Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Θρίλερ στο Σίδνεϊ! Τζιχαντιστής κρατά ομήρους σε καφέ και υποστηρίζει πως έχει βάλει 4 βόμβες

Ο ένοπλος που κρατεί ομήρους σε ένα καφέ του Σίδνεϊ ζήτησε μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και υποστηρίζει πως τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 10.
Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.
Το Κανάλι 10 εξήγησε πως μίλησε "απ' ευθείας" με δύο από τα πρόσωπα που κρατούνται στο εσωτερικό του καφέ, το οποίο βρίσκεται στη Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.
"Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη", ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. "Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό".
Τα δύο πρόσωπα, δύο γυναίκες, "λένε πως υπάρχουν τέσσερις βόμβες, δύο στο Lindt Cafe και δύο άλλες αλλού στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ", πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Εκατοντάδες ένοπλοι αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το Lindt Chocolat Cafe, όπου όμηροι κρατούν σ' ένα παράθυρο μια μαύρη σημαία με εν μέρει ορατή μια αραβική επιγραφή. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: "Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του".
Πέντε πρόσωπα έχουν καταφέρει να βγουν από το κατάστημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν διέφυγαν ή αν απελευθερώθηκαν.
Οι δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν και οι δύο ποδιές οι οποίες δείχνουν πως είναι μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt.
Τηλεοπτικές εικόνες είχαν δείξει νωρίτερα τρεις από τους ομήρους να βγαίνουν τρέχοντας από το κτίριο.
Δεν είναι σαφές αν οι όμηροι απελευθερώθηκαν από τον ένοπλο ή αν δραπέτευσαν.

Θέλουμε να λήξει αναίμακτα λέει η αστυνομία
Στόχος της αυστραλιανής αστυνομίας είναι η αναίμακτη απελευθέρωση των ομήρων, ειδικά τώρα που έχει κατορθώσει να έρθει σε επικοινωνία με τον δράστη.
«Θα είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε το επεισόδιο αυτό να λήξει αναίμακτα», δήλωσε η υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των ομήρων.
Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Ακης Καστελλορίου που εργάζεται σε τράπεζα που στεγάζεται σε κτίριο της περιοχής και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, είπαν ότι η εκκένωση των κτιρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.
Άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται στο καφέ στο κέντρο του Σίδνεϊ από όπου έχουν βγει πέντε όμηροι, δυο γυναίκες και τρεις άνδρες.
Η αστυνομία ήρθε σε επαφή με τον ένοπλο που κρατεί τους ομήρους, αλλά αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του. Επίσης δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.
Το κέντρο του Σίδνεϊ έχει παραλύσει, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη έχουν εκκενωθεί και γύρω από το καφέ όπου κρατούνται οι όμηροι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση, παρέμεινε εκτάκτως στην Καμπέρα απόψε.
Επιπλέον μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Σίδνεϊ αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές πόλεις.
Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia Στιβ Λόαν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Business πως στο καφέ εργάζονταν γύρω στους 10 ανθρώπους και υπήρχαν "πιθανόν 30 πελάτες", αν και είχε διευκρινίσει πως πρόκειται για μια εκτίμηση.
Η Μπερν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.
Οι όμηροι φαίνεται πως βγήκαν από μια πλευρική πόρτα του καφέ, όπου πριν από έξι ώρες άρχισε το επεισόδιο. Άγνωστος δράστης κρατάει άγνωστο αρθμό ομήρων μέσα στο Lindt Chocolate Cafe στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος.

Το χρονικό της ομηρείας
Ολα ξεκίνησαν όταν αρχικά τα τοπικά τηελεοπτικά κανάλια μετέδωσαν πληροφορία για «ύποπτο δέμα» στο παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερα του Σίδνεϊ γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε. Δυστυχώς όμως η είδηση ότι ένοπλοι κρατούν ομήρους στο κέντρο της πόλης, στην καφετέρια Lindt Chocolate Cafe όπως αποδείχτηκε αληθινή.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανέφερε ότι συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις έκτακτης ανάγκης εξελίξεις και την ομηρία.

Τόνι Αμποτ: Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στην κατάσταση ομηρίας
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν η ομηρία που είναι σε εξέλιξη σε ένα καφέ του Σίδνεϊ έχει πολιτικά κίνητρα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι» είπε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.
«Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες και τις αγωνίες του λαού της Αυστραλίας» συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ενέργειες για να λήξει η υπόθεση της ομηρίας.

Περίπου 40 με 50 οι όμηροι
Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές ο δράστης ή οι δράστες κρατούν ίσως και 50 ομήρους.
Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποία λειτουργεί η καφετέρια, ανέφερε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.
Μέσα ενημέρωσης της χώρας μεταδίδουν πως από παράθυρο είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες ανάγκασαν τους ομήρους να κρατούν ψηλά μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή και να στέκονται στην τζαμαρία με τα χέρια ψηλά. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του».
Μια γυναίκα, η οποία εργάζεται απέναντι από την καφετέρια, είπε στους αστυνομικούς πως είδε νωρίτερα έναν άνδρα να μπαίνει στο κατάστημα κρατώντας στα χέρια μια μπλε αθλητική τσάντα, στην οποία εικάζεται ότι υπήρχε το όπλο του.

Αστυνομία: Δεν έχουμε επαφή με το δράστη
Αυτήκοοι μάρτυρες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι σχετικό από την αστυνομία που έχει αρκεστεί σε μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.
«Οι ειδικές δυνάμεις προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους ομήρους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης, η αστυνομία επισημαίνει ότι τα κοντινά γραφεία εκκενώθηκαν για προληπτικούς και ζητήθηκε από τους πολίτες στην περιοχή γύρω από το Martin Place, όπου βρίσκεται η καφετέρια, να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και μακριά από τα ανοιχτά παράθυρα.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σίπιον ανέφερε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην μεγαλούπολη της Αυστραλίας επιβεβαίωσε επίσης ότι πρόκειται μόνο για ένα συμβάν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ και ότι η πόλη είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει άμεση επαφή με τον ένοπλο δράστη, ο οποίος κρατά τους ομήρους και «συνελήφθη» από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, ανέφερε ότι οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εν τούτοις όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».
«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως έχουμε έναν ένοπλο δράστη στο κατάστημα ο οποίος κρατεί αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων», ανέφερε.
Επίσης, πρόσθεσε πως πρόκειται μόνο για αυτό συμβάν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ και επισήμανε ότι η πόλη είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις. Πάντως οι μεγάλες Τράπεζες της περιοχής έδωσαν εντολή στους εργαζόμενους να απομακρυνθούν ενώ οι αρχές έδωσαν εντολή για εκκένωση του Opera House και της Κρατικής Βιβλιοθήκης της πόλης.

πηγή: imerisia.gr