Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Απάντηση Ευστράτιου Χαρχαλάκη στη διακήρυξη του Θεόδωρου Κουκούλη

Τις τελευταίες μέρες πολλοί συμπατριώτες μας δήλωναν ανήσυχοι σχετικά με το τι σκόπευε να πράξει στις προσεχείς εκλογές ο κ. Κουκούλης. Απόψε αποδείχθηκε περίτρανα πως είχα τεράστιο δίκιο που προσωπικά δεν ανησυχούσα καθόλου. Με τη διακήρυξή του ο κ. Κουκούλης απέδειξε περίτρανα ότι εκείνος και η παράταξή του ζουν ακόμα στο 2006 και αρνούνται να συμβιβαστούν με την εποχή μας. Απέδειξε επίσης σε ποιόν ανήκει η «φθαρμένη ξύλινη γλώσσα του χθες» για την οποία ματαίως επιχειρεί να κατηγορήσει άλλους. Παράλληλα, παρουσιάζει τον εαυτό του ως σωτήρα του τόπου και προσπαθεί να πλήξει το κύρος κάθε αντιπολιτευόμενης δύναμης, λες και θα έπρεπε να τον αφήσουμε να κατέβει μόνος του στις Εκλογές. ΔΕΝ θα του δώσουμε όμως αυτή τη χαρά!
Ευτυχώς όμως που έρχονται εκλογές και επιτέλους θα ακούσουμε και πάλι εξαγγελίες μεγάλων έργων με εξασφαλισμένη μάλιστα χρηματοδότηση, μόνο που τα ίδια ακούμε εδώ και χρόνια!!! Ευτυχώς που ο κ. Κουκούλης νομίζει πως μόνο στα Κύθηρα μειώθηκαν οι πόροι, μόνο τα Κύθηρα έχουν γραφειοκρατία, μόνο τα Κύθηρα έχουν κρίση.
Καλό θα ήταν να κάνει ο κ. Κουκούλης μερικά ταξίδια: στην Αίγινα, το Αγκίστρι, την Άνδρο, τη Νάξο, τη Σίφνο, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, τον Άη Στράτη, την Πάτμο, τους Λειψούς, την Τήλο, τη Λέρο, την Ιθάκη και στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας. Θα διαπιστώσει πως η κρίση, η γραφειοκρατία και η έλλειψη πόρων υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ. Το μικρό Αγκίστρι όμως με μόνο 2-3 Δημοτικούς Υπαλλήλους μας έχει αφήσει αιώνες πίσω στο θέμα των χρηματοδοτήσεων. Η μικρή Ύδρα φέρνει ξανά μεγάλα κρουαζιερόπλοια για να τονώσει τον τουρισμό της. Τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν το ΕΣΠΑ σε μέγιστο βαθμό και δεν περιορίστηκαν απλά στην εκτέλεση έργων με έτοιμες μελέτες που παρέλαβαν από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές όπως έγινε στα Κύθηρα. Να μην καυχάται λοιπόν ο κ. Κουκούλης γιατί τα 7 τελευταία χρόνια έπραξε ελάχιστα σε σχέση με άλλους συναδέλφους του από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κατέκτησε όμως και ορισμένες πρωτιές:
Μόνο στα Κύθηρα ένα ολόκληρο Δημοτικό Συμβούλιο ασχολείται εδώ και μήνες με το αν και πώς θα πληρώσει τα περιβόητα επίδικα έργα!
Μόνο στα Κύθηρα ένα ολόκληρο Δημοτικό Συμβούλιο θα τραβιέται στα Δικαστήρια για χρόνια επειδή κάποιοι νόμιζαν πως τα ήξεραν όλα!
Μόνο στα Κύθηρα βλέπουμε τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ και των άλλων διαρθρωτικών ταμείων να περνούν από πάνω μας αλλά να μην κάνουν ούτε μία ολιγόλεπτη στάση!
Μόνο στα Κύθηρα η νέα γενιά σκέφτεται να εγκαταλείψει το νησί αναζητώντας αλλού τις ευκαιρίες που εμείς χάσαμε!
Μόνο στα Κύθηρα ο Δήμος πληρώνει αδρώς μία ειδική επιστήμονα (αλήθεια ΤΙ ειδικότητα έχει;;;), την οποία όμως οι Κυθήριοι δεν έχουν δει σχεδόν ποτέ!
Μόνο στα Κύθηρα ο Δήμαρχος επιχειρεί να μας πείσει πως ζούμε κάπου αλλού, αφού για εκείνον όλα είναι τέλεια!
Και πολλά άλλα που θα πούμε εν καιρώ…
Απορεί λοιπόν κανείς με τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του. Απορεί κανείς με την παντελή απουσία αυτοκριτικής.
Τα έργα όμως της παράταξης αυτής «μιλούν» όπως ο ίδιος ισχυρίζεται:
Μιλούν τα άπειρα έργα που ο κ. Κουκούλης υποσχέθηκε για να κερδίσει τις εκλογές του 2006 και που ακόμα υπόσχεται.
Μιλούν οι κατεστραμμένες υποδομές των Αντικυθήρων για τις οποίες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν ζητά ούτε μία συγνώμη (αλήθεια από πότε έχει να συνεδριάσει η Δημοτική Κοινότητα στο νησί;;;)!
Μιλούν οι τουαλέτες και η πλατεία της Χώρας! Αλήθεια πότε ο Δήμος βοήθησε τον τοπικό Πρόεδρο στην αναβάθμιση της περιοχής;;; Αρκέστηκε μόνο στο να δώσει την πάγια προκαταβολή στους τοπικούς Προέδρου μόλις 2 μήνες πριν τις Εκλογές και θέλει να ζητωκραυγάσουμε για αυτό.

