Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ελληνικό υποβρύχιο και τουρκική φρεγάτα "εμπλέκονται" στην καταστροφή χημικών από Συρία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Eνα υποβρύχιο από την Ελλάδα, φρεγάτες από Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία και άλλα πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου των ΗΠΑ που είναι επικεφαλής, συγκροτούν την Τask Force - 64  (CTF-64) που θα συνοδεύει και θα προστατεύει το υπό αμερικανική σημαία πλοίο MV Cape Ray. στο οποίο θα γίνει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, μεταξύ Σικελίας (Ιταλίας), Μάλτας και Ελλάδας.

Ήδη το μετασκευασθέν και εξοπλισθέν με τα μηχανήματα υδρόλυσης πλοίο  ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Ναυτικό ότι απέπλευσε από την βάση Rota της Ισπανίας  (φωτογραφία) και ήδη βρίσκεται καθ 'οδόν προς το λιμάνι του Gioia Tauro, της Ιταλίας, όπου φορτώσει τα  χημικά όπλα που μεταφέρονται εκεί από την Συρία με  το δανικό πλοίο Ark Futura.Ανακοινώνοντας την αναχώρηση, Πεντάγωνο ο υπεύθυνος τυπου του αμερικανικού Πενταγώνου  υποναύαρχος John Kirby δήλωσε ότι η παραμονή του πλοίου στην Ιταλία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
"Τίποτα στο περιβάλλον''

Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, το Cape Ray θα αποπλεύσει από το λιμάνι Gioia Tauro για τα διεθνή ύδατα μεταξύ Σικελίας (Ιταλίας), Μάλτας και Ελλάδας.για να αρχίσει η εξουδετέρωση των χημικών παραγόντων με τη χρήση του συστήματος  υδρόλυσης.Ο κ. Kirby, δήλωσε πως  " η εξουδετέρωση θα διεξαχθεί σε μια ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο" - και πρόσθεσε  σε μια προσπάθεια καθησύχασης. "Τίποτα από όλη αυτή τη λειτουργία, δεν θα ελευθερωθεί στο περιβάλλον''.Η ίδια διαβεβαίωση έχει δοθεί και από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
 Η αποστολή καταστροφής των χημικών έχει οργανωθεί από κοινού τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και τον OPCW. Το σκάφος Cape Ray και το τοποθετημένο σε αυτό  σύστημα υδρόλυσης είναι μέρος της συνεισφοράς των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων . Το σκάφος είναι μέρος του προγράμματος Ready Reserve Force του Τμήματος  Μεταφορών  Ναυτιλίας του USA NAVY.

Έφυγαν όλα από Συρία
Να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε τις προάλλες από την κοινή αποστολή του ΟΗΕ που επιβλέπει την εξάλειψη από την Συρία των αποθεμάτων χημικών όπλων ότι το 100 % των δηλωμένων χημικών όπλων της Συρίας  έχει καταστραφεί ή απομακρυνθεί από τη Συρία. Η Δαμασκός  δέχθηκε το 2013 ένα σχέδιο απομάκρυνσης των χημικών μετά από μια υποτιθέμενη επίθεση με χημικά αέρια  από το καθεστώς στο οποίο σχεδόν 1.500 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχασαν τη ζωή τους στα προάστια Ghouta της πρωτεύουσας στις 2 Αυγούστου πέρυσι Έκτοτε όμως πολλά στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι η επίθεση δεν έγινε από το καθεστώς Ασαντ αλλά το πιθανότερο είναι ότι υπήρξε προβοκάτσια.... Ακόμα και ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας έχει ακουστεί...

Πομπώδης η ανακοίνωση της Τουρκίας 
Πάντως χθες το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο  ανακοίνωσε πομπωδώς - επιδιώκοντας να κερδίσει εντυπώσεις - την συμμετοχή του στην αποστολή συνοδείας, την οποία βάφτισε βοήθεια στο πρόγραμμα καταστροφής! Πρόκειται λοιπόν να διαθέσει την φρεγάτα  TCG Salih Reis (F-246)  τύπου MEKO 200. Κατά τη διάρκεια αποστολής η τουρκική φρεγάτα (φωτογραφια)  θα φέρει ελικόπτερο SH-70B Seahawk  και θα επιβαίνει επί του σκάφους.μια ομάδα για  Χημική -Βιολογική -Ραδιολογική και Πυρηνική  άμυνα( ΠΡΒΧ)   και μία  ομάδα Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού ( ''βατράχια'') .
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο  μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MV Cape Ray έχει εξοπλισθεί με συστήματα ασφαλείας (φίλτρα κλπ) για το προσωπικό και τους επιστήμονες που τοποθετήθηκαν σε χρόνο- ρεκόρ στις ΗΠΑ και για το έργο αυτό η ομάδα εργασίας πήρε ειδικό βραβείο.Οι μηχανικοί NSWCDD της CBR Άμυνας σχεδίασαν το σύστημα του πλοίου με όρους συλλογικής προστασίας και ο εξοπλισμός εξασφαλίζει σε όλα τα επίπεδα συνθήκες προστασία, αναφέρεται.

Όλα τα απόβλητα από τη διαδικασία της υδρόλυσης στο πλοίο MV Cape Ray θα είναι διασφαλισμένα, αναφέρεται από τους αμερικανούς. Θα αποθηκεύονται δε επί του σκάφους, μέχρι να διατεθούν  σε εμπορικές εγκαταστάσεις που καθορίζονται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ενώ παραπροϊόντα (απόβλητα) υδρόλυσης δεν θα διαχυθούν  στη θάλασσα ή τον αέρα.

Να σημειωθεί ότι το OnAlert πρώτο και κατ αποκλειστικότητα είχε αναφέρει η ελληνική συμμετοχή στην δύναμη συνοδείας του MV Cape Ray θα είναι υποβρύχιο.

πηγή: onalert.gr