Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Το ναυάγιο του Μέντορα στα Κύθηρα


Η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διοργάνωσε ομιλία-ανακοίνωση, στις 26 Νοεμβρίου 2012 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα. Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ. Δημήτρης Κουρκουμέλης, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων με θέμα «Το ναυάγιο του Μέντορα στα Κύθηρα».
Ο Δημήτρης Κουρκουμέλης μίλησε για τα αποτελέσματα της υποβρύχιας ανασκαφής του Ιουνίου-Ιουλίου 2012. Πρώτα, αναφέρθηκε στο πλοίο «Μέντωρ» που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Το περιέγραψε ως Μπριγιαντίνι, πως ήταν ναυπηγημένο. Ότι το Σεπτέμβριο του 1802 βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, έδωσε τα ονόματα του πλοιάρχου William Eglen, άλλων σπουδαίων προσώπων του πληρώματος κ.λπ.
Ο Δημήτρης είπε την ιστορία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ναυάγιο, τα δυο χρόνια που χρειάστηκαν για την ανέλκυση των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα προσωπικά είδη του πληρώματος, που υπήρχαν μέσα καθώς επίσης τις προηγούμενες προσπάθειες υποβρύχιων ανασκαφών στο ναυάγιο. (η πρώτη ήταν το 1875, η δεύτερη το 1976, ακολούθησαν οι προσπάθειες του 1980, του 1984 κ.λπ.)
Τελικά ο Δημήτρης ευχαρίστησε τους οργανωτές για την επιτυχία της εκδήλωσης (το Σύλλογο των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), αναφέρθηκε στην καλή ομάδα του καλοκαιριού και φυσικά στους μεγάλους υποστηρικτές της προσπάθειας που είναι το «Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου», το Αυστραλιανό Ίδρυμα “Kytherian Research Group” και φυσικά τους παριστάμενους που παρακολούθησαν την ομιλία.