Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Από τις φυλακές Κορυδαλλού στην έδρα του ΟΗΕ

της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Σαράντα έργα μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ εν Δράσει ταξίδεψαν από τον Κορυδαλλό στη Βιέννη. Μας μιλά ο επιμελητής της έκθεσης Μανώλης Χάρος

Το κεντρικό γεγονός της 57ης Συνόδου της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (CND) που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι μια ελληνική έκθεση. Και μάλιστα μια έκθεση βγαλμένη μέσα από τα «σπλάχνα» των φυλακών Κορυδαλλού. Την Παρασκευή 21 Μαρτίου ολοκληρώνεται η έκθεση «Κοινότητες στη Φυλακή: Παράθυρο στην Κοινωνία» των μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ εν Δράσει στις Φυλακές Κορυδαλλού που φιλοξενείται εκεί από τις 13 Μαρτίου και έγινε δεκτή όχι μόνο με ενθουσιασμό αλλά κα με συγκίνηση όπως λέει στο TheTOC.gr ο εμπνευστής και επιμελητής της έκθεσης, εικαστικός Μανώλης Χάρος.

Η έκθεση συγκροτείται από φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων που δημιούργησαν  τα μέλη του ΚΕΘΕΑ εν Δράσει στη φυλακή πάνω στους καμένους τοίχους των εγκαταστάσεων της Θεραπευτικής τους Κοινότητας μετά την ολοσχερή καταστροφή της από πυρκαγιά το Σεπτέμβριο του 2012. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν να δοθεί μέσα από την επέμβαση ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας πάνω στα συντρίμμια και τα αποκαϊδια. «Σαράντα έργα μελών της Κοινότητας ταξίδεψαν από την Αθήνα στη Βιέννη για την έκθεση αφήνοντας τόσο ισχυρό αντίκτυπο στους οικοδεσπότες που μας ζήτησαν τους καταλόγους για να τους δίνουν ως δώρα στους υψηλούς προσκεκλημένους τους», μας λέει ο Μανώλης Χάρος.

Mε την αναδιαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής για τα ναρκωτικά να βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών στον ΟΗΕ, η έκθεση γίνεται πρεσβευτής του δικαιώματος για θεραπεία και της σημασίας που έχει η λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης και επανένταξης εντός και εκτός φυλακής.

Η δημιουργική αυτή διαδικασία έγινε για τα μέλη του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει ένας απρόσμενος σύμμαχος ενάντια στο πλήγμα της απώλειας και στον κίνδυνο διακοπής της προσπάθειας για απεξάρτηση, μεταμορφώνοντας σταδιακά το χώρο της Κοινότητας από «σημείο μηδέν» της καταστροφής σε ένα εργαστήρι δημιουργίας και ελπίδας.

Το 2013 η έκθεση παρουσιάστηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και στο Ελληνικό Φεστιβάλ στην Αθήνα. Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ τελεί και η έκθεση στη Βιέννη. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Μανώλης Χάρος, αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναμένεται ως «απάντηση» να δώσουν το παρών στα εγκαίνια της Φυλακής Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.

πηγή: thetoc.gr