Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου Σπύρου Σπυρίδωνα: Πρόταση για θεσμική συνεργασία στα Βαλκάνια

Το Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) και Πρόεδρος του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» Σ. Σπυρίδων τάσσεται υπέρ μίας Μακρο-Πειφέρειας στα Βαλκάνια.

Στην 12η Συνάντηση της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕτΠ και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα συμμετείχε ο Σπύρος Σπυρίδων,  Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ευρωπαικής Ένωσης και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) Εύξεινη Πόλη.
Η συνάντηση εστίασε στις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος και την ενταξιακή πορεία της γείτονας χώρας. Ο Σ. Σπυρίδων, όντας  μοναδικός εκπρόσωπος από την Ελληνική Αντιπροσωπεία, αποτέλεσε τον βασικό συνομιλητή της ομάδας των  αξιωματούχων της πΓΔΜ  που περιελάμβανε 2 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Δήμαρχο Σκοπίων και τα 11 Μέλη-Δημάρχους.
Στις παