Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η εξοχότητά του, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ στην Αυστραλία


Επίσημη υποδοχή οργανώθηκε στο KYTHERA HOUSE, στις 20 Οκτωβρίου 2012, από την Κυθηραϊκή Αδελφότητα της Αυστραλίας να καλωσορίσουν, το Μητροπολίτη Σεραφείμ, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αυστραλία. Η εξοχότητά του συνοδευόταν από τον πατέρα Πέτρο Κασιμάτη (ηγούμενο της Μονής Οσίου Θεοδώρου) και το δήμαρχο Κυθήρων, Θεόδωρο Κουκούλη.
Ο Μητροπολίτης, γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1950, στα Φραγκιανά Καρδίτσας στη Δυτική Θεσσαλία στην Ελλάδα. Αφού τελείωσε τη βασική εκπαίδευση, σπούδασε Θεολογία από το 1972-1976 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές από το 1976 μέχρι το 1978 στο τμήμα Συστηματικής Θεολογίας του Πανεπιστήμιου. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1971 και έλαβε το όνομα Σεραφείμ.
Μεταξύ του 1971 και 1974 εργάστηκε ως εκδότης του περιοδικού «Σεραφείμ, ο Ιερομάρτυρας του Φαναρίου», εμπνευσμένος από τον Ιερομόναχο Σεραφείμ, Επίσκοπο του Φαναρίου, ο οποίος έμεινε ονομαστός για την άρνησή του να ασπαστεί το Ισλάμ, εδάρη και σουβλίστηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1601.
Η εξοχότητά του, κ. Σεραφείμ, χειροτονήθηκε ιερέας το 1981 και στη συνέχεια Αρχιμανδρίτης. Από το 1979 μέχρι το 2002, ο Σεραφείμ υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης. Το 1981, αφιέρωσε τρία χρόνια με τη χρήση του διακοπών (sabbatical) πηγαίνοντας στο Άγιο Όρος να αναλάβει έρευνα σε διάφορα θρησκευτικά θέματα, ιδιαίτερα τα νηπτικά ζητήματα του ορθόδοξου μοναχιισμού που χαρακτηρίζονται από νηφαλιότητα μυαλού, εγρήγορση, επαγρύπνηση και καθαρότητα σκέψης. Η εργασία του εκδόθηκε σε τρίτομο έργο «Ανθολογία της φιλοκαλίας».
Στις 2 Ιουλίου 2005, ο Σεραφείμ χειροτονήθηκε Επίσκοπος σε λειτουργία που χοροστάτησε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Εκείνος ήταν και τότε που τον ενθρόνισε ως Μητροπολίτη (ένας τίτλος που ισοδυναμεί με Αρχιεπίσκοπο μιας εκκλησιαστικής επαρχίας) Κυθήρων και Αντικυθήρων στις 30 Ιουλίου 2005.
Με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης της εξοχότητάς του στην Αυστραλία, ο πρόεδρος της Κυθηραϊκής Αδελφότητας εκεί, Βίκτωρ Κυπριώτης, τον καλωσόρισε καθώς και τον πατέρα Πέτρο και το δήμαρχο Θεοδ. Κουκούλη, στο νέο Πνευματικό Κέντρο της Αδελφότητας στο Σύδνεϋ. Με πάνω από 70 φίλους, μέλη και επισκέπτες παρόντες, περιλαμβανομένων του δημάρχου Νίκολας Βαρβαρής και προέδρου Νίκολας Αρώνης του Συμβουλίου του Kogarah και του πρώην δημάρχου του Wollahra Τζων Κόμινος, ο ιατρός Κυπριώτης επαίνεσε τον Μητροπολίτη μας για το έργο του και του ευχήθηκε μια ευχάριστη παραμονή στην Αυστραλία.
Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ εξέφρασε την ευχαρίστησή του που είχε την τύχη και τη χαρά να επισκεφτεί την Αυστραλία και να βρεθεί κοντά στους Κυθήριους της διασποράς. Η εξοχότητά του, επίσης ευχαρίστησε το γνωστό ευεργέτη Γεώργιο Χατζηπλή που ανέλαβε την επίσκεψη αυτή και κανόνισε την επίσκεψή του στο Brisbane, την Canbera και το Gosford, ως τρόπο επαφής με τους Κυθήριους στους Αντίποδες.
Ο δήμαρχος Κουκούλης, επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρίσκοντο στην υποδοχή και σχολίασε ότι αυτό είναι η απόδειξη ότι οι Κυθήριοι της διασποράς αγαπούν το νησί τους ακόμη πιο πολύ και από όσο το αγαπούν οι ντόπιοι.
 Μετά τις ομιλίες, η εξοχότητά του, ο Μητροπολίτης και οι άλλοι φιλοξενούμενοι και οι λοιποί παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα εδέσματα και τα γλυκίσματα, που είχαν προσφερθεί από την Αδελφότητα, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα μέλη ή να ανανεώσουν τη γνωριμία τους με παλαιότερους γνωστούς.
Ευχόμαστε στον εξοχότατό Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ, τον πατέρα Πέτρο και το δήμαρχο Θεοδ. Κουκούλη καλή και ευχάριστη παραμονή στην Αυστραλία.
Ήταν της Κυθηραϊκής Αδελφότητας ευχαρίστηση να τους καλωσορίσει στο Σύδνεϋ.

Γιώργος Βάρδας