Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο Άγιος Δημήτριος στο Πούρκο


Μεγάλος και λαοφιλής Άγιος ο Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος ο Μυροβόλης. Η Θεσσαλονίκη σεμνύνεται και δικαίως για τον Πολιούχο και προστάτη της, κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζεται εκεί μεγαλοπρεπώς η μνήμη Του. Ειδικά φέτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια (1912-2012) από την απελευθέρωσή της που έγινε τη μέρα της γιορτής Του, θα γιορτασθεί με ξεχωριστή λαμπρότητα εκεί το μεγάλο γεγονός αυτό.
Στα Κύθηρα από πολύ παλιά τιμάται ο Άγιος Δημήτριος και είναι γνωστό σε όλους ότι το 1537 ο Μπαρμπαρόσσα, λεηλάτησε και κατέστρεψε την πόλη του Αγίου Δημητρίου (σημερινή Παληόχωρα) και πήρε απ’ τα Κύθηρα 7.000 αιχμαλώτους.
Αλλά και στο Μυλοπόταμο στη Κάτω Χώρα, στα Λογοθετιάνικα, στα Καμπιάνικα και στη Σκληρή υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Δημήτριο ακόμη και στο Μέσα Βούργο της Χώρας που είναι ερειπωμένος πια.

Ο σημαντικότερος όμως και σπουδαιότερος ναός που σώζεται μέχρι τις μέρες μας, είναι ο Άγιος Δημήτριος στο Πούρκο, κοντά στο χωριό Γερακιάνικα. Μοναδικό και ξεχωριστό μνημείο που όμοιό του δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα, μόνο στη Νάξο κάτι παρόμοιο. Είναι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ναών με μία είσοδο και ο μεγαλύτερος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο.
Οι δύο ναοί του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας έχουν σωστό προσανατολισμό και το ιερό τους βλέπει προς την Ανατολή. Οι άλλοι δύο ναοί του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου, δεν έχουν σωστό προσανατολισμό και το ιερό τους βλέπει προς Βορρά.
Οι δύο ναοί του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Βασιλείου έχουν χαμηλό τρούλο και ανήκουν στο λεγόμενο κυθηραϊκό ρυθμό και οι άλλοι δύο είναι καμαροσκέπαστοι.
Το κτίσμα είναι του 13ου αιώνα και υπάρχουν εκεί σπουδαίες τοιχογραφίες σε δύο στρώσεις του 13ου και του 14ου αιώνα.
Και φέτος όπως κάθε χρόνο θα πανηγυρίσει ο Άγιος Δημήτριος στο Πούρκο και θα γίνει λειτουργία εκεί. Αυτό γίνεται επί σειρά ετών αιώνων και δε θα πρέπει να σταματήσει.




Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος