Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Δελτίο τύπου «ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ Καινούργια Μέρα»

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα με τη συμμετοχή του εκλεγέντος Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων κ. Τάκη Χατζηπέρου και του εκλεγέντος Δημάρχου Κυθήρων κ. Στράτου Χαρχαλάκη για το ζήτημα των χημικών της Συρίας. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης α) ο Δρ. Βασίλειος Αλεβιζάκος (Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Υφυπουργού), β) ο κ. Δημήτρης Χρονόπουλος (Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄, Διευθυντής της Δ1 Διεύθυνσης ΟΗΕ και Διεθνών Ειδικευμένων Οργανισμών και Διασκέψεων του ΥΠ.ΕΞ.) και γ) ο κ. Σωτήριος Αθανασίου (Πληρεξούσιος Υπουργός Β΄ - Γρφ. ΥΦΥΠΕΞ).
Η σύσκεψη που διήρκησε σχεδόν 1,5 ώρα είχε σκοπό την επίσημη ενημέρωση των εκλεγέντων τοπικών Αρχών των Κυθήρων πάνω στο ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο κ. Χαρχαλάκης παρέδωσε στον κ. Υπουργό επιστολή με το ψήφισμα διαμαρτυρίας και τις 2.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στα Κύθηρα, συμπεριλαμβανομένων των υπογραφών της κας. Ρένας Δούρου, του κ. Τάκη Χατζηπέρου και των Δημάρχων του Αργοσαρωνικού που υπέγραψαν το κείμενο κατά τη συνάντησή τους στην Ύδρα το Σάββατο 28/6 ύστερα από πρόταση του κ. Χαρχαλάκη.

Οι κ.κ. Χατζηπέρος και Χαρχαλάκης ζήτησαν επίσημη και έγκυρη πληροφόρηση για το θέμα των χημικών που απασχολεί όχι μόνο τα Κύθηρα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς τα ζητήματα περιβάλλοντος δε γνωρίζουν σύνορα.

Ο κ. Υπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες προέβησαν σε ανάλυση του ζητήματος, τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά, ισχυριζόμενοι και διαβεβαιώνοντας για τα ακόλουθα:

Α) τα χημικά της Συρίας (είτε πριν είτε μετά την υδρόλυση) δεν θα έρθουν σε κανενός είδους επαφή ούτε με τον αέρα, ούτε με τη θάλασσα της Μεσογείου.
Β) δεν θα γίνει ταφή, απόθεση ή βύθιση οιουδήποτε χημικού ή άλλου προϊόντος στη θάλασσα.
Γ) ο συγκεκριμένος θαλάσσιος χώρος επελέγη γιατί δεν είναι προσβάσιμος στο ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας από τις χώρες της Ανατολής.
Δ) πάνω στο πλοίο που θα γίνεται η υδρόλυση θα υπάρχουν 4 παρατηρητές επιστήμονες της αρμόδιας υπηρεσίας για τα χημικά του Ο.Η.Ε.
Ε) η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία με την αποστολή ενός πολεμικού πλοίου και (εάν απαιτηθεί) και ενός υποβρυχίου.
Στ) το ΕΛΚΕΘΕ έχει ήδη πάρει δείγματα νερού από την περιοχή και θα πάρει και μετά τη λήξη της σχετικής διαδικασίας για να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε βλάβη του περιβάλλοντος.
Ζ) από την υδρόλυση 520 τόνων χημικών, θα παραχθούν περίπου 4.500 τόνοι υδρολυμένου προϊόντος και δεν θα αντληθεί νερό από τη θάλασσα αλλά από δεξαμενή χωρητικότητας 20.000 τόνων νερού που υπάρχει πάνω στο πλοίο.Η) την όλη διαδικασία θα επιβλέπουν ειδικοί πιστοποιημένοι επιστήμονες στα χημικά, καθώς και σειρά άλλων επιστημόνων και παραγόντων.
Θ) το προϊόν που θα παραχθεί μετά την υδρόλυση (4.500 τόνοι περίπου απενεργοποιημένου χημικού προϊόντος) θα μεταφερθεί για απόθεση σε χώρες εκτός της Μεσογείου.
Ι) για όλη τη διαδικασία έχουν ληφθεί υπερβάλλουσες δικλείδες και μέτρα ασφαλείας, διπλά και τριπλά τοιχώματα στις δεξαμενές, δεξαμενές αρνητικής πίεσης κ.λπ

Ωστόσο, παρά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού, οι κ.κ. Χατζηπέρος και Χαρχαλάκης επέμειναν σθεναρά στο να υπάρξει επίσημη γραπτή τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα, για την οποία δεσμεύθηκε ο κ. Υπουργός. Παράλληλα ζήτησαν να προκληθεί απάντηση – ενημέρωση και από την αρμόδια υπηρεσία του Ο.Η.Ε. για τα χημικά.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ Η.Π.Α.
Εξάλλου, ομαδική επιστολή με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2014 έστειλαν στον Πρόεδρο Ομπάμα ο εκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος, ο εκλεγείς Δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης και οι δήμαρχοι/εκλεγέντες δήμαρχοι Σφακίων, Κισσάμου και Ανωγείων.

Με την επιστολή τους, οι υπογράφοντες ζητάνε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακαλέσει, έστω και την τελευταία στιγμή, την απόφαση να καταστραφούν διά της μεθόδου της υδρόλυσης τα Συριακά χημικά όπλα στα διεθνή χωρικά ύδατα της Μεσογείου. Δέχονται τόσο την ανάγκη της καταστροφής τους όσο και τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η Συριακή σύρραξη, αμφισβητούν όμως την ανάγκη η καταστροφή να γίνει εν πλω στο ανοιχτό πέλαγος, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο. Παράλληλα, αναφέρονται στην ανυπαρξία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που θα καθιστούσε το όλο εγχείρημα παράνομο στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Τονίζουν ιδιαιτέρως τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε ένα τυχόν ατύχημα στο κλειστό οικοσύστημα της Μεσογείου, καθώς και τις ανθρώπινες, περιβαλλοντολογικές και πολιτισμικές συνέπειες που θα ακολουθούσαν. Παρά την αναγνωρισμένη εμπειρία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην υδρολυτική καταστροφή χημικών όπλων, και την αδιαμφισβήτητη καλή θέληση του πληρώματος του σκάφους USS Cape Ray, οι υπογράφοντες θυμίζουν την παρ’ ολίγο τραγωδία του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Three Mile Island και την έκρηξη του διαστημόπλοιου Challenger. Πρόκειται για δύο περιπτώσεις όπου παρά την υψηλότατη τεχνολογία και τις εξαιρετικές προφυλάξεις που αναπτύχθηκαν, μια αλυσίδα από μικρά, απρόβλεπτα λάθη οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια σε μοιραία ή σχεδόν μοιραία αποτελέσματα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα γίνεται στατιστικά πιθανό όταν πολύπλοκες και αδοκίμαστες τεχνικές ενεργοποιούνται σε ένα εκ των ενόντων αφιλόξενο περιβάλλον όπως είναι το ανοιχτό πέλαγος.

Τόσο η εκλεγείσα Περιφερειακή Αρχή όσο και η νέα Δημοτική Αρχή των Κυθήρων θα παρακολουθούν στενά το ζήτημα ενημερώνοντας υπεύθυνα και συνετά την τοπική κοινωνία.

Τάκης Χατζηπέρος
Εκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων

Στράτος Χαρχαλάκης
Εκλεγείς Δήμαρχος Κυθήρων