Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών» στα Κύθηρα


Το συνέδριο θα διεξαχθεί 5 με 7 Οκτωβρίου 2012 ”
ΚΥΘΗΡΑ. Στα Κύθηρα θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 7 Οκτωβρίου 2012, το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών». Η θεματική του συνεδρίου είναι «Νησιωτικότητα - Ανταγωνιστικότητα – Ανάπτυξη».


Στις σημερινές πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες, θα προσφέρει στο σύνολο των μικρών νησιών της πατρίδας, την δυνατότητα να προλάβουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο και χώρο.

Θα υπάρξουν εισηγήσεις επί διαφόρων θεμάτων, όπως Ακτοπλοΐα, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Υποδομές, Υδάτινοι πόροι κ. άλλα, ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση ανοιχτής τραπέζης με θέμα «Το μέλλον των μικρών νησιών στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον».

Στο συνέδριο θα οριστικοποιηθούν και οι θέσεις – προτάσεις του συνεδρίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ελληνικά Συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με τη Νησιωτικότητα και την Ακτοπλοϊκή Σύνδεση.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ο αντιπεριφερειάρχης νήσων , κ. Δ. Κατσικάρης, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τα ελληνικά μικρά νησιά, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ενώ έχουν προσκληθεί ο Περιφερειάρχης Αττικής , κ. Γ. Σγουρός και ο Γεν Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Δ. Καλογερόπουλος.

Για καλύτερη ενημέρωση όλων των κατοίκων των μικρών νησιών, γνωστοποιείται ότι το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών, στον οποίο συμμετέχουν όλα σχεδόν τα μικρά ελληνικά νησιά.

Μέσω του Δικτύου προωθούνται προς λύση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά.

Όσοι επιθυμούν να παρουσιάσουν είτε με μορφή ομιλίας ή παρέμβασης, η υπό μορφή έκθεσης (έντυπο υλικό, μπάνερ, τηλεοπτικό υλικό κλπ) οτιδήποτε σχετικό με τα Μικρά Νησιά και τις θεματικές του συνεδρίου, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών http://www.smallislands.eu/contact.asp για την καλύτερη παρουσίαση του θέματος τους.

Λίγα λόγια για τα Κύθηρα

Τα Κύθηρα βρίσκονται στη Νότια Ελλάδα, στο σταυροδρόμι τριών θαλασσών. Του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού Πελάγους. Με άλλα λόγια βρίσκονται ανάμεσα στην Πελοπόνησσο και την Κρήτη.

Τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής (Π.Ε. Νήσων) αλλά ιστορικά είναι γνωστά σαν ένα από τα Επτάνησα. Τα Κύθηρα αποτελούνται από ένα δήμο με δεκατρία γεωγραφικά διαμερίσματα (πρώην κοινότητες) που συνολικά καλύπτουν μία έκταση 280 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Με λίγα λόγια τα Κύθηρα είναι η μεγάλη πύλη του Αιγαίου Πελάγους από την Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο. Η ακτογραμμή των Κυθήρων είναι περίπου 90 χιλιόμετρα (56 μίλια).

Η απόσταση από την Κρήτη είναι περίπου 80 χιλιόμετρα (43 ναυτικά μίλια), 21 χιλιόμετρα (12 ναυτικά μίλια) από τη Νεάπολη και 200 χιλιόμετρα (108 ναυτικά μίλια) από τον Πειραιά. Τα Κύθηρα βρίσκονται στις εξής γεωγραφικές συντεταγμένες: 36.8° βόρειο γεωγραφικό μήκος και 22.6° Ανατολικό γεωγραφικό πλάτος.

Τα Κύθηρα σήμερα αποτελούν ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αφού τα τελευταία χρόνια αρκετοί επισκέπτες ανακαλύπτουν το νησί, όμως η ανάπτυξη δεν έχει αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του και την "αύρα" που αποπνέει.

Ο επισκέπτης μπορεί να βρει καλή υποδομή σε καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες και τουριστικά καταστήματα, ωστόσο το μεγάλο προσόν των Κυθήρων είναι ότι απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και ενδιαφερόντων, καθώς παρουσιάζουν πολύπλευρο ενδιαφέρον.

Παραλίες για όλα τα γούστα, πολύκοσμες ή απόμερες, δυνατότητες νυχτερινής διασκέδασης για τους πιο . . .ανήσυχους, ιστορικά μνημεία, ιερά προσκυνήματα, όμορφες εξοχές, παραδοσιακά χωριά περιμένουν τον τουρίστα να τα γνωρίσει και του παρέχουν τη δυνατότητα να δώσει στις διακοπές του το νόημα που εκείνος θέλει.

Τα Κύθηρα έχουν την περισσότερη ηλιοφάνεια το χρόνο, μετά το νησί της Ρόδου που υπολογίζεται σε περίπου 3.000 ώρες το χρόνο.

Το κλίμα χαρακτηρίζεται από ένα υψηλό ποσοστό υγρασίας και οι άνεμοι είναι πολύ συχνοί και συνεχείς. Η μέση θερμοκρασία είναι 14οC το χειμώνα και 29οC το καλοκαίρι.

Οι πιο θερμοί μήνες είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ενώ οι πιο ψυχροί είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.

Οι βροχές του χειμώνα είναι δυνατές και μερικές φορές ο ουρανός καλύπτεται από πυκνά σύννεφα και οι αστραπές αγκαλιάζουν όλο το νησί.

Τα Κύθηρα απέχουν μόνο μισή ώρα πτήσης από την Αθήνα και περίπου 2 ή 3 ώρες πτήσης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.