Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 15/3/2017

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Τρίτης 14/3 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Δήμαρχος, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε στο ανακύψαν ζήτημα των σχέσεων Εγχωρίου Περιουσίας και Ιεράς Μητροπόλεως, μετά τη διαφαινόμενη προσφυγή της τελευταίας σχετικά με τη διεκδίκηση της διοίκησης και διαχείρισης των Ιερών Προσκυνημάτων, που σύμφωνα με τα ιστορικά, εθιμικά και νομικά δεδομένα ανήκουν αποκλειστικά στο Δήμο Κυθήρων και τελούν υπό την αποκλειστική διαχείριση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας.
Ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή μαζί με την Επιτροπή θα αντικρούσουν νομικά κάθε διαδικασία που θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία της Εγχωρίου Περιουσίας και θα προβεί σε αναλυτική ενημέρωση των Κυθηρίων όταν είναι διαθέσιμα όλα τα νομικά δεδομένα από πλευράς Μητροπόλεως, η οποία παρά τις σχετικές αιτήσεις Δήμου και Επιτροπής δεν έχει ακόμα χορηγήσει αντίγραφα των ενεργειών της όπως υποχρεούται από το Νόμο. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος και η Επιτροπή θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και χαρακτήρισε πέραν πάσης λογικής ενέργειες που ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του θεσμού της Εγχωρίου Περιουσίας, που αποτελεί μέγα και ουσιώδες προνόμιο για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου.

Το Δ.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για 17 θέματα της ημερήσιας διάταξης και 3 προ ημερήσιας. Συγκεκριμένα:
1. Ενέκρινε τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού ΙΔΟΧ ορισμένου χρόνου για το 2017.
2. Ενέκρινε τη σύναψη δικαστικού συμβιβασμού με τον εργολάβο Αλέξιο Μαρινόπουλο, μετά από θετική εισήγηση νομικού συμβούλου και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο οποίος εξασφαλίζει τη λήξη μιας πολυετούς νομικής εκκρεμότητας που αφορά στην αποπληρωμή εκτελεσθέντων έργων της προηγούμενης διοίκησης. Με το συμβιβασμό που επετεύχθη ο ανάδοχος παραιτείται του 1/3 των δεδουλευμένων τόκων καθώς και του συνόλου της δικαστικής δαπάνης που έχει επιδικασθεί εις βάρος του Δήμου μας.
3. Ενέκρινε τον απολογισμό της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2016.
4. Ενέκρινε τις δαπάνες συμμετοχής και εκπροσώπησης του Δήμου στην έκθεση τουρισμού της Κύπρου TAXIDI 2017 (21-23 Απριλίου).
5. Αποδέχθηκε τις μελέτες και όρισε τον τρόπο εκτέλεσης των έργων:
- Ανάπλαση Πλατείας Φρατσίων (292.000€) που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής
- Εγκατάσταση και τοποθέτηση φωτιστικών φανών δημοτικού φωτισμού στην παραλία Καψαλίου (55.000€)
- Επισκευή δρόμου προς δημοτικό κοιμητήριο Χώρας (37.000€)
- Κατασκευή προστατευτικού τοιχίου Καψαλίου (20.000€)
- Κατασκευή τεχνικών στην Αγία Πελαγία (20.000€)
- Αποκατάσταση δρόμου προς Καμαρέλα Αντικυθήρων (50.000€) που χρηματοδοτείται από έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών
- Κατασκευή Δικτύου Ύδρευσης Αγίας Πελαγίας (3.100.000€). Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και αποτελεί μεγάλο αναπτυξιακό έργο για όλο τον οικισμό. Για την εκτέλεση του έργου θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής
- Επισκευή Δημοτικού Καταστήματος Ποταμού (200.000€). Η δημοπρασία επρόκειτο να γίνει το Σεπτέμβριο του 2016, όμως ματαιώθηκε λόγω του Νόμου 4412. Ο Δήμος έχει ωριμάσει πλήρως το έργο, έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και συνέταξε πλήρη φάκελο για το κτίριο που δεν υπήρχε. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, στη δυτική αίθουσα του άνω ορόφου θα στεγαστεί μόνιμα το ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που έχει δωρηθεί στο Δήμο μας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών για τον Ποταμό
Επισημαίνεται ότι πλέον οι δημοπρασίες των έργων θα γίνονται στον Πειραιά καθώς με το νέο νόμο 4412/2016 οι σχετικές επιτροπές πρέπει υποχρεωτικά να συγκροτούνται από μηχανικούς κλάδου ΤΕ και ΠΕ, και ο Δήμος μας δεν διαθέτει στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες ώστε να μπορεί να δημοπρατεί έργα αυτόνομα. Το τεράστιο αυτό πρόβλημα, (που αναγκαστικά θα οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στη δημοπράτηση και εκτέλεση των έργων σε όλους τους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους), έχει τεθεί από τον Δήμο μας τόσο στον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη, όσο και στην ΚΕΔΕ, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δοθεί λύση στο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Δήμος μας εξακολουθεί να παραλαμβάνει με ταχείς ρυθμούς μελέτες έργων, να ωριμάζει και να αδειοδοτεί τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια συνεργαζόμενος με μια αξιόπιστη ομάδα τεχνικών συμβούλων και συνεργατών, ώστε να είναι έτοιμος να δημοπρατήσει έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όλων των δημοτών.

Τέλος, το Δ.Σ. προέβη στη νέα σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής μέχρι τη λήξη της παρούσης θητείας :
1. Κορώνης Μηνάς, Πρόεδρος
2. Κασιμάτη Μαρία, Αντιπρόεδρος
3. Γιαννιώτης Παναγιώτης
4. Σάμιος Ανδρέας
5. Φάρος Ευστάθιος
6. Δρακάκης Παναγιώτης
7. Καραβουσάνος Θεόδωρος
8. Νικόλ Χριστοφόρου
9. Frank Van Weerde
10. Μπαλτζής Δημήτριος
11. Σκλάβος Βρεττός
Αναπληρωματικά Μέλη: Κασιμάτης Γεώργιος (του Παναγιώτου), Ζαφειρίου Ρήγας, Μυτιληναίου Αικατερίνη, Ράϊκου Βανέσα