Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Στράτος Χαρχαλάκης – Επιστολή στο Δήμαρχο Κυθήρων για το Αντίγραφο του Εφήβου των Αντικυθήρων


Ευστράτιος Α. Χαρχαλάκης
Ποταμός Αντικυθήρων – ΤΚ 80100
28-02-2013

Προς τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Θεόδωρο Κουκούλη
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Η πρόσφατη απόφαση του Δήμου για την κατασκευή και τοποθέτηση στα Αντικύθηρα αντιγράφου του Εφήβου των Αντικυθήρων, μου γέννησε ορισμένα ζητήματα που επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας, τόσον υπό την ιδιότητά σας ως Δημάρχου, όσο και – κυρίως – ως πεπαιδευμένου Αρχαιολόγου.

Όπως καλώς γνωρίζετε, το εν λόγω άγαλμα που χρονολογείται στα 340-330 π.Χ. θεωρείται ότι είναι πρωτότυπο και για την προέλευσή του έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες. «Υποψήφιοι» κατασκευαστές του αγάλματος είναι ο Ευφράνορας από την Κόρινθο, κάποιος καλλιτέχνης του εργαστηρίου του Παρίου Σκόπα ή ο Σικυώνιος γλύπτης Κλέων. Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι το άγαλμα αυτό διακρίνεται για την υψηλότατη καλλιτεχνική του αξία, την άρτια απόδοση των ανθρώπινων αναλογιών, την απαράμιλλη έκφραση του προσώπου και την εν γένει πλαστικότητά του, χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο στην αντιγραφή του, γι΄ αυτό εξάλλου και τα αντίγραφα του Εφήβου των Αντικυθήρων είναι ελάχιστα.

Εκτιμώ ότι ο καλλιτέχνης που θα αναλάβει να περατώσει ένα τόσο δύσκολο καλλιτεχνικά και αισθητικά εγχείρημα πρέπει να είναι διακεκριμένος, με περγαμηνές και μεγάλη εμπειρία, εγνωσμένου κύρους, αναγνωρισμένος στο χώρο του και απαραιτήτως εξέχον μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που είναι και ο αρμόδιος κρατικός φορέας για την πιστοποίηση των γλυπτών και χαρακτών.

Αντιλαμβάνεστε υποθέτω ότι οποιαδήποτε αστοχία ή ατέλεια ή λάθος απόδοση των χαρακτηριστικών στην κατασκευή του αντιγράφου θα προκαλέσει δυσφορία και πολλά δυσμενή σχόλια τόσο για τον καλλιτέχνη όσο και για το πρόσωπό σας καθώς η ιδιότητά σας του Αρχαιολόγου δεν μπορεί να παραβλεφθεί στην όποια κριτική ενδεχομένως υπάρξει. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να εποπτεύσετε προσωπικά τη διαδικασία ανάθεσης και κατασκευής του αντιγράφου του αγάλματος, θέτοντας υψηλά απαιτούμενα και standards, καθώς επίσης και να διαβεβαιώσετε τους Αντικυθήριους ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο τόσο της ιστορίας του εν λόγω κομψοτεχνήματος όσο και της υψηλής και παγκόσμια γνωστής καλλιτεχνικής του αξίας.

Τέλος, πρέπει να μεριμνήσετε σχετικά με τον χώρο που θα τοποθετηθεί αυτό, ώστε να ταιριάζει απόλυτα με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και να μη δημιουργεί ασυνέχειες και αισθητικές αλλοιώσεις, ενώ θεωρώ δεδομένο ότι το υλικό κατασκευής του θα είναι εξαιρετικής αντοχής που δεν θα διαβρώνεται (όπως π.χ. ο γύψος), καθώς όπως γνωρίζετε οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Ποταμό Αντικυθήρων είναι συνήθως δυσχερείς και επηρεάζουν αναπόδραστα κάθε εξωτερική κατασκευή.

Μετά Τιμής

Στράτος Χαρχαλάκης
Διεθνολόγος – πτυχ. Ευρωπ. Ιστορίας
Αναπλ. Πρόεδρος Εγχώριας Περιουσίας

πηγή: Tsirigo fm