Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η 25η Μαρτίου στα Κύθηρα

Με εθνική υπερηφάνεια και λαμπρότητα εορτάστηκε στα Κύθηρα η 195η Επέτειος της Επανάστασης του 1821.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος με μέλη του Δ.Σ., τοπικοί Πρόεδροι και Εκπρόσωποι καθώς και όλες οι στρατιωτικές, αστυνομικές και λοιπές αρχές του νησιού.
Μετά την Επίσημη Πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Στάη της Χώρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των Σχολείων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μαθητική παρέλαση ενώπιον των Αρχών.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης δίνοντας έμφαση στη ρήση του Διονυσίου Σολωμού "Εθνικό είναι το Αληθές". Τις εκδηλώσεις κάλυψε μουσικά η Φιλαρμονική Ποταμού υπό τη διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Λευθέρη.
Εκδηλώσεις έγιναν και στην Τοπική Κοινότητα Ποταμού όπου τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός.
Το βράδυ της 25ης Μαρτίου αναβίωσε ύστερα από σχεδόν 4 δεκαετίες το παλαιό έθιμο της λαμπαδηφορίας στα στενά σοκάκια της Χώρας, ύστερα από την πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής και με την παρουσία του Δημάρχου και των συνεργατών του καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρου.
Μετά την Ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου όπου από την Κυριακή της Ορθοδοξίας ευρίσκεται η Ιερά Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας, οι κάτοικοι της Χώρας κρατώντας αναμμένες δάδες στα χέρια ακολούθησαν την πορεία του Επιταφίου τραγουδώντας εθνικά και πατριωτικά τραγούδια. 

Η πομπή κατέληξε στην Πλατεία Στάη όπου η Πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κα. Ελένη Κονοφάου κατέθεσε στεφάνι και οι συμμετέχοντες έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.Στο τέλος παρατέθηκε κέρασμα στο ιστορικό κτίριο του Μαρκάτου.
Ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μετά το πέρας της λαμπαδηφορίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Χάρη στο πάθος και το μεράκι των κατοίκων της περιοχής, αναβιώνουμε απόψε ένα έθιμο ξεχασμένο για σχεδόν 40 χρόνια, το έθιμο της λαμπαδηφορίας της 25ης Μαρτίου, το οποίο διατηρείται σε πολλά νησιά της πατρίδας μας. Φέτος έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδος που το Σάββατο 26/3 θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του στο νησί μας. Η Δημοτική μας Αρχή θα στηρίξει το συγκεκριμένο έθιμο προκειμένου αυτό να διατηρηθεί όπως και όλα τα έθιμα του τόπου μας που διατηρούν την ιστορική μας παράδοση και μνήμη και μας διακρίνουν ως Έθνος μέσα στον κυκεώνα της παγκοσμιοποίησης".



πηγή: romfea.gr