελεαστικό να παραμείνω προσηλωμένη σε αυτό το όμορφο μικρό σημείο, αλλά ήμουν τελικά τυχερή που δεν το έκανα. Οδηγώντας, βρέθηκα στο χωριό Ποταμός και σε ένα old-fashion μαγαζί που άνοιξε το 1945 και πουλούσε είδη γενικής χρήσεως.”

Τα άλλα τρία νησιά που αναφέρονται στο αφιέρωμα είναι: τα νησιά Κορνάντι στην Κροατία, η Τένεδος στην Τουρκία και τα μικρά νησιά της Μαγιόρκα, Ντραγκονέρα και Καμπρέρα στην Ισπανία.

Μήπως σας μπήκαν ιδέες για τις φετινές σας διακοπές;

πηγή: pathfinder.gr