Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση βουλευτή Κώστα Κατσαφάδου για άμεση ενίσχυση με προσωπικό στην Α’ Δ.Ο.Υ Πειραιά


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για την άμεση ενίσχυση της Α΄Δ.Ο.Υ Πειραιά με το αναγκαίο προσωπικό, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος, επικαλούμενος τον όγκο φορολογικών εργασιών και υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί, μετά την κατάργηση των Δ.Ο.Υ Αίγινας, Πόρου, Σπετσών και Κυθήρων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, στην Α΄Δ.Ο.Υ Πειραιά, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Δ.Ο.Υ υποδοχής, υπηρετούν 35 υπάλληλοι, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στον έλεγχο όλων των υποθέσεων, ενώ αναφέρει πως για κάποιες από αυτές εκκρεμεί ο κίνδυνος της παραγραφής.

Το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

Προς 
Υπουργό Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε, η Α' ΔΟΥ Πειραιά, μετά την κατάργηση των εφοριών σε Αίγινα, Πόρο, Σπέτσες και Κύθηρα, έχει χαρακτηριστεί ως ΔΟΥ υποδοχής, αναλαμβάνοντας τις φορολογικές υποθέσεις των πολιτών σε αυτά τα νησιά.
Πρόκειται για ένα πρόσθετο έργο που απαιτεί το αναγκαίο προσωπικό για να αντιμετωπιστεί με επάρκεια.
Αυτή τη στιγμή στην Α' ΔΟΥ Πειραιά υπηρετούν 35 υπάλληλοι, αριθμός που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και στον όγκο φορολογικών εργασιών και υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί.
Οι 13 νέοι εργαζόμενοι, που είχαν προσληφθεί το 2011 με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες χωρίς να αναπληρωθούν τα κενά τους.
Σε μία συγκυρία που το μεγάλο ζητούμενο είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι ΔΟΥ πρέπει να έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις απαιτήσεις.
Η υποστελέχωση της συγκεκριμένης ΔΟΥ καθιστά σχεδόν αδύνατο τον έλεγχο όλων των υποθέσεων, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι κάποιες από αυτές έχουν να κάνουν με καταληκτικές ημερομηνίες που σχετίζονται με την παραγραφή ενδεχόμενων υποχρεώσεων.
Την ίδια όμως στιγμή, αναπτύσσεται και μία φημολογία για ένα νέο κύμα κατάργησης ΔΟΥ , που θα συμπεριλαμβάνει και ΔΟΥ που εδρεύουν στον Πειραιά.
Είναι σαφές ότι απαιτείται η άμεση και υπεύθυνη παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών και στις δύο περιπτώσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της Α' ΔΟΥ Πειραιά με το αναγκαίο προσωπικό, αφού είναι δεδομένη η αύξηση των φορολογικών εργασιών και υποθέσεων που έχει προκύψει.
2. Εάν το Υπουργείο σχεδιάζει νέες συγχωνεύσεις ΔΟΥ και αν αυτές οι συγχωνεύσεις αφορούν ΔΟΥ που εδρεύουν στον Πειραιά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής  Ν.Δ Α' Πειραιώς και Νήσων