Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Διακήρυξη θέσεων «ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ-ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» - Δημήτρη Λουράντο

Αγαπητοί Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες, Κυρίες και Κύριοι, Κυθήριοι και Αντικυθήριοι των νησιών μας και της διασποράς,

Ο κόσμος, η Ευρώπη, η Ελλάδα, τα νησιά μας βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση.

Κρίση η οποία δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πρωτίστως ηθική, πνευματική, θεσμική. Η οικονομική χρεωκοπία είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής χρεωκοπίας σε όλα τα διοικητικά επίπεδα  που έχει λάβει  χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

Βρισκόμαστε σε «διαδικασία μετάβασης», χωρίς να προσδιορίζεται το «πώς» και το «που».

Για να μην υπάρξει κατάρρευση απαιτείται να ενεργοποιηθούμε και να δράσουμε άμεσα, τελείως διαφορετικά από ότι λειτουργούσαμε μέχρι σήμερα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει ως στόχο τη στήριξη της κοινωνίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Αυτοδιοίκηση όχι κινούμενη από κόμματα και χρώματα...ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες  δεν έχουνε θέσεις.
Σκεπτόμενοι ευρύτερα είναι η ώρα να δράσουμε τοπικά. Εμείς οι πολίτες, να πάρουμε το τιμόνι και την τύχη των νησιών στα χέρια μας, απελευθερωμένοι από οποιαδήποτε αγκύλωση και πολιτική δέσμευση που μας καθιστά δέσμιους του παρελθόντος.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι σήμερα τα νησιά μας σύρονται πίσω από τις εξελίξεις και δεν φροντίζουν να τις επηρεάζουν αν όχι να τις δημιουργούν.

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, οι βραχονησίδες τους έχουν ένα μοναδικό φυσικό, πολιτισμικό και ανθρωπογενές περιβάλλον που αποτελεί την πρώτη ύλη για οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξη επιδιώξουν.

Διαθέτουν ένα μοναδικό σε  ποιότητα ανθρώπινο δυναμικό που είτε ζει στα νησιά, είτε διαπρέπει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, το οποίο με κατάλληλη ενεργοποίηση και συντονισμό μπορεί να αποτελέσει τη δύναμη που θα μας απογειώσει.

Ο μοναδικός συνδυασμός του τοπικού πλούτου με το ανθρώπινο δυναμικό, όταν ενταχθεί στο πλαίσιο ενός Ολοκληρωμένου Τοπικού Σχεδιασμού σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας  υπό την αιγίδα του Δήμου μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη σε νέες υγιείς βάσεις, δημιουργώντας τοπικές υπεραξίες οι οποίες θα καταξιώνονται όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε Εθνικό και Παγκόσμιο πλαίσιο.

Σκεπτόμενοι τη γενικότερη κατάσταση που πολύ συνοπτικά περιγράφηκε  παραπάνω, θέτουμε στην κρίση  σας  μια ολοκληρωμένη  πρόταση, η ειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί σταδιακά το επόμενο διάστημα, για το μέλλον των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, για τα μέλλον των παιδιών μας.

Βασικές αρχές και κατευθύνσεις που θα διέπουν την πρόταση αυτή είναι:
1. Η Ανθρωποκεντρική της προσέγγιση(ο δημότης στο επίκεντρο κάθε πολιτικής).
2. Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της που θα περιλαμβάνει το σύνολο των παραγωγικών τομέων και επαγγελματικών ομάδων, το σύνολο των θεμάτων που άπτονται του Δήμου, αλλά και θεμάτων που αφορούν την Περιφέρεια και την Κεντρική Κυβέρνηση. Λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες όλων των ηλικιών και το σύνολο των περιοχών των νησιών μας  χωρίς αποκλεισμούς. Θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να δώσουμε λύση τοπικά σε πολλά προβλήματα, αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα που άπτονται της Κεντρικής Διοίκησης διότι θα διαθέτουμε τις κατάλληλες τεκμηριώσεις, και διεκδικώντας την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και  του άρθρου 158 της Συνθήκης του Άμστερνταμ  ώστε να απαιτούμε και όχι να επαιτούμε.
3. Η Δημοκρατική της προσέγγιση και η συμμετοχικότητα σε όλα τα στάδια της υλοποίησης(Μελέτη – Κοινωνική Συμμετοχή – Πολιτικές Αποφάσεις – Αναπτυξιακό Συνέδριο).
4. Η Δικαιοσύνη στην πρόσβαση, χρήση και απόκτηση των τοπικών πόρων και δυνατοτήτων.
5. Η πίστη στην ορθή λειτουργία των θεσμών, στη διαφάνεια και τη νομιμότητα με σεβασμό στο κάθε ευρώ του φορολογούμενου πολίτη. Κάθε ευρώ δεν θα είναι μια απλή δαπάνη αλλά μια επένδυση.
6. Η πίστη στους ανθρώπους και τις δυνάμεις τους. Ο κάθε άνθρωπος είναι πολίτης και όχι πελάτης.
7. Η πίστη στη συνεννόηση και ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Κυθηραισμού, όπου κι αν βρίσκονται, μακριά από οποιεσδήποτε μίζερες αντιπαραθέσεις και διαμάχες.
8. Η επικουρικότητα των Θεσμών και των ρόλων (Δήμος, Εγχώριος, Εκκλησία, Περιφέρεια, Κυβέρνηση κλπ).
9. Η Αναλογικότητα των ευθυνών σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.
10. Η αρχή της Προληπτικής Δράσης. Είναι προτιμότερο  «το προλαβάνειν από το θεραπεύειν».

