Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Αυτός είναι ο νέος νόμος της Αυστραλίας για τη μείωση της λαθρομετανάστευσης

Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης προσωρινής βίζας στους μετανάστες, η οποία θα τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα για να εργαστούν για μία χρονική διάρκεια τριών ετών, ωστόσο δε θα μπορούν να μετατρέψουν την Αυστραλία σε χώρα μόνιμης διαμονής. 

Την ίδια ώρα, οι τοπικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να απωθήσουν πλοία με πρόσφυγες στα διεθνή ύδατα, αλλά και τη δυνατότητα κράτησης προσφύγων που έχουν καταφέρει να φτάσουν στις ακτές της Αυστραλίας. 

Βέβαια, τα μέτρα αυτά δεν έγιναν αποδεκτά όπως πάντα από "ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που υποστηρίζουν πως οι πρόσφυγες αν απωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους θα υποστούν σοβαρές συνέπειες εξαιτίας της παραβίασης των δικαιωμάτων τους. 

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, επισήμανε πως το νέο νομοσχέδιο είναι απαραίτητο ώστε να τεθεί υπό έλεγχο «η σατανική εμπορία ανθρώπων», ενώ με αυτό τον τρόπο, όπως τόνισε, πρόκειται να σωθούν οι ζωές όσων αιτούνται ασύλου.


«Πρόκειται για νίκη της Αυστραλίας, αλλά και νίκη των ανθρωπίνων αξιών, είναι νίκη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Άμποτ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες της Αυστραλίας αξίζουν να έχουν ασφαλή σύνορα και κανείς Αυστραλός δεν θέλει να βλέπει χιλιάδες ανθρώπων να πεθαίνουν στη θάλασσα.

Εξάλλου, ο Αυστραλός πρωθυπουργός προεκλογικά είχε δεσμευτεί να επανεξετάσει τα μέτρα για το μεταναστευτικό, ενώ η κυβέρνησή του έδωσε την εντολή απώθησης πλοίων με μετανάστες στα διεθνή ύδατα. 

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, του ΟΗΕ και οργανώσεων, που υποστηρίζουν ότι έτσι πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές, η πολιτική του Άμποτ δείχνει να λειτουργεί.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times μέσα στο 2014 μόλις 157 ήταν εκείνοι που έφτασαν μέσω πλοίων ζητώντας άσυλο από την Αυστραλία, συγκριτικά με τους 20.000 πρόσφυγες του περασμένου έτους. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αφήσει ελεύθερα εκατοντάδες παιδιών από φυλασσόμενους καταυλισμούς που βρίσκονται στο νησί των Χριστουγέννων.

Από την άλλη, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως με τα νέα μέτρα η δύναμη περνάει στα χέρια του υπουργείου Μετανάστευσης και προβλέπουν ότι οι πρόσφυγες που θα κληθούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους θα αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές.  

πηγή: defencenet.gr