Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Δελτίο τύπου από το συνδυασμό της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

Η κοινωνία του νησιού μας πέρασε πολύ δύσκολες ώρες όλη την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη σύλληψη συμπολίτη μας, γεγονός που έπεσε σαν βόμβα πολλών μεγατόνων στο χειμωνιάτικο νησί.
Από την στιγμή της σύλληψης και μετά, το κουτσομπολιό , η φαντασία, η αναπαραγωγή τεράτων, η κακοήθεια και το ψέμα περίσσεψαν στην κοινωνία του νησιού και τα ηλεκτρονικά μέσα, στρεφόμενα συνήθως οπουδήποτε, και κατά παντός. Απο κοντά ''έγκυρες πληροφορίες'' μέσων, που μιλούσαν για συλληφθέντες ‘’διακινητές-χρήματα-και έκπληκτους ειρηνοδίκες’’, …. θα παρέμεναν στο θέμα, για να μας κρατούν ‘’ενήμερους’’.
Αυτονόητα των κοινωνιών, όπως οι νόμοι, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, τα δικονομικά δικαιώματα, όλα κατακτήσεις του νομικού πολιτισμού, αποδεικνύονται, πάλι, κενά λόγια στις συνειδήσεις του χωριού, ιδίως όταν δεν μας αφορούν.
Αναμφίβολα οι κατηγορίες που διαδίδοντο από στόμα σε στόμα και από ανεύθυνα μέσα, είναι βαρύτατες και τρομακτικές. Ιδίως όταν βασίζονται σε σχολιασμό πράξεων της δικαιοσύνης, και όχι σε γεγονότα των οποίων υπήρξαν κάποιοι μάρτυρες.
Μην παρεξηγηθούμε.
Καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον κατηγορηματικότερο τρόπο οποιαδήποτε εμπλοκή με τα αδικήματα της παραγωγής και διακίνησης υλικού που αφορούν παιδική πορνογραφία.
Περιμένουμε να μιλήσει η δικαιοσύνη που ευτυχώς για τα συγκεκριμένα αδικήματα έχει σύγχρονους και βαρύτατους νόμους.
Επιμένουμε πως παρόμοια αδικήματα πρέπει να καταγγέλλονται και να στιγματίζονται δημόσια με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Αυτό είναι το σωστό και για την υγεία της κοινωνίας και για την ψυχική υγεία των θυμάτων, που πολλές φορές με την κοινωνική συγκάλυψη οδηγούμε, τα θύματα, σε αναίτια και βάρβαρη ενοχή.
Η σιωπή και το κουκούλωμα στις μικρές κοινωνίες είναι εγκλήματα.

Όμως, τα τραύματα που άφησε στην κοινωνία μας αυτή η ανεύθυνη αναμόχλευση του βούρκου, αυτή η άκριτη λάσπη παντού και κατά πάντων, είναι θέμα του καθενός μας μικρού ή μεγάλου, από οποιαδήποτε θέση της κοινωνίας κι αν μιλά.
Και αυτό το τραύμα πρέπει να επουλώσει μόνη της η κοινωνία μας γιατί γι αυτό, (μάλλον) δεν θα μιλήσει ο εισαγγελέας.

Μανώλης Χάρος
Γραμματέας Δημοτικού συμβουλίου
Επικεφαλής Ενωτικής Πρωτοβουλίας