Στο πρόγραμμά του το 2006 ο κ. Κουκούλης υποσχόταν (αναφέρω μόνο τα σημαντικότερα):
Σελ. 10
· Δημιουργία Γραφείου Προσέλκυσης και Υποστήριξης Επενδυτών, καθώς και Στήριξης της Νεανικής και της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.
· Συμβουλευτική Υποστήριξη και Δικτύωση των Επιχειρήσεων του Νησιού.
· Σχεδιασμό και Εφαρμογή Ειδικού Προγράμματος για την Προώθηση και Προβολή των Κυθηραϊκών Προϊόντων.
· Υλοποίηση Προγραμμάτων Κατάρτισης για την Προώθηση της  Απασχόλησης.
· Απασχόληση Ανέργων με 18μηνες Συμβάσεις στις Υπηρεσίες του Δήμου με Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας (STAGE).
(με τα αμαρτωλά STAGE σκόπευε ο κ. Κουκούλης να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων!)

Σελ. 11
· Διεκδίκηση Επιχορηγήσεων και Ενισχύσεων από Ειδικούς Λογαριασμούς και Κονδύλια των Υπουργείων.
· Εντατική Προετοιμασία για Υποβολή και Χρηματοδότηση Προτάσεων για την 4η Προγραμματική Περίοδο (Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2007 – 2013).
(Μήπως εδώ αναφέρεται στο Αγκίστρι και την Αίγινα;;;)

Σελ. 12
·  Διεκδίκηση από τη Νομαρχία και την Περιφέρεια της Ολοκληρωμένης Κατασκευής του Κεντρικού Οδικού Άξονα του Νησιού, καθώς και Ουσιαστική Συντήρηση και Βελτίωση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου.
· Ανάπλαση και Αισθητική Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος Χώρου στο Λιμένα Διακοφτιού, καθώς και Υλοποίηση Έργων για τη Λειτουργία Παράλληλων Υποδομών στο Λιμάνι, όπως εκθετήριο τοπικών προϊόντων, γραφείο ενημέρωσης τουριστών και επισκεπτών του νησιού και χωροθέτηση χώρων στάθμευσης για αυτοκίνητα, ταξί, φορτηγά και λεωφορεία. Θα Μελετηθεί επίσης η Τουριστική Αξιοποίηση του Ναυαγίου στο Διακόφτι.
· Ίδρυση και Λειτουργία Σύγχρονων Δημοτικών Σφαγείων με Τήρηση των Προδιαγραφών Υγιεινής και Ασφάλειας που Προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Μήπως τα έχει ήδη κάνει τα Σφαγεία και εμείς δεν τα βλέπουμε;;;)

