Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Δελτίο τύπου Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, 28/3/2016

ΑΠΟ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ                                                28/03/2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσκεψη στα Κύθηρα

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στο νησί των Κυθήρων, όπου συμμετείχε σε αυτές και κατέθεσε στεφάνι ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κατά την επίσκεψη του στα Κύθηρα, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο για την εξέταση των προβλημάτων των νησιών Κυθήρων-Αντικυθήρων. Τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν :
  • Το νομικό πλαίσιο και η νομιμοποίηση των λιμανιών, των λιμενικών καταφυγίων κλπ, σε συνεργασία με την ΚΕΔ, προκειμένου να προβούμε στην εκπόνηση μελετών και αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα η αποκατάσταση της Γέφυρας του Διακοφτίου. Επιτελείο της ΚΕΔ πρόκειται να επισκεφτεί τα Κύθηρα στις 9 Μαΐου.
  • Η επέκταση του διαδρόμου απογειώσεως και προσγειώσεως που βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της Εγχωρίου Περιουσίας.
  • Το οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα η βελτίωση του κεντρικού άξονα για την αποκατάσταση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικό έργο που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων.
  • Το θέμα της υδροδότησης του νησιού, που λόγω της φετινής ανομβρίας, προβλέπεται να δημιουργήσει προβλήματα κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και για το οποίο ο Δήμος Κυθήρων έχει μεριμνήσει με τις 3 νέες επιτυχείς γεωτρήσεις να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό.
  • Βιολογικοί καθαρισμοί. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι προσανατολιζόμαστε στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, προκειμένου να αξιοποιούμε το καθαρό νερό της επεξεργασίας για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων, την ύδρευση κλπ. Για ενημέρωση του Δημάρχου, ο κ. Χατζηπέρος παρέδωσε τη νέα νομοθεσία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο για το θέμα αυτό.

 Ο κ. Χατζηπέρος μαζί με τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη και τους συνεργάτες του επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του κεντρικού δρόμου, όπου έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πρόοδο των εκτελούμενων εργασιών. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες και εκτελείται με φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης την Περιφέρεια.
Κατόπιν μετέβησαν σε δεξαμενές και αντλιοστάσια του νησιού, όπου η Δημοτική Αρχή με ίδιους πόρους έχει ξεκινήσει ένα πρότυπο έργο γενικής ανακαίνισης και συντήρησης αρχικού κόστους 165.000€ που θα συνεχιστεί με βάση σχετικές μελέτες που εκπόνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Νήσων. Ο κ. Χατζηπέρος συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο προσωπικά για τη συγκεκριμένη επιλογή την οποία χαρακτήρισε «πιλότο» για όλους τους Δήμους, καθώς μέσα από μια συνολική οικοδομική, υδραυλική και ηλεκτρομηχανολογική συντήρηση οι δεξαμενές και τα αντλιοστάσια των Κυθήρων αποκτούν σωστή υποδομή σύμφωνη με τις ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές των κανόνων διαχείρισης ποσίμου ύδατος.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο Γεφύρι «Μάκρωνα» μαζί με τον Πρόεδρο της ΤΚ Μητάτων κ. Γιώργο Σκλάβο και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη προκειμένου να δουν από κοντά την περιοχή στην οποία επρόκειτο να εκτελεστεί ένα πολύ σημαντικό έργο που εξασφαλίζει συνθήκες οδικής ασφάλειας σε ένα δύσκολο σημείο από το οποίο διέρχεται μεγάλος όγκος ΙΧ και λεωφορείων προς τις τουριστικές περιοχές της Παλαιόπολης και του Αβλέμωνα.
Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκαν και την εγκατάσταση του Ανοικτού Θεάτρου Ποταμού όπου ο Δήμαρχος έχει ζητήσει την χρηματοδότηση των μελετών ολοκλήρωσης από την Περιφέρεια καθώς η συγκεκριμένη υποδομή όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα για λόγους ασφάλειας.
Αναφορικά με το μεγάλο έργο της Αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στα Κύθηρα και Αντικύθηρα και της δημιουργίας ΧΥΤΥ, σημειώνεται ότι κατά την 12η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκαν τα πρακτικά της δημοπρασίας που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο προκειμένου να εκτελεστεί ένα έργο κορυφαίας σπουδαιότητας για το νησί. Υπενθυμίζεται ότι μετά από συνεργασία της κ. Δούρου, του κ. Χατζηπέρου και του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου (5,4 εκατομμύρια) αυξήθηκε με αποτέλεσμα να ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής με ποσόν 7,65 εκατομμύρια Ευρώ που συμπεριλαμβάνει την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων για το Δήμο Κυθήρων, μηχανημάτων φόρτωσης και σύγχρονης μονάδας κομποστοποίησης.
Περιφέρεια και Δήμος έχουν δεσμευθεί ότι θα εκτελούνται τα έργα μόνο κατόπιν πλήρους ωρίμανσης και αδειοδότησης των φακέλων τους προκειμένου να αποφευχθούν περιττές ταλαιπωρίες όπως στο πρόσφατο παρελθόν κατά το οποίο δημοπρατούνταν ή εξαγγέλλονταν έργα που το στάδιο ωρίμανσης και αδειοδότησής τους ήταν πολύ μικρό ή και ανύπαρκτο.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε το νέο Μουσείο στην Χώρα Κυθήρων, το οποίο πρόκειται σύντομα να εγκαινιαστεί. Στη νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας έχει προβλεφθεί ποσόν για την διαρρύθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου προκειμένου να εκτεθούν μεγάλα μαρμάρινα αρχαιολογικά εκθέματα και να λάβουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το νέο Μουσείο αποτελεί κόσμημα για το νησί και πόλο έλξης και αύξησης της επισκεψιμότητας. Για το λόγο αυτό ο κ. Χατζηπέρος συνεχάρη την Προϊσταμένη της ΚΣΤ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Στέλλα Χρυσουλάκη.