Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 17/11/2012

Αναβολή του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, πνεύμα συναίνεσης για τη διαβούλευση

Το δημοτικό συμβούλιο που ζήτησαν οι έξη σύμβουλοι της αντιπολίτευσης την Τετάρτη 14/11, ανταποκρινόμενοι στο γραπτό αίτημα των Κυθηρίων δημοτών, δρομολογήθηκε από τον Δήμο για την Παρασκευή 16/11. Εν όψει όμως της συνεχιζόμενης απουσίας του κ. δημάρχου από τα Κύθηρα, ο αντιπρόσωπος της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, Βύρων Πρωτοψάλτης, ζήτησε αναβολή μέχρις ότου να μπορεί να παρευρεθεί ο κ. Κουκούλης. Η συζήτηση γύρω από το ουσιαστικά απλό αυτό θέμα διήρκεσε σχεδόν μία και μισή ώρα, ίσως γιατί ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου που είχε συγκαλέσει συνεδρίαση η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να διίστανται οι γνώμες σχετικά με τη σωστή διαδικασία. Εντέλει συμφωνήθηκε να αναβληθεί το θέμα για την επόμενη εβδομάδα, μόλις επιβεβαιωθεί η παρουσία του κ. Δημάρχου.

Η συνεδρίαση εντούτοις αποδείχθηκε πολύτιμη, αφού έδωσε την ευκαιρία στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Λάζαρο Βέζο, να εκφράσει δημόσια και ξεκάθαρα κάτι που και άλλα μέλη της συμπολίτευσης συμμερίζονται, πιθανώς ίσως και τα περισσότερα - την άποψη, δηλαδή, ότι οι υπό αμφισβήτηση προτάσεις της δημοτικής αρχής έγιναν βεβιασμένα και χωρίς την απαιτούμενη συζήτηση και διαβούλευση. Για την ακρίβεια, ο κ. Βέζος, απευθυνόμενος προς στο σύνολον των δημοτικών συμβούλων, ισχυρίσθηκε πως «αυτή η διαβούλευση που ζητάνε οι κύριοι συνάδελφοι έπρεπε να είχε προηγηθεί της συζήτησης και των προτάσεων που καταθέσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι έπρεπε να γίνει - αυτό θα ήταν το δημοκρατικό και σωστό, αν θέλαμε να έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας».

Ο κ. πρόεδρος συμπλήρωσε την επέμβασή του με μια σειρά από σοβαρά, πράγματι, ρητορικά ερωτήματα: «Και να πω κάτι άλλο. Γιατί δεν έχει συνεργασία ποτέ ο Δήμος με την Εγχώριο Περιουσία; Πάντα η Εγχώριος Περιουσία φταίει; Πάντα οι πρόεδροι και τα συμβούλια; Μήπως πρέπει να αναλογισθούμε ότι φταίμε κι’ εμείς κάπου; Εμείς προτείνουμε τους προέδρους. Η συμπολίτευση τους προτείνει».

Οι παρατηρήσεις αυτές του κ. Βέζου, αλλά και το γεγονός ότι πλην ολίγων εξαιρέσεων, η μεγάλη πλειοψηφία των παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων έδειξε να κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε η έκτακτη αυτή συνεδρίαση, δίνουν λαβή στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι θα μπορέσουν τελικά να στοιχειοθετηθούν σωστές και μελετημένες προτάσεις που θα τύχουν γενικής αποδοχής.

Σημείωση: Ευχαριστούμε τον κ. Βαλέριο Καλοκαιρινό που με την τακτική πλέον βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου έρχεται να καλύψει την έλλειψη πρακτικών, καθώς και τον κ. Παναγιώτη Μπαχτή για την ανάρτησή των στη διαδικτυακή σελίδα του Τσιρίγο FM.