Σελ. 16
· Διοργάνωση Εκδηλώσεων Προβολής των Κυθήρων ως Ποιοτικού Τουριστικού Προορισμού για την Προσέλκυση Ελλήνων και Ξένων Τουριστών και Συνεργασία με Τουριστικούς Πράκτορες (Tour Operators) για την προσέλκυση Τουρισμού Υψηλής Ποιότητας.
· Δικτύωση των Τουριστικών Επιχειρήσεων του Νησιού σε μια Σύγχρονη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα (Portal) δεμένη με την Ιστοσελίδα του Δήμου.
· Δημιουργία Σύγχρονου Έντυπου και Ηλεκτρονικού Υλικού Παρουσίασης των Κυθήρων στα Ελληνικά, καθώς και στις Γλώσσες των Κυριοτέρων Χωρών Προέλευσης των Επισκεπτών του Νησιού.
(Υπάρχει βέβαια η ξενάγηση με τις φορητές συσκευές)

Σελ. 17
·Διεκδίκηση Κατασκευής Μαρίνας για την Πρόσδεση και τον Ανεφοδιασμό Τουριστικών Σκαφών σε περιοχή που θα προτείνει επιτροπή ειδικών και μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία.
· Συστηματική προώθηση των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού στα Κύθηρα (όπως Θρησκευτικός, Αρχαιολογικός, Σπηλαιολογικός, Φυσιολατρικός, Ενάλιος, Πολιτιστικός, Περιπατητικός, Συνεδριακός, Γαστρονομικός, Τουρισμός Δράσης και Περιπέτειας, όπως ορειβασία, ποδηλασία, διοργάνωση αθλητικών τουρνουά ερασιτεχνών και επαγγελματιών, χάπενινγκς κ.ά.).
· Συνεργασία με τις Εθνικές Ομοσπονδίες Θαλάσσιων Αθλημάτων για την Ένταξη του Νησιού ως Σημείου Άφιξης και Αναχώρησης σε Εθνικούς ή Διεθνείς Αγώνες (καταδυτικοί, ιστιοπλοϊκοί, κολυμβητικοί αγώνες κ.ά.).
· Οργάνωση και Λειτουργία Τουριστικού Περιπτέρου στην Κύρια Πύλη Εισόδου του νησιού, το Διακόφτι, με παραρτήματα σε άλλες Τουριστικές περιοχές, όπως στη Χώρα, για την Ενημέρωση και Πληροφόρηση των Επισκεπτών του Νησιού σε Θέματα: α) διαμονής, διατροφής, μετακίνησης και ψυχαγωγίας, β) επίσκεψης σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία κ.ά.), γ) συγκοινωνιακής σύνδεσης του νησιού με την ευρύτερη περιοχή (Πειραιά, Γύθειο, Νεάπολη, Ελαφόνησο, Καλαμάτα, Αντικύθηρα, Κρήτη).
· Σε Συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, Διεκδίκηση Αντικατάστασης των Εναέριων Δικτύων της ΔΕΗ σε Υπόγεια στους Παραδοσιακούς Οικισμούς χωρίς Δαπάνη του Δήμου.
·Εξέταση της Προέκτασης του Λιμενοβραχίονα Καψαλίου για Πρόσδεση Κρουαζιερόπλοιων.

Σελ. 18-19
·  Συνολική Ανάδειξη και Φωτισμός του «Καστέλλου» στον Αυλέμονα.
· Συντήρηση, Στερέωση, Προστασία και Συνολική Ανάδειξη της Βυζαντινής Καστροπολιτείας της Παλαιόχωρας και Επαναλειτουργία παλαιών Μονοπατιών του Οικισμού ως διαδρομές Επίσκεψης με Ηλεκτρονικές Στήλες Ενημέρωσης (info kiosks).
· Ανάδειξη του Παλαιοκάστρου (αρχαίας πρωτεύουσας των Κυθήρων).
· Συνολική Ανάδειξη, Στερεωτικές Εργασίες και Φωτισμός του Κάστρου της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου.
· Ανάδειξη όλων των ρεματιών του νησιού που διαθέτουν νερόμυλους, όπως του Μυλοποτάμου, των Οχέλων, του Καραβά και άλλων, και δημιουργία Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης κατά το πρότυπο του Μουσείου Δημητσάνας.
· Αξιοποίηση της ενότητας που δημιουργεί ο χώρος της Παλαιόχωρας και του Φαραγγιού της Κακής Λαγκάδας.
· Συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) για την Ανάδειξη του χώρου του Ιστορικού Αρχείου στο Κάστρο της Χώρας.

