Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Συνάντηση νεοεκλεγμένων Δημάρχων Αργοσαρωνκού και Κυθήρων με τη νέα ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής

Στη σημαιοστολισμένη Ύδρα που γιορτάζει τα Μιαούλεια, την 179η Επέτειο από το θάνατο του Υδραίου Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, βρέθηκαν οι Δήμαρχοι του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων και συναντήθηκαν με τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής κα. Ρένα Δούρου και το νέο Αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Χατζηπέρο. Η συνάντηση, την οποία συντόνισε ο κ. Χατζηπέρος, έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας και συμμετείχαν:
Η εκλεγείσα Δήμαρχος Σαλαμίνας κα. Ισιδώρα (Ρούλα) Νάννου
Ο εκλεγείς Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης
Ο εκλεγείς Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης
Ο εκλεγείς Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης
Ο εκλεγείς Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης
Ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης
Ο εκλεγείς Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή της, η κα. Δούρου συνεχάρη τους νέους Δημάρχους για την εκλογή τους και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με την Περιφέρεια σε όλους τους τομείς, προκειμένου να υπάρχει απτό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Ο κ. Χατζηπέρος δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό των νέων Δημοτικών Αρχών στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για ανάπτυξη και επίλυση των ζητημάτων καθημερινότητας. Από τις τοποθετήσεις όλων των Δημάρχων διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά ότι τα προβλήματα των νησιών και των παράκτιων περιοχών είναι κοινά και δυστυχώς ακόμα ανεπίλυτα.

Ο εκλεγείς Δήμαρχος Κυθήρων παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα στην κα. Δούρου και στον κ. Χατζηπέρο με τα βασικότερα ζητήματα και τις προτεραιότητες των Κυθήρων και Αντικυθήρων που σχετίζονται με την Περιφέρεια, όπως (ενδεικτικά): η υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων (με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του αεροδρομίου), η στενή συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες για την εκπόνηση σειράς μελετών, η δημιουργία Σφαγείου, η συγκοινωνία, το ζήτημα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, η παρουσία κτηνιάτρου κ.λπ. Ο κ. Χαρχαλάκης ζήτησε από τους Δημάρχους και την κα. Περιφερειάρχη να συνυπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας για τα χημικά στη Μεσόγειο, πράγμα που έκαναν άπαντες με μεγάλη προθυμία. Οι υπογραφές της κας. Δούρου, του κ. Χατζηπέρου και των Δημάρχων του Αργοσαρωνικού ενσωματώθηκαν στις ήδη συγκεντρωθείσες 2.000 υπογραφές και θα παραδοθούν στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.


Οι Δήμαρχοι διατράνωσαν την απόφασή τους να δρουν αλληλέγγυα απέναντι σε σοβαρά κοινά ζητήματα, όπως το προαναφερθέν για τα χημικά της Συρίας. Στο ίδιο πλαίσιο ο νέος Δήμαρχος του Πόρου κ. Δημητριάδης έθεσε εμφατικά το ζήτημα του σχεδίου μετατροπής του Αργοσαρωνικού σε μια απέραντη έκταση ιχθυοκαλλιεργειών καθώς και τη διαφαινόμενη πώληση των λιμένων Πόρου και Ύδρας σε ιδιώτες ζητώντας τη συμπαράσταση των συναδέλφων του Δημάρχων, που άπαντες δήλωσαν αλληλέγγυοι και έτοιμοι να υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίζει πρώτα και κύρια το δημόσιο συμφέρον και τις πραγματικές τοπικές ανάγκες των κατά τόπους περιοχών.

Τέλος, ο νέος Δήμαρχος της Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης ανακοίνωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους του του Πόρου και των Κυθήρων έλαβαν την πρωτοβουλία να αποστείλουν επιστολή συνεργασίας σε όλους τους Δημάρχους νησιών μέχρι 5.000 κατοίκους, σε μία προσπάθεια θεσμοθέτησης κοινών δράσεων και ενεργειών των μικρών νησιών προς την κεντρική εξουσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και θεσμικά τα πολλά κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευαίσθητες νησιωτικές κοινωνίες.
Μετά το πέρας της άκρως εποικοδομητικής συνάντησης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις των Μιαουλείων, και συγκεκριμένα τη μεταφορά της ασημένιας ληκύθου με την καρδιά του Υδραίου Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη (που αφαιρέθηκε το 1835 από το νεκρό σώμα του με προσωπική εντολή του Βασιλέα Όθωνα), από το Μουσείο της Ύδρας στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του νησιού, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Π.Ν. και τιμητικού αγήματος. Οι άκρως συγκινητικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Ύδρα κάθε χρόνο και έρχονται μέσα σε καιρούς αγνωσίας και ιστορικής απάθειας να μας θυμίσουν το παράδειγμα των Ηρώων του 1821 καλώντας μας να τους μιμηθούμε έστω και κατ΄ ελάχιστον στη φιλοπατρία και την ανιδιοτέλεια.