Οι στόχοι που επιδιώκουμε να επιτύχουμε με την πρότασή μας είναι:
1. Η Αύξηση του τοπικού εισοδήματος που από 53.000.000 € το 2007, σήμερα είναι λιγότερα από 25.000.000 €.

2. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητα (που θα γεννήσει νέες θέσεις εργασίας, θα κρατήσει και θα φέρει νέους ανθρώπους στα νησιά).
Για το σκοπό αυτό απαιτείται να  γίνουν σημαντικά βήματα σε θεσμικό επίπεδο όπως ενδεικτικά:
· Να καταρτίσουμε ένα Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 10ετίας –ΤΟΠΑ-  (μια Local Habitat Agenda), αλλά και Σχέδιο χρήσεων γης, τα οποία θα επικυρωθούν από ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο.
· H Οργανωτική Αναδιοργάνωση του Δήμου και η εγκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
· Να αξιοποιήσουμε χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), Πράσινο Ταμείο  ή από άλλα Χρηματοδοτικά Μέσα (Jessica, Jermie)κλπ

3. Ο νεανικός εμπλουτισμός της κοινωνίας μας  συμβάλλοντας στη δημιουργία  θέσεων εργασίας,

4. Η Κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής που υποστηρίζουν πραγματικά την ανάπτυξη και υπηρετούν όλη την κοινωνία. Όχι έργα για τα έργα.

5. Η Βιώσιμη και σταθερή Συγκοινωνία. Για μας αποτελεί τη γέφυρα με τη ζωή και τις ανάγκες της. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει Ζωή.

6. Η Προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηρίξουμε όλες τις αναπτυξιακές μας προσπάθειες.

7. Η Συνέργεια και συμπληρωματικότητα των παραγωγικών τομέων (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες).

8. Η αποκατάσταση της Κοινωνικής συνοχής συμβάλλοντας στην εγκατάσταση δράσεων αλληλεγγύης σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη (νέους, ηλικιωμένους, ανέργους).

9. Η ένωση των δυνάμεων των απανταχού της γης Κυθηρίων και Αντικυθηρίων στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων, αλλά και στην εγκατάσταση ενός εκτεταμένου δικτύου προσφοράς και αλληλεγγύης.

10. Η δημιουργία θεσμών σε μόνιμη βάση, οι οποίοι στοχεύουν αφενός στην εμπέδωση της τοπικής δημοκρατίας, αφετέρου στην προώθηση και προβολή των νησιών μας σε όλο τον κόσμο. Τοπικά προϊόντα, υπηρεσίες, τουρισμός θα συνυπάρχουν, σε κάθε ένα από τους θεσμούς. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής.

Έτσι θα οργανώσουμε ένα Δήμο που θα δημιουργεί στον καθένα τη βεβαιότητα ότι:
· Τον Προστατεύει από τους κινδύνους
· Τον Στηρίζει στη δημιουργικότητά του
· Τον Σέβεται σαν προσωπικότητα, αλλά και για τις ανάγκες του.
· Του Εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση στις υποδομές, τις υπηρεσίες και τα αγαθά

Όραμα μας είναι να καταστήσουμε τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης και η φήμη τους αυτή να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Ευρώπης, του Κόσμου.

Σήμερα παίρνουμε την πρωτοβουλία, αναλαμβάνουμε την ευθύνη.

Καλούμε κάθε Κυθήριο και Αντικυθήριο, κάθε φίλο των νησιών μας που αποδέχεται τις παραπάνω αρχές και στόχους να έρθει κοντά μας να συζητήσουμε. Να συνθέσουμε τις απόψεις μας, να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας, να σχεδιάσουμε μαζί και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, ακόμη κι αν σήμερα φαντάζουν δύσκολα, για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, τα Νησιά μας.

“Ο άνθρωπος μπορεί να κατεβάσει το θάμα στη γη. Αρκεί να ξεχάσει τον ίσιο δρόμο, που οδηγεί στην εύκολη ευτυχία, και να διαλέξει το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στα αδύνατα, όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης”.

Σας καλούμε όλους μαζί να διασχίσουμε το μονοπάτι,
Να πάρουμε τη πρωτοβουλία, ν’ αναλάβουμε την ευθύνη, να σχεδιάσουμε μαζί και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!!!!
Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, τα Νησιά της καρδιάς μας να είναι πρωταγωνιστές.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
ΚΥΘΗΡΑ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ-ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

πηγή: Tsirigo fm