Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 2014 στα Κύθηρα

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε χθες η διπλή γιορτή των Ελλήνων. Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τους Έλληνες. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Το σύνθημα της επανάστασης, «Ελευθερία ή θάνατος», έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξης της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας.
Στο νησί μας χθες 25/3/2014 οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τιμή και λαμπρότητα κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Το πρωί στον Ποταμό στον Ιερό Ναό της Ιλαριώτισσας τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία από τον αιδεσιμολογιώτατο πατέρα κ.Πέτρο Μαριάτο και τον πατέρα κ. Ιωάννη Γολεμάτη, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού, φορέων, μαθητών του δημοτικού και του νηπιαγωγείου και πλήθος πιστών. Στη συνέχεια υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής έγινε μικρή παρέλαση των μαθητών και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στο άγαλμα του στρατηγού Πάνου Κορωναίου στην κεντρική πλατεία του Ποταμού. Τον πανηγυρικό της 25ης Μαρτίου εκφώνησε δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Ποταμού και στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες απήγγειλαν ποιήματα.
Στη Χώρα στις 11.00 π.μ στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Χριστού με λαμπρότητα τελέστηκε η πανηγυρική Δοξολογία Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων-Αντικυθήρων κ.Σεραφείμ και του ιερού κλήρου, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου μας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών Γυμνασίου, Λυκείου και Δημοτικών Σχολείων του νησιού μας. Στη συνέχεια, στη κεντρική πλατεία Στάη Χώρας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και η Φιλαρμονική παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος κ.Θεόδωρος Κουκούλης. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών. 
Ρεπορτάζ: Τάκης Πολίτης

πηγή: Adelin fm