Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Η ξενάγηση της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών


Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Τετάρτη 12/2/2013 που οργάνωσε η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών με σκοπό να δουν οι Κυθήριοι την περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών, καθηγητής κ. Νίκος Πετρόχειλος, καλωσόρισε τους σαράντα περίπου συμπατριώτες που προσήλθαν και στη συνέχεια έμπειρη ξεναγός ξενάγησε τον κόσμο στις αίθουσες που φιλοξενούν τις 378 αρχαιότητες και νομίσματα καθώς και τμήματα του πλοίου, που ανελκύσθηκαν από το ναυάγιο αυτό.
Δεσπόζουσα θέση στην έκθεση έχει ο πολύ γνωστός «Έφηβος των Αντικυθήρων» και βέβαια ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος υπολογιστής που πλαισιώνεται και με επεξηγηματικά κείμενα αλλά και με οπτικοακουστικό υλικό.
Η ανέλκυση των αρχαιοτήτων του Ναυαγίου έγινε σε δύο δόσεις. Το 1900-1901 από σφουγγαράδες της Σύμης με τη συνδρομή του Βασιλικού Ναυτικού και το 1976 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη συνδρομή του ωκεανογραφικού πλοίου «Καλυψώ» του Κουστώ.
Το ναυάγιο υπολογίζεται ότι έγινε το 60-50 π.Χ. και το φορτηγό πλοίο εκτιμάται ότι ήταν χωρητικότητας 300 τόνων. Πιθανολογείται ότι ξεκίνησε από την Έφεσο ή τη Ρόδο και μέσω Δήλου, κατευθυνόταν προς Ιταλία.

Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος