Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 10/11/2012


Μια καινούργια ευκαιρία για τον Δήμο Κυθήρων
Στα βάθη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013-2016 που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 7/11, για την ακρίβεια στη σελίδα 91, κρύβεται μια ρύθμιση υψίστης σημασίας για τα Κύθηρα. Σύμφωνα με την παρ. ΣΤ.2, «Αναστολή προσλήψεων και διορισμών», «οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού σε νησιωτικούς δήμους δεν εμπίπτουν στον περιορισμό των προσλήψεων του άρθρου 11 του ν.3833/2010, όπως ισχύει».

Τι σημαίνει η ρύθμιση αυτή, για την οποία αγωνίσθηκαν οι βουλευτές νησιωτικών περιοχών, μεταξύ των οποίων και ο Κων/νος Κατσαφάδος (Α’ Πειραιώς και Νήσων); Απλούστατα, ότι η καταστρεπτική για τα Κύθηρα απαγόρευση προσλήψεων και η αντίστοιχη επιβολή αναλογίας 1:5, δηλαδή μίας πρόσληψης τακτικού εργαζόμενου στον δήμο για κάθε πέντε αναχωρήσεις, δεν θα ισχύει πλέον για τους νησιωτικούς δήμους. Η ρύθμιση αυτή ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις αυξημένες υποχρεώσεις των Καλλικρατικών δήμων, καθιστώντας τις περισσότερες από αυτές ουσιαστικά αδύνατες. Θεωρητικά, οι δήμοι θα στελεχώνονταν με εργαζόμενους αποσπασμένους από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και όσες ΟΤΑ θα καταργούντο, στην πράξη όμως, αυτό αποδείχθηκε εντελώς ανέφικτο, ακόμα και για μεγάλα νησιά όπως η Σάμος – πόσο μάλλον για τα Κύθηρα.

Πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η συνεχής μείωση του προσωπικού στην εκτέλεση των καθημερινών υποχρεώσεων του δήμου, η αδυναμία πρόσληψης καινούργιου προσωπικού είχε μία ακόμα σοβαρότερη επίπτωση. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, οι δήμοι θα αντλούσαν πλέον μεγάλο μέρος των πόρων τους από τις καινούργιες υπηρεσίες και αρμοδιότητες που αποκτούσαν, όπως λ.χ. η υπηρεσία πολεοδομίας. Πως όμως θα δημιουργούσε ένας μικρός νησιωτικός δήμος πολεοδομικό γραφείο, τη στιγμή που δεν μπορούσε ούτε να προσλάβει, ούτε να αποσπάσει το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό; Ούτε φυσικά βοήθησε, στη περίπτωση του δικού μας δήμου, το γεγονός ότι τις δύο προηγούμενες τετραετίες οι δημοτικές αρχές σκόπιμα απέφυγαν (ενώ τότε μπορούσαν) να δημιουργήσουν νέες οργανικές θέσεις, προτιμώντας να συνεχίσουν την τακτική εκλογικής ομηρίας των συμβασιούχων.

Η καινούργια αυτή ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Κυθήρων να πάρει επιτέλους το μέλλον του στα χέρια του και να κινηθεί σοβαρά προς την κατεύθυνση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού δήμου. Για να γίνει όμως πραγματικότητα, απαιτείται πολιτική βούληση που να βλέπει πέρα από την καθημερινότητα και το ιδιωτικό συμφέρον, διάθεση για σκληρή εργασία και προπάντων, ένα σωστά μελετημένο σχέδιο για την ανάπτυξη του νησιού βασισμένο στην ευρύτερη δυνατόν διαβούλευση – κάτι που η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία θεωρεί, και θεώρησε από την πρώτη στιγμή, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη κάθε μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης απόφασης. Εκφράζουμε την ελπίδα αυτή τη φορά να μην χαθεί η ευκαιρία.