Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Δελτίο τύπου από το Γρ.Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, 24/3/2017 (συνάντηση με φορείς πρωτογενούς τομέα στα Κύθηρα)

ΑΠΟ                                                                                                      24/03/2017
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΣΗΣ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής που αποτελεί προμετωπίδα για την  Περιφέρεια και την Π.Ε. Νήσων, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος επισκέφθηκε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Ποταμού και Λιβαδίου Κυθήρων και την βιολογική πτηνοτροφική μονάδα του Λιβαδίου.
Έγινε αλληλοενημέρωση με τους αγρότες, κτηνοτρόφους/πτηνοτρόφοιυς οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα και τις αγωνίες τους στον Αντιπεριφερειάρχη. Μερικά από τα οποία είναι οι δασικοί χάρτες, η μη ύπαρξη σφαγείου, το κόστος παραγωγής λόγω της πενιχρής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, η διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων κλπ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η δημοπράτηση του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΝΗΣΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ.» προϋπολογισμού 2.000.000 €. Παράλληλα, παραμένει δίπλα στους αγρότες, κτηνοτρόφους/πτηνοτρόφους με την πολύτιμη συμβολή των υπηρεσιών της Π.Ε. Νήσων (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) που ευνοήθηκαν με την μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου περί άρσης της δασικής απαγόρευσης βόσκησης αλλά και με την αξιοποίηση πέραν των ιδίων πόρων και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως αυτό του Leader και του Life (GREEN KYTHERA).

Επιπροσθέτως, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία, Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα στη Μάλτα, εκτέθηκαν τα προβλήματα με σκοπό να φτάσουν στοχευμένα στα κέντρα των αποφάσεων των Βρυξελλών, όπου η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου εγκαινιάζει το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας προκειμένου να συμβάλλει αποφασιστικά στην εξωστρεφή λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής, στην ενίσχυση των νέων μορφών επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις καινοτόμες δράσεις, την προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και την παρακολούθηση των εξελίξεων στο πεδίο του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου.