Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου βουλευτή Παναγιώτη Μελά, 27/9/2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: « Σε απελπιστική κατάσταση οι κτηνοτρόφοι της Κορινθίας»
Οι κτηνοτρόφοι της Κορινθίας βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τα επί σειράς ετών προβλήματά τους, όχι μόνο δεν βρίσκουν λύση, αλλά επιδεινώνονται και πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο.
Παρ’ ότι η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου έχει δώσει υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, ότι θα βρίσκεται δίπλα τους, δυστυχώς τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Το Σωματείο Κτηνοτρόφων έχει υποβάλλει τα αιτήματά του, τα οποία είναι:
 1.Μείωση του κόστους παραγωγής, που σήμερα παραμένει υψηλό (ακριβές ζωοτροφές), και να εντατικοποιηθεί η καλλιέργεια ελληνικών σπόρων, που προορίζονται για ζωοτροφές, δίνοντας κίνητρο στους έλληνες γεωργούς.
2. Οι εισαγωγές που γίνονται με σκοπό να καλυφθεί η εγχώρια αγορά με κρέας, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, να γίνονται με σφαγμένα και όχι ζωντανά ζώα, όπως μέχρι τώρα, που ελληνοποιούνται και μετά οδηγούνται σε σφαγείο.
3. Η παραμονή του παρόντος φορολογικού συστήματος, ειδικά για τους κτηνοτρόφους και όχι υπαγωγή τους στο καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, έως ότου βρεθεί κάτι πιο ευέλικτο.
4. Δυνατότητα μεταβίβασης της γης που έχει παραχωρηθεί σε κτηνοτρόφους της ορεινής Κορινθίας από το Δασαρχείο, κι έχουν γίνει σταβλικές εγκαταστάσεις, στα παιδιά τους, με κάτι σαν «γονική παροχή», για την ίδια και μόνο χρήση.
5. Απλοποίηση και συντόμευση της χορήγησης άδειας λειτουργίας ποιμνιοστασίου, γιατί τώρα, πέραν του ότι είναι περίπλοκες και χρονοβόρες, έχουν και υπερβολικό κόστος.
6. Να υπάρχουν Δημόσια Κτηνιατρεία σε απόσταση προσιτή στους κτηνοτρόφους και τα ζωντανά τους, γιατί σήμερα βιώνουν τη διάλυση των Δημόσιων Κτηνιατρείων.
7. Να δίνεται άδεια Ιδιωτικού Τυροκομείου, με απλές διαδικασίες, με δικαίωμα πώλησης για κάθε ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο, με δικαίωμα πώλησης του προϊόντος του και με έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.
8. Στον εμβολιασμό για μελιταίο, για λόγους ασφαλείας, να συνεχίσει να υπάρχει και το «τατουάζ» πέρα από ενώτιο, που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Θα δώσετε πραγματικές λύσεις στα προβλήματα αυτά των κτηνοτρόφων της Κορίνθου, δεδομένου ότι, η κτηνοτροφία αποτελεί το «έτερον ήμισυ» της πρωτογενούς παραγωγής και βασικό πυλώνα της Ελληνικής Οικονομίας;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
27-09-2013
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