Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Οι "πρώτοι θαλασσοπόροι" μοιράστηκαν την εμπειρία τους

Οι δέκα κωπηλάτες, είχαν ξεκινήσει από το Καψάλι των Κυθήρων, την περασμένη Πέμπτη το πρωί, πάνω σε μια σχεδία από καλάμια, για να φτάσουν τελικά το περασμένο Σάββατο στο παλιό λιμάνι των Χανίων

Την ευκαιρία να μάθουν για την εμπειρία του ταξιδιού από τα Κύθηρα στα Χανιά με μια σχέδια, που έκαναν οι δέκα “πρώτοι θαλασσοπόροι” αναβιώνοντας το πρώτο θαλάσσιο ταξίδι που έγινε ποτέ στην Ευρώπη, είχαν όσοι παρευρέθηκαν χθες στο Νεώριο του Μόρο όπου τιμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση, ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος “First Mariners”.

“Το ταξίδι ήταν φανταστικό. Ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί είχαμε ευνοϊκό άνεμο που μας έδινε ώθηση και καταφέραμε να φτάσουμε 12 ώρες νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε κι αυτό ήταν υπέροχα”, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπόμπ Χόουπμαν, καπετάνιος του πληρώματος, συγγραφέας και ιστορικός. “Ήταν κάτι που σχεδίαζα για δέκα ολόκληρα χρόνια κι όταν τελικά τα κατάφερα, όταν έφτασα εδώ, στο λιμάνι των Χανίων, ένιωσα τρομερή ανακούφιση. Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι που έκανε ποτέ ο άνθρωπος στην Ευρώπη και εσείς οι Κρητικοί πρέπει να νιώθετε περήφανοι γι’ αυτό”, σχολίασε.

Όπως είναι γνωστό, οι δέκα κωπηλάτες, είχαν ξεκινήσει από το Καψάλι των Κυθήρων, την περασμένη Πέμπτη το πρωί, πάνω σε μια σχεδία από καλάμια, για να φτάσουν τελικά το περασμένο Σάββατο στο παλιό λιμάνι των Χανίων, αναβιώνοντας, 130 χιλιάδες χρόνια μετά, το ταξίδι των πρώτων θαλασσοπόρων.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Καλλίγερος, μέλος του πληρώματος και κάτοικος Κυθήρων εξήγησε ότι  ανακατεύτηκε λόγω γλώσσας και ιδιότητας στο όλο εγχείρημα: “Ήθελα να μάθω πώς γίνεται να κατασκευάσεις  μαι σχεδία, να συνεισφέρω κι εγώ λίγο σ’ αυτό το πείραμα”, είπε ενώ ερωτηθείς σχετικά με την εμπειρία του, τόνισε: “Μακάρι να ‘ταν κι άλλο, να πηγαίναμε και πιο πέρα. Οι δύο μέρες μου φάνηκαν λίγες αλλά πολύ εκπαιδευτικές. Θα συνιστούσα σε όλους τους νέους αν θέλουν να ασχοληθούν με κάποιο πρότζεκτ, για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους, για τον τόπο τους, να το κάνουν, να μην φοβηθούν τα προβλήματα”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησε επίσης η κα Κατερίνα Κόπακα καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας , Παν/μιο Κρήτης με θέμα «Με μια καλαμένια σχεδία από τα Κύθηρα στην Κρήτη και στη Γαύδο. Η εμπειρία μιας πειραματικής παλαιολιθικής πλεύσης στον 21ο αιώνα».

πηγή: cretalive.gr