Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση βουλευτών για χορήγηση σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών, 12/9/2013

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην επανεξέταση των κριτηρίων για τη χορήγηση σύνταξης στις ανύπαντρες θυγατέρες στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων εστιάζουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Οικονομικών επτά βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.
Αναφερόμενοι στις κρατήσεις που γίνονταν για πολλά χρόνια σε στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, που θα τους διασφάλιζαν στο μέλλον την καταβολή συγκεκριμένης σύνταξης, οι βουλευτές τονίζουν ότι με την οριζόντια εφαρμογή συγκεκριμένης διάταξης, περικόπτεται η σύνταξη για τις άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να μην έχουν κανένα πλέον εισοδηματικό πόρο για να ζήσουν.
Οι βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό Οικονομικών μεταξύ άλλων, εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την οριζόντια εφαρμογή κριτηρίων, που στηρίζονται στα εισοδήματα του 2011 και οδηγούν στη συρρίκνωση ή στην κατάργηση της σύνταξης που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων από το τέλος Αυγούστου, αλλά και για ποιο λόγο έγινε μείωση του ΜΤΣ και του ΕΚΟΕΜΣ που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
‘Ένα κοινωνικό πρόβλημα, η διάσταση του οποίου είχε υποτιμηθεί σε ό, τι αφορά στις διατάξεις που επιβάλλουν την οριζόντια εφαρμογή του, είναι αυτό που σχετίζεται με τα κριτήρια για τη χορήγηση της σύνταξης στις ανύπαντρες θυγατέρες στις ανύπαντρες θυγατέρες στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.
 Για πολλά χρόνια, σε στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους γίνονταν κρατήσεις που διασφάλιζαν στο μέλλον την καταβολή της συγκεκριμένης σύνταξης, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θυγατέρες τους για όσο διάστημα έμεναν ανύπαντρες, μετά το θάνατο των γονέων τους.
Ο νόμος που ψηφίστηκε και θεσπίζει εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος, μπορεί να αντιστοιχεί στις έκτακτες δημοσιονομικές συνθήκες που βιώνουμε ως χώρα, επέβαλε, όμως από τις 28 Αυγούστου οριζόντια εφαρμογή που είναι σε πολλές περιπτώσεις άδικη και οδηγεί στην απόγνωση δεκάδες γυναίκες μέσης και μεγάλης ηλικίας.
Συγκεκριμένα, με το εισοδηματικό όριο των 8.640 ευρώ, που τέθηκε, ως όριο για τη χορήγηση της σύνταξης, πολλές άγαμες θυγατέρες είδαν τη σύνταξή τους πριν από λίγες ημέρες, να περικόπτεται σε ποσό των 100 και 200 ευρώ το μήνα ή και ολοσχερώς.
Αυτό συνέβη γιατί τα εισοδήματα που είχαν το 2011 υπερέβαιναν το όριο των 8.640 ευρώ σε ετήσια βάση.
Δηλαδή, για ένα μικρό επιπλέον εισόδημα του 2011, που σήμερα μπορεί να μην υπάρχει και αυτό μπορεί να αποδειχθεί, δύο χρόνια αργότερα, μένουν χωρίς κανένα εισόδημα και πρέπει να περιμένουν τον Μάρτιο του 2014 για να τους επαναχορηγηθεί η σύνταξη.
Συνήθως, το επιπλέον αυτό εισόδημα προέκυπτε από την είσπραξη ενός ενοικίου που είναι αμφίβολο, αν υπάρχει σήμερα ή αν το εισπράττου δύο χρόνια μετά.
Πρέπει, επίσης, να συνυπολογιστεί, ως προς τα εισοδήματα του 2011, ότι το ύψος της σύνταξης τότε ήταν μεγαλύτερο της σημερινής συμπεριλαμβανομένων και των δώρων.
Με την οριζόντια, όμως εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, περικόπτεται η σύνταξη για τις άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να μην έχουν κανένα πλέον εισοδηματικό πόρο για να ζήσουν.
Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των γυναικών βρίσκεται σε απόγνωση και επιβάλλεται να υπάρξει μια διορθωτική παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο, τη στιγμή μάλιστα που η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ελάχιστη.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.            Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την οριζόντια εφαρμογή κριτηρίων, που στηρίζονται στα εισοδήματα του 2011 και οδηγούν στη συρρίκνωση ή στην κατάργηση της σύνταξης που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων από το τέλος Αυγούστου.
2.            Για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη διακοπή της σύνταξης και τη σχετική αιτιολογία
3.            Εάν προτίθεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, στο Νόμο 4093/2012 για τον επαναπροσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων με χαρακτηριστικά επικαιροποίησης αφού τα εισοδήματα του 2011 που υπερέβαιναν το όριο, ενδέχεται να μην υπάρχουν σήμερα και οι γυναίκες αυτές να μην έχουν κανέναν πλέον εισοδηματικό πόρο, ενώ την ίδια στιγμή, με την οριζόντια εφαρμογή του νόμου, τους περικόπτεται η σύνταξη.
4.            Για ποιο λόγο γίνεται, επίσης, μείωση του ΜΤΣ και του ΕΚΟΕΜΣ που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες των στρατιωτικών αφού βάση του Ν4093/2012 δεν συνυπολογίζονται ως εισοδήματα.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
1.            ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ- ΘΕΟΔΩΡΟΥ   ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
2.            ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                ΗΛΕΙΑΣ
3.            ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΗΜΑΘΙΑΣ
4.            ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ            Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ
5.            ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ               ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
6.            ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ                    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

7.            ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΤΣΑΡΑ                   ΗΜΑΘΙΑΣ