Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Θησαυροί από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το χάλκινο δόρυ, τη λάγυνο που ανελκύστηκε ακέραια αλλά και ένα τμήμα από το ξύλινο πέτσωμα του πλοίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την Τετάρτη, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων από την ενάλια έρευνα στο βυθό των Αντικυθήρων το 2014.

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο χώρο του ιδρύματος για λίγες μόνο ώρες, με άδεια που παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η παρουσίαση έγινε από τη διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, τον Θεοτόκη Θεοδούλου, επιστημονικό υπεύθυνο της ανασκαφής και τον αρχαιολόγο-διευθυντή της ανασκαφής και ερευνητή του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ, Μπρένταν Φόλεϊ.

Στην ομιλία της η κ. Σίμωσι έκανε μία σύντομη αναφορά τόσο στα ευρήματα που έφεραν στην επιφάνεια οι συμιακοί σφουγγαράδες την περίοδο 1900-1901 όσο και στην έρευνα του 1976 από τον Ζακ-Υβ Κουστώ, ενώ χαρακτήρισε το βυθισμένο πλοίο ως ένα «πλωτό μουσείο».
Το χάλκινο δόρυ που προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα

Η λάγυνος που βρέθηκε ακέραια
Τόνισε, επίσης, ότι τα νομίσματα που έχουν βρεθεί επιτρέπουν στους επιστήμονες να εκτιμήσουν ότι το πλοίο ξεκίνησε από την Πέργαμο.

Η έρευνα του Κουστώ έδωσε το έναυσμα για την απαρχή της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στη χώρα, είπε η κ. Σίμωσι, επιβεβαιώνοντας ότι τον Μάιο του 2015 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της ενάλιας έρευνας.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι πιο καρποφόρα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το ναυάγιο έχει χαρτογραφηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή, ενώ ερευνήθηκε υποβρυχίως ολόκληρη η περίμετρος του νησιού.

Τόνισε, πάντως, ότι στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι να ξεκινήσει η ανασκαφή στην περιοχή του ναυαγίου και εκτίμησε πως στο βυθό ενδέχεται να βρίσκονται και άλλα αγάλματα, πέραν των 36 που έχουν ανελκυστεί, τα οποία λόγω της διάβρωσης δημιουργούν την εντύπωση βράχων.

Ο κ. Θεοδούλου από την πλευρά του σημείωσε ότι το βυθισμένο πλοίο, ένα ρωμαϊκό εμπορικό πλοίο, ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν και εάν δεν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για την ύπαρξη δεύτερου ναυαγίου, στη δεύτερη θέση που ερευνάται, τότε -όπως είπε- θα μιλάμε για ένα πραγματικά τεράστιο πλοίο.

Αναφέρθηκε επίσης στα ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα που εντοπίστηκαν τόσο το 1900 όσο και το 1976, σημειώνοντας ότι με βάση τις ανθρωπολογικές μελέτες ανήκουν σε τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο, είπε ο κ. Θεοδούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το τέλος της παρουσίασης.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, στη δεύτερη θέση που ερευνάται βρέθηκαν ένα τμήμα από σωλήνα που πιθανότατα ανήκε σε αντλία του πλοίου, τμήμα άγκυρας και ένας αμφορέας.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης. «Από τα πράγματα που βρήκαμε, εξάγονται πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λασκαρίδης.

Η πρώτη φάση της ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διέθεσε από την πλευρά του το σκάφος «ΓΛΑΡΟΣ», το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πλοίο-φορέας για το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα και για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών.

πηγή: in.gr