Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Μία Ελληνίδα – Σύμβολο

ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ

Παραμονή Χριστουγέννων 1974. Η πόλη του Darwin, στολισμένη, περιμένει με ανυπομονησία τον ερχομό του Αη Βασίλη. Οι άνθρωποι, βιαστικοί στους δρόμους, κάνουν τα τελευταία τους ψώνια. Πολλοί, από την ελληνική παροικία, ετοιμάζονται για τη μεταμεσονύκτια λειτουργία.
Τίποτε δεν προμηνύει το κακό που θα ξεσπάσει σε λίγες ώρες.
Κανείς δεν φαντάζεται ότι η μανία ενός κυκλώνα θα ισοπεδώσει σχεδόν την πόλη και θα αφήσει τους περισσότερους άστεγους. Από τις 47.000 κατοίκους, θα πουν αργότερα οι στατιστικές, οι 41.000 βρήκαν τα σπίτια τους σωριασμένα σε ερείπια. Εβδομήντα έχασαν τη ζωή τους, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός εκείνων που τραυματίστηκαν.

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Εκκένωση της πόλης πρόσταξαν οι Αρχές και οι ουρές στο αεροδρόμιο ατελείωτες.
Τα φλας των φωτορεπόρτερ δουλεύουν ασταμάτητα. Οι εικόνες που αποθανατίζουν μιλούν εύγλωττα για την τραγωδία που έπληξε τον τόπο εντελώς απροσδόκητα.
Μια από αυτές ξεχωρίζει για την ένταση του πόνου, της απόγνωσης, της απελπισίας, αλλά και της μητρικής στοργής που απεικονίζεται στο πρόσωπο της μητέρας που κρατά στην αγκαλιά της τα δυο της παιδιά. Το ένα τρομοκρατημένο από ό,τι έχει δει, το άλλο αποκαμωμένο, σχεδόν άπνοο. Η φωτογραφία είναι του Vic Summers, γίνεται πρωτοσέλιδη στο Sydney Sun και ταξιδεύει σ' όλον τον κόσμο.
Κανείς, εντούτοις, δεν υποψιάζεται, τότε, ότι θα ζει... 40 χρόνια αργότερα
Η αποκάλυψη γίνεται σήμερα, όταν πληροφορούμαστε ότι η μητέρα στη φωτογραφία είναι η Μαριάννα Γκάτη με τις δύο κόρες της, την Πόπη και την Νεκταρία.
Οι μνήμες γυρίζουν πίσω ζωηρές και πεντακάθαρες.
Παραμονή Χριστουγέννων . Όλα έτοιμα στο σπίτι της οικογένειας Γκάτη για τη μεγάλη γιορτή. Κάποια ανησυχία προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι τα παιδιά, η Πόπη και η Νεκταρία, παρουσιάζουν συμπτώματα ιλαράς. Η Μαριάνα αποφασίζει να τα πάει από νωρίς στην αδελφή της για να μπορέσει η ίδια να παρακολουθήσει την μεταμεσονύκτια λειτουργία.
Σχέδια που θα σαρώσει ο φοβερός κυκλώνας Tracy σε λίγες ώρες και θα σκορπίσει τον πανικό.
Οι δυο οικογένειες βλέπουν τα παράθυρα να ξεκολλούν, τα τζάμια να χοροπηδούν στον αέρα και τρέχουν να βρουν καταφύγιο στο υπόγειο του σπιτιού.
Εκεί θα μείνουν ώρες πολλές περιμένοντας με αγωνία να περάσει η μανία του κυκλώνα.
Θα ακολουθήσει εντούτοις η τραγική είδηση ότι η πόλη έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, ότι υπάρχει κίνδυνος επιδημίας τύφου και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία της Μαριάννας με τα δυο άρρωστα κοριτσάκια της στην αγκαλιά, κυκλοφορεί σ' όλον τον κόσμο και γίνεται σύμβολο και έκφραση της οδύνης που προκάλεσε ο πιο βίαιος, μέχρι τότε, κυκλώνας που χτύπησε τη χώρα.
Με έκπληξή της, σαράντα χρόνια αργότερα, θα τη δει η Νεκταρία να φιγουράρει σε μία παμπ.

"Αυτή είμαι εγώ" θα πει στον μπάρμαν που δεν μπορεί να πιστέψει στα μάτια του. Μετά το κέρασμα που ακολουθεί, τη ρωτά 'τί την έφερε πίσω'. "Ο τόπος που λατρεύω. Δεν θα τον άλλαζα με τίποτε".
Στην πραγματικότητα, επαναλαμβάνει τα λόγια της μητέρας της, που αντηχούν μέσα της και εκφράζουν τις ίδιες ανάγκες.

πηγή: neoskosmos.com