Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Δήμος Κυθήρων, Γραφείο Τύπου & Ενημέρωσης


Προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα και σχόλια για το θέμα της επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας. Κόντρα Δήμου- Εγχωρίου την αποκαλούν.
Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις προτάσεις του, προς το Υπουργείο Εσωτερικών, γιά την έκδοση του ΠΔ, υπήρξε αντίδραση της επιτροπής, σχόλια σε ραδιοφωνικές εκπομπές, στο διαδίκτυο με διαφορετικές απόψεις, αλλά καί άρθρο σε τοπική Εφημερίδα με την δική του ακραία τοποθέτηση.
Το συγκεκριμένο έντυπο δεν παρέλειψε καί σε αυτό το άρθρο του να εκτοξεύσει τα δηλητηριώδη βέλη του, κατά των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι χαρακτηρισμοί γιά τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Κυθηραικού λαού είναι πρωτοφανείς, τους χαρακτηρίζει "τοσοδούληδες" μή σοβαρούς, κουτοπόνηρους, αν ειλικρινείς, νοσηρούς εγκεφάλους, πού δεν κινούνται στο φως της ημέρας, ότι κάνουν κρυφό λειτουργίες, δεν καταλαβαίνουν κλπ.
Καί όλα αυτά επειδή δήθεν, θέλει να υπερασπισθεί τον ιδρυτικό νόμο της επιτροπής εγχωρίου περιουσίας του 1984. Μάλλον όμως ο αρθρογράφος δεν διάβασε την πρόταση του Δήμου, και από ότι φαίνεται δεν έχει διαβάσει ούτε τον νόμο 1416 του 1984.
Αν λοιπόν είχε διαβάσει τον 1416, στη πρώτη παράγραφο του νόμου, θα έβλεπε ότι αναφέρει επί λέξη. "Η εγχώρια περιουσία των νήσων Κυθήρων καί Αντικυθήρων" αποτελεί διακοινοτική περιουσία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης των Κυθήρων και Αντικυθήρων. Ποιός είναι ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης των Νησιών Κυθήρων καί Αντικυθήρων ; Δεν είναι ο Δήμος Κυθήρων; Το άρθρο 17 παρ. 3 του Προεδρικού Διατάγματος 272/1985 αναφέρει επί λέξη. Η επιτροπή με απόφασή της, που εγκρίνεται τουλάχιστον από τα 2/3 του συνόλου των κοινοτικών συμβούλων όλων των κοινοτήτων των Κυθήρων και Αντικυθήρων καί από τον Νομάρχη, μπορεί χωρίς αντάλλαγμα, να μεταβιβάσει κατά κυριότητα ακίνητο της εγχώριας περιουσίας είτε να παραχωρήσει τη χρήση του σε κοινότητα, γιά την κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης της. Το άρθρο 15 του ίδιου ΠΔ αναφέρει ότι η επιτροπή λογοδοτεί στις κοινότητες των Κυθήρων και των Αντικυθήρων γιά το έργο της μια φορά το χρόνο. Το ΠΔ 272/1985 έχει τροποποιηθεί με το ΠΔ 138 τό 2004 γιά να προσαρμοσθεί στά νέα δεδομένα μετά την κατάργηση των κοινοτήτων καί την δημιουργία του Δήμου των Κυθήρων. Η έκδοση του 138 ΠΔ έγινε με καθυστέρηση έξι ετών! Επειδή και τότε υπήρχε γκρίνια καί έλλειψη αποφασιστικότητας. Γιά να μην επαναληφθεί η ίδια ιστορία με την περίοδο 1999-2004 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση, εκτός αν αυτοί που διαμαρτύρονται επιδιώκουν να παραμείνει η ίδια επιτροπή, χωρίς εκλογές για 5-6 χρόνια.
Ποια είναι λοιπόν τα άλλα πράγματα που ζήτησε το ΔΣ; πού βλέπει ο αρθρογράφος, την πρόθεση κατάργησης της επιτροπής; Που βλέπει "τον ευνουχισμό" της; Με τι διαφωνεί, με τον ιδρυτικό Νόμο; Μάλλον κι αυτός διαφωνεί από συνήθεια!
Η Δημοτική Αρχή καί το Δημοτικό Συμβούλιο, ενδιαφέρεται γιά την αποδοτική, αναπτυξιακή, καί αποτελεσματική λειτουργία της επιτροπής, ώστε να δεί ο Κυθηραικός λαός αυτά που περιμένει από τον μοναδικό αυτό θεσμό. Ο Κυθηραικός λαός περιμένει νά βρεθεί επιτέλους πεδίο συνεργασίας Δημοτικού Συμβουλίου καί Επιτροπής. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του ΠΔ και την εκλογή νέας επιτροπής το Δημοτικό Συμβούλιο, επιδιώκει, στοχεύει καί ελπίζει να μπούμε σε νέα περίοδο, συνεργασίας καί συνεννόησης, μεταξύ Δήμου καί Επιτροπής, ανάπτυξης καί προοπτικής γιά τον θεσμό της Εγχώριου Περιουσίας προς όφελος των νησιών μας και των κατοίκων τους. Κάθε άλλη σκέψη προβλήματα καί ανωμαλία θα δημιουργήσει, 28 χρόνια διαφωνιών καί αντιπαραθέσεων χωρίς κανένα αποτέλεσμα είναι πάρα πολλά.
Επειδή όσα αναφέρονται στο άρθρο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, θα πρέπει ο συντάκτης του να ζητήσει συγνώμη από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, γιά τους απρεπείς χαρακτηρισμούς με τους οποίους τους " στόλισε" καί από τους αναγνώστες της Εφημερίδας γιά την "λανθασμένη" πληροφόρηση που τους προσέφερε.