Σελ. 20
·  Διοργάνωση Μουσικών και Θεατρικών Εκδηλώσεων καθ’ όλη τη Διάρκεια του Χρόνου.
· Αδελφοποίηση του Δήμου Κυθήρων με Νησιωτικούς-Παράκτιους Δήμους της Μεσογείου, καθώς και με Δήμους όπου δραστηριοποιείται έντονα το Κυθηραϊκό Στοιχείο και Ανάπτυξη Συνεργασίας μαζί τους για Θέματα Κοινού Ενδιαφέροντος.
·  Διενέργεια Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών.
· Θεσμοθέτηση «Πολιτιστικού Φεστιβάλ Κυθήρων» τη Θερινή Περίοδο με τη Διοργάνωση Εκδηλώσεων σε Δημοτικά Διαμερίσματα και σε συνεργασία με τους Τοπικούς Εξωραϊστικούς Συλλόγους.
· Ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Ωδείου, όπου θα διδάσκεται σύγχρονη, παραδοσιακή και Βυζαντινή μουσική, καθώς και Χοροδιδασκαλείου Ελληνικών και Ευρωπαϊκών χορών.

Σελ. 23
·  Διενέργεια Ειδικών Εκδηλώσεων για την Προώθηση της Ιδέας του Εθελοντισμού.
· Δημιουργία Κέντρου Κυθηραϊκής Νεολαίας μετά από Διάλογο με τη Νεολαία του Νησιού, με Δανειστική Βιβλιοθήκη και Δωρεάν Παροχή Υπηρεσιών Διαδικτύου.
· Λειτουργία δύο Κλειστών Γυμναστηρίων στο Νησί. Κατασκευή Γηπέδου 5Χ5 και στο Νότιο Τμήμα του Νησιού.

Σελ. 25
· Προβολή και Ανάδειξη της Ποιότητας των Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων (λάδι, μέλι, παξιμάδια, φατουράδα, τσιπούρα, ροζέδες, ξεροτήγανα κ.ά.) και Κατοχύρωσή τους ως Προϊόντων με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
·  Aναδάσωση της Κατεστραμμένης Έκτασης της Μονής Μυρτιδίων.
· Υλοποίηση Έργων Προστασίας και Διατήρησης της Αγροτικής Κληρονομιάς με Αξιοποίηση των Πόρων που Διατίθενται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER.
·  Αναβάθμιση και Επέκταση Δικτύων Άρδευσης για Τόνωση των Καλλιεργειών.
· Στήριξη Αγροτών για Πρότυπες καλλιέργειες Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
·  Μελέτη για την υλοποίηση πρωτοποριακών Προγραμμάτων αγροτοτουρισμού.
· Κατασκευή Μικρών Φραγμάτων στις Κύριες Λεκάνες Απορροής των Υδάτων για Εμπλουτισμό του Υδροφόρου Ορίζοντα και για Ενίσχυση της Βλάστησης και του Ζωϊκού Πλούτου του Νησιού.
· Διεκδίκηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατασκευής Λιμνοδεξαμενών για τη Συγκέντρωση των Επιφανειακών Υδάτων του Νησιού για Χρήση από τους Επαγγελματίες Γεωργούς και άλλους.

Νομίζω ότι μετά τα παραπάνω ο κ. Κουκούλης πρέπει να κοιμάται ήσυχος. 7 χρόνια μετά από εκείνο το υπερφίαλο πρόγραμμα, τα Κύθηρα είναι όντως ένας επίγειος παράδεισος. Εξάλλου όλα όσα υποσχέθηκε τα έκανε, ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό μας είπε απόψε.
Όσο για το ποιος ή ποίοι θα είναι οι αντίπαλοί του στις προσεχείς Εκλογές, ας κάνει λίγη υπομονή ακόμα… Σύντομα θα μάθει!
οι προτεραιότητες του κ. Δημάρχου το 2006.... τα συμπεράσματα δικά σας!

Ευστράτιος Χαρχαλάκης

πηγή: Tsirigo fm