Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Καλοκαίρι και καταχνιά

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το καλοκαίρι του νησιού μας του 2012 είναι σχεδόν παρελθόν και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε μια πρώτη, πρόχειρη έστω, αποτίμηση πεπραγμένων στο χρονικό διάστημα που στα Κύθηρα θεωρείται θερινή σαιζόν. Αυτό το «οιονεί καλοκαίρι» που σε καμιά περίπτωση δεν ξεπέρασε (αν έφθασε) το μήνα, αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο τα τελευταία χρόνια. Έτσι, αν θέλουμε να θεωρήσουμε πως εμφανίσθηκε κίνηση στο νησί, αυτό μπορεί να λεχθεί μόνο για τα δύο δεύτερα δεκαήμερα του Αυγούστου.
Από τη μια πλευρά την πολιτιστική, έχουμε υποχρέωση να τονίσουμε πως συγκριτικά με τη συμπυκνωμένη αυτή ημερολογιακά χρονική περίοδο, οργανώθηκαν πραγματικά περισσότερες εκδηλώσεις από ότι θα περίμενε κανείς, περιεκτικότερες ίσως από άλλη χρονιά, και με ευρύτερη εμβέλεια από άλλες περιόδους. Οι καθιερωμένες τοπικές εκδηλώσεις των συλλόγων των χωριών καθώς και των παγκυθηραϊκών συλλόγων, Αυλέμονας, Λογοθετιάνικα, Μητάτα, Καραβάς, Ποταμός, Φράτσια, Αγία Πελαγία. Η κοινή εκδήλωση των Κυθηραϊκών Σωματείων στη μνήμη του Γρηγ. Κασιμάτη, η εκδήλωση στη μνήμη του αείμνηστου Μητροπολίτη Γαβριήλ από τη Μητρόπολη έδωσαν παγκυθηραϊκή και όχι μόνο εμβέλεια. Ενώ οι τρεις καθιερωμένες θρησκευτικές μας εορτές της 1/8 στην Αγ. Ελέσα, της 6/8 στην Αγία Μόνη και της 15/8 στην Παναγιά Μυρτιδιώτισσα συγκέντρωσαν πράγματι πλήθος Κυθηραϊκού λαού και πολλών επισκεπτών.
Δε θα πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε πως οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι εκθέσεις φωτογραφίας αλλά και ζωγραφικής, οι αρχαιολογικές ομιλίες, τα αφιερωμένα βραδινά σε μεγάλους τραγουδιστές και συνθέτες, οι ειδικές εκδηλώσεις από Κυθήριους στιχουργούς και ερμηνευτές, οι όμορφες Κυθηραϊκές βραδιές της διπλής πανσελήνου αποτελούν πραγματικά μια ευχάριστη νότα, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε που σε άλλους τόπους θεωρούνται πολυτέλειες. Όμως, αρκετές εκδηλώσεις ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό που ήταν απληροφόρητοι και η γενικότερη εικόνα γι’ αυτές είναι ότι δεν υπήρχε ένας συγκεκριμένος συντονισμός ώστε να αποφεύγονται διπλές και τριπλές εκδηλώσεις την ίδια βραδιά. Αυτό βεβαίως προκλήθηκε και από το φαινόμενο της συντόμευσης του καλοκαιριού (χρόνος παραμονής αλλά και στόχευσης των επισκεπτών στην περίοδο Αυγούστου)
Από την άλλη όμως αυτή της καθημερινότητας, οι διακοπές του ρεύματος και του νερού, τα προβλήματα νέου και παλαιού νοσοκομείου, η συνεχής έλλειψη γιατρού στα Αντικύθηρα, οι φωτιές, τα πολλά παράπονα για τη τιμή της βενζίνης, το μεγάλο θέμα των οπτικών ινών και της σύνδεσης στο Ίντερνετ και βεβαίως η καθημερινή ταλαιπωρία των συμπατριωτών μας (π.χ. Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου) που έπρεπε να κρεμαστείς στο μπαλκόνι σου ή να κάνεις βόλτες έξω στη ταράτσα με το κρύο και την υγρασία της νύχτας ή μέσα στη ζέστη του Αυγούστου, «παρακαλώντας» το κινητό σου να σε συνδέσει με την προσφιλή σου ιδιωτική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για να μιλήσεις με κάποιο δικό σου άνθρωπο, διαμόρφωσαν μια απαράδεκτη κατάσταση για στοιχειωδώς πολιτισμένο χώρο που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι τα Κύθηρα.
Αφήσαμε τελευταία την εξυπηρέτηση και τη φιλοξενία του επισκέπτη. Σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, ίσως κάποιοι συμπατριώτες μας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί, στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και βέβαια οι τιμές που ζητούσαν να ανταποκρίνονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αντίθετα, υπήρξαν επίσης συμπατριώτες μας και αυτή ήταν η μεγάλη πλειοψηφία οι οποίοι είχαν τη γνωστή Τσιριγώτικη φιλοξενία ως πρωταρχικό στοιχείο της τουριστικής πολιτικής στο νησί.
Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες με τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. Πολλά από αυτά παραμένουν δυστυχώς άλυτα και χρονίζουν και δυστυχώς η οικονομική κρίση τα διαιωνίζει και τα επιτείνει αλλά υπάρχουν και άλλα που σχετίζονται με τη κακή νοοτροπία μας. Αυτά τα τελευταία έγιναν αφορμή να δυσφημίζεται το τελευταίο διάστημα ο τόπος μας.
Ιδιαίτερα όμως το ζήτημα της τιμής της βενζίνης στο νησί μας η οποία σκόπιμα ή όχι, ανέβαινε στο νησί αυτόματα όταν ανέβαινε η τιμή της στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά δεν κατέβαινε όταν υποχωρούσε πανελλαδικά, διαμορφώνοντας ένα ιδιόμορφο καθεστώς καρτελ(οποίησης) ενός σύγχρονου ολιγοπωλίου σε σταθερή και συνεχή όμως βάση. Καθώς και η παντελής έλλειψη επικοινωνίας μέσω κινητού τηλεφώνου (βλέπε οπτικές ίνες) σε ορισμένα χωριά του νησιού μας, αποτελούν σημείο αναφοράς και αρχή προβλημάτων. Έχουμε όλη τη καλή διάθεση να φιλοξενήσουμε οποιαδήποτε εξήγηση και δικαιολογία και να διορθώσουμε το παράπονό μας σε λογικά, υπαρκτά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Πάντως αυτό δε σκεφτόμαστε να το αφήσουμε έτσι. Κάτι φταίει και θα φανεί σύντομα. Αλήθεια σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν διαμαρτύρεται, κανείς δε δίνει λόγο για πράξη ή παράλειψη; Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι να δώσουν μια λύση; Γιατί γυρίσαμε πίσω στη δεκαετία του ’50 και σ’ αυτό; Αυτή η καταχνιά και η αδιαφορία είναι άδικη, παράλογη και εγκληματική για το νησί μας. Ελπίζουμε να μη μαυρίσει ο ορίζοντας και η ψυχή μας με το ακτοπλοϊκό μέσα στο φθινόπωρο.

Από εφημερίδα «ΚΥΘΗΡΑΪΣΜΟΣ», φύλλο Σεπτέμβριος 2012