Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο τύπου Κυθηραϊκού Συνδέσμου νήσου Κυθήρων


Ο Κυθηραϊκός  Σύνδεσμος στα Κύθηρα είναι το πρώτο σωματείο του 20ου αι. που λειτούργησε στο νησί. Συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου του 1909 υπογράφτηκε το καταστατικό του και έκτοτε διέγραψε μια πορεία 100 ετών και πλέον. Έμβλημά του είναι η μέλισσα και σκοπός του η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Κυθήρων και η σύσφιξη των σχέσεων των απανταχού Κυθηρίων.

             Στον απολογισμό της 100ετούς ιστορίας του σωματείου θα πρέπει να αναφέρομε την ίδρυση χειροτεχνικής σχολής, την ενίσχυση των λιμενικών έργων στη δεκαετία του  ΄60 , τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου, δεντροφυτεύσεις, τη συμβολή στην πνευματική ζωή του τόπου και την αμέριστη συμπαράσταση στα πολιτιστικά δρώμενα των Κυθήρων.

           Το 1969 εγκαινιάστηκε η νέα αίθουσα του Συνδέσμου, δωρεά των αειμνήστων ευεργετών Νικολάου και Μελπομένης Λιβανού. Η  αίθουσα αυτή που τόσο συμβάλλει στην κοινωνική ζωή , στην πνευματική κίνηση και στην προαγωγή του πολιτισμού στα Κύθηρα έχει επείγουσες ανάγκες για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό της. Συγκεκριμένα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα (ρωγμές, διαβρώσεις, κλπ) τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα θα υπάρξει κίνδυνος στατικής επάρκειας του κτιρίου.

         Για αυτούς τους λόγους, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προήλθε από τις εκλογές της 13ης Ιανουαρίου 2013, απευθύνεται στα πατριωτικά αισθήματα και στις ευαισθησίες των απανταχού Κυθηρίων και τους καλεί,  αφ΄ενός να αυξήσουν τον αριθμό των μελών του και αφ΄ετέρου να ενισχύσουν το σωματείο οικονομικά και ηθικά, υπενθυμίζοντας ποια ήταν σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία τα αποτελέσματα της αδελφικής συνένωσης και κοινής σύμπραξης των πολιτών σε κάθε έργο κοινής ωφέλειας.

         Όντας βέβαιοι, ότι η έκκλησή μας θα βρει ανταπόκριση και θα μας επιτρέψει να συνεχίσομε τον αγώνα για τη διατήρηση της προγονικής κληρονομιάς μας, διατελούμε με πατριωτικούς χαιρετισμούς.

                      Το  Δ.Σ Του Κυθηραϊκού Συνδέσμου
Μανόλης Χάρος Πρόεδρος
Αντώνης Δαπόντες Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Λουράντος Γραμματέας
Σταύρος Χάρος Ταμίας
Γεώργιος Καλλίγερος Μέλος
Γεώργιος Κασιμάτης Μέλος
Παναγιώτης Μαρσέλος Μέλος