Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Και άρωμα Ελλάδας με χρυσά αγαλματίδια

Κάτι από Ελλάδα είχε η φετινή απονομή των βραβείων Οσκαρ, όχι με τη φολκλορική έννοια, αλλά με την ουσιαστική, δεδομένου ότι επτά επίχρυσα αγαλματίδια απονεμήθηκαν σε ελληνικής καταγωγής δημιουργούς. Το φιλμ «Mad Max: O δρόμος της οργής» του ομογενούς σκηνοθέτη Τζορτζ Μίλερ (Γιώργος Μηλιώτης) απέσπασε έξι Οσκαρ, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους έλαβε ο «Τραυλός», στην οποία διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Μιχάλης Παλαιοδήμος.
Το «Mad Max» μπορεί να μην κέρδισε κάποιο από τα «big 5», όπως ονομάζονται τα κυριότερα Οσκαρ, ωστόσο παραμένει ο νικητής της βραδιάς, καθώς κέρδισε τα περισσότερα σε αριθμό βραβεία. Από τις 10 κατηγορίες στις οποίες ήταν υποψήφια η ταινία του Μίλερ, που έγινε διεθνώς διάσημος με τις ταινίες «Happy Feet», κατάφερε να κερδίσει Οσκαρ για μοντάζ, καλλιτεχνική διεύθυνση, ενδυματολογία, make up και hairstyling, ηχητικό μοντάζ και μίξη ήχου.

Ως γνωστόν, ο Μίλερ γεννήθηκε στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Γιος Ελλήνων μεταναστών, του Δημήτρη Μιλιώτη από τα Κύθηρα και της Αντζελα Μπάλσον, η οικογένεια της οποίας ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Το έβδομο αγαλματίδιο είναι για τη διάρκειας 13 λεπτών ιρλανδική παραγωγή «Stutterer», στην οποία συμμετείχε ο Μιχάλης Παλαιοδήμος ως διευθυντής φωτογραφίας. Ο Παλαιοδήμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όμως αναζήτησε την τύχη του στο εξωτερικό για να εξασκήσει το επάγγελμά του. Τώρα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, όπου ολοκληρώνει δύο νέες ταινίες μικρού μήκους.

πηγή: espressonews.gr