Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Τα φαινόμενα βίας εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα, καταδικάζουν ο πρόεδρος του ΣΑΕ και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Κάιρο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την υποδοχή του ΥΠΕΞ, Δ. Αβραμόπουλου


14 Νοεμβρίου 2012
του απεσταλμένου μας Ν. Κάτσικα

Την αντίθεση όλου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού σε φαινόμενα βίας εναντίον μεταναστών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφανος Ταμβάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας, που υποδέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρατσιστική αυτή πρακτική, γιατί το μόνο που κάνει είναι να οξύνει τις αντιθέσεις και να προκαλεί προβλήματα σε εμάς, τους ομογενείς, στις χώρες που ζούμε», τόνισε ο πρόεδρος των απανταχού Ελλήνων και συνέχισε:

«Είμαστε κι εμείς μετανάστες και η υποδοχή στις χώρες που αναζητήσαμε τις τύχες μας δεν ήταν πάντα ρόδινες. Περάσαμε δύσκολα και κατανοούμε το πώς νοιώθουν οι μετανάστες σήμερα στην Ελλάδα, όταν δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις.

Εδώ συμβιώνουμε ειρηνικά και αδελφικά με τον αιγυπτιακό λαό, από το βάθος των αιώνων μέχρι και σήμερα. Μας αντιμετωπίζουν με πλήρη σεβασμό, και ειδικά το Πατριαρχείο μας τυγχάνει της προστασίας όλου του λαού της φιλόξενης αυτής χώρας. Ακόμα και στη διάρκεια της επανάστασης δεν υπήρξε η παραμικρή επίθεση εναντίον των εκκλησιών μας, των σωματείων μας και των ελληνικών κτιρίων.

Είναι αδιανόητο, εμείς που διδάξαμε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό στον υπόλοιπο κόσμο, να επιτρέπουμε σε κάποια ακραία φασιστικά στοιχεία να αμαυρώνουν την ιστορία μας και να δημιουργούν σε όλους εμάς προβλήματα από εκεί που δεν τα περιμέναμε.

Ειδικά σήμερα, που αντί να επιστρέφουμε στην πατρίδα, όπως ονειρευόμασταν μια ζωή, αναγκαζόμαστε να υποδεχτούμε τους Έλληνες νεομετανάστες που εγκαταλείπουν την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Ταμβάκης και απευθυνόμενος προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κατέληξε:

«Εν κατακλείδι, καταδικάζουμε τα εγκληματικά αυτά φαινόμενα και ζητούμε από εσάς να διαβιβάσετε μαζί με τις ευχές μας για κάθε επιτυχία προς όφελος του ελληνικού λαού, στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, τις ανησυχίες μας αυτές και την ελπίδα μας να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σύντομα το πρόβλημα αυτό».

Η δήλωση του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Κάιρο
Αντίστοιχη δήλωση, στην οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει γεγονότα βίας εναντίον των μεταναστών στην Ελλάδα, εξέδωσε και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Κάιρο Χριστόδουλος Λάζαρης.

Ο Έλληνας πρεσβευτής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «όλο το ελληνικό έθνος συγκλονίστηκε από το περιστατικό, όπου ένας Αιγύπτιος πολίτης στην Ελλάδα χτυπήθηκε από τον Έλληνα εργοδότη του […] Τα κράτη μας και οι λαοί μας, δεν πρόκειται να ανεχθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές», και επανεπιβεβαίωσε «τη φιλία, τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση ανάμεσα στους λαούς μας».

«Να είστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί», κατέληξε ο κ. Λάζαρης.