Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 12/10/2012


 Πυρκαγιά εξερράγη την Τρίτη το πρωί στην περιοχή "Αγκινάρα" της Κοινότητας Λιβαδίου. Η φωτιά ξεκίνησε από τον δρόμο κοντά στην παραλία της Φυρής Άμμου. Λόγω του ανέμου, γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αποτεφρώνοντας τις πλαγιές πάνω από την Φυρή Άμμο και ελαιόφυτα στην περιοχή "Πενταρμενά". Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, άνδρες και οχήματα του πυροσβεστικού κλιμακίου Κυθήρων, το πυροσβεστικό όχημα και η υδροφόρα του Δήμου, ο διοικητής του Α/Τ Κυθήρων, ο κυνηγετικός σύλλογος Κυθήρων, αλλά και εθελοντές ιδιοκτήτες κτημάτων της περιοχής έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση.
Τα δύο πρώτα αεροσκάφη που ήλθαν σχετικά νωρίς αποχώρησαν μετά από δύο ρίψεις αφού έπρεπε, λόγω παλαιότητας και της θαλασσοταραχής, να μεταβαίνουν στην Ελαφόνησο για πλήρωση. Μετά το μεσημέρι η άφιξη πυροσβεστικών δυνάμεων από το Γύθειο με επικεφαλής τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου αντιπύραρχο κ. Μιχάλη Αυγουλέα και η εκ νέου επιχείρηση δύο σύγχρονων αεροσκαφών είχε ως αποτέλεσμα στις 7 το βράδυ να σβήσει και η τελευταία εστία πυρκαγιάς. 
Ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Γυθείου πού σε κάθε πυρκαγιά χωρίς να υπολογίζει κόπο και ταλαιπωρία, σπεύδει στο νησί μας να κατευθύνει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Οι γνώσεις και η εμπειρία του, αποδεικνύονται πολύτιμες.
Ευχαριστούμε τον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους πλοιοκτήτες του Πορφυρούσσα πού για μια ακόμη φορά μετέφεραν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ευχαριστούμε τους πιλότους, των αεροσκαφών, το απόγευμα, με τις ριψοκίνδυνες πτήσεις και με την ακρίβεια των ρίψεων κατέσβησαν την πυρκαγιά, ακόμη και τις μικρές εστίες στα δυσπρόσιτα μέρη. Πρέπει να αναφερθούμε ονομαστικά στον κυβερνήτη του πρώτου αεροσκάφους, Σμηναγό Παναγιώτη Ταταρίδη με συγκυβερνήτη τον σμηναγό Χαράλαμπο Τέγο, τον κυβερνήτη του δεύτερου αεροσκάφους, τον Σμηναγό Νικόλαο Θεοδωρίδη με συγκυβερνήτη τον υποσμηναγό Κουνάδο Ιωακείμ, της 383 Μοίρας πυροσβεστικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας.