Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2ο εξάμηνο 2012)

Γράφει ο Ηλίας Μαρσέλλος
Η Κύπρος είχε τη μεγάλη τύχη και τιμή να ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2ο εξάμηνο του 2012, αλλά και τη μεγάλη ατυχία να την ασκήσει αφ’ ενός κάτω από κατοχή του 40% του Κυπριακού εδάφους και αφ’ ετέρου υπό τις δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες, λόγω της ύφεσης και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Αυτά όλα όμως δε μειώνουν ούτε στο ελάχιστο τη συμβολή του κυπριακού κράτους στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ούτε χαμηλώνουν στο ελάχιστο το επίπεδο της ικανότητάς του να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις του αυτήν την περίοδο.
Αντίθετα, είναι γνωστό άλλωστε, και φημίζεται η Κύπρος για τις παρουσιάσεις της στα διεθνή FORA αλλά και τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις Κυπρίων αξιωματούχων καθώς και τις μεγάλες επιτυχίες τους στις Ευρωπαϊκές συναντήσεις κορυφής. Άλλωστε, γνωρίζουμε και από πρώτο χέρι το πώς εργάζονται οι Κύπριοι πανεπιστημιακοί και τι επιτυχίες έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα και τις περιοδικές συναντήσεις των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Η Κύπρος είναι μια από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο επιστημονικού και κυρίως διαπανεπιστημιακών οργανώσεων πανευρωπαϊκών συνεδρίων επί Κυπριακού εδάφους.
Η Κύπρος αναλαμβάνουσα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σπαθί της θα λέγαμε έχοντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, λειτουργικό, ευέλικτο που ανταπεξέρχεται επιτυχώς στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει ο ρόλος της προεδρίας έχοντας όμως ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και προσφέροντας ιδιαίτερη αίγλη στην ευρωπαϊκή διάσταση από το γεγονός της αξιοποίησης της γαιοστρατηγικής της θέσης (νοτιοανατολική Μεσόγειος), των πλουτοπαραγωγικών πηγών (πρόσφατες ανακαλύψεις γαιογονανθράκων, φυσικού αερίου κ.λπ.), έχει σε πλήρη λειτουργία σταθερό και ευέλικτο κρατικό μηχανισμό, αρκετά δίκαιο φορολογικό σύστημα και πολύ μειωμένη γραφειοκρατία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Για την περίοδο της προεδρίας της (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2012) έχουν χαραχθεί τέσσερις βασικές προτεραιότητες.
1. Κύρια προτεραιότητα αποτελεί το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο περιόδου 2012-2020.
Κύριος γνώμονας αυτήw της επιλογής είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού με ποιότητα δαπανών ώστε και οι πολιτικές αλλά και τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν σ’ αυτό το πλαίσιο να εμφανίσουν μια πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, ενώ θα επιδιώξει μεγαλύτερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη κοινή γεωργική και αλιευτική πολιτική καθώς και τις πολιτικές συνοχής έρευνας και καινοτομίας (Ορίζοντας 2020). Εδώ θα δοθεί μεγάλο μέρος στο θέμα της ενέργειας, της αειφόρου ανάπτυξης αλλά και της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής.
2. Μια δεύτερη σπουδαία προτεραιότητα είναι η κατάρτιση με σταδιακή συγκρότηση ενός νέου ενισχυμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Σ’ αυτό θα βοηθήσει πολύ η πιστή τήρηση των αρχών της εφαρμογής της Στρατηγικής Ευρώπη 2020. Η 20η επέτειος της Ενιαίας Αγοράς, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για τέτοιου είδους διαδικασίες. Ενώ, εδώ η εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς και σε συνδυασμό με το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη που χαράσσεται σταδιακά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή συνέχεια του εγχειρήματος της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης.
3. Η σχέση της Ευρώπης με τους πολίτες της θα αποτελέσει την τρίτη σπουδαία προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας. Αυτή η Ευρώπη πρέπει να σημαίνει κάτι παραπάνω για τους πολίτες της με αλληλεγγύη αλλά και κοινωνική συνοχή.
Η νεανική απασχόληση είναι ένα λεπτό σημείο. Η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών για τους πολίτες τους (κοινό ευρωπαϊκό άσυλο, η ενεργός γήρανση αλλά και η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, τα θέματα της υγείας και της ευημερίας των παιδιών κ.λπ.), ενώ η παιδεία και ο πολιτισμός θα έχει τον πρώτο λόγο και ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σ’ αυτά κατά τη διάρκεια της προεδρίας.
4. Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που θα αποτελέσει προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας είναι οι σχέσεις με τους μεσογειακούς εταίρους, με άλλα λόγια η Νότια διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης, η ενίσχυση αυτής της διάστασης  έχει επεκτάσεις και στις διαδικασίες της διεύρυνσης της Ευρώπης, την επισιτιστική ασφάλεια, στους αναπτυξιακούς στόχους της Ένωσης αλλά και την ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου της Ε.Ε.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν αρκετά δυνατές προτεραιότητες-στόχοι και επιδιώξεις της Κυπριακής Προεδρίας και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα εργαστεί η Κύπρος σ’ αυτή την προσπάθεια κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

από τη στήλη Κυπριακά Κύθηρα, εφημερίδα «ΚΥΘΗΡΑΪΣΜΟΣ», φύλλο Σεπτέμβριος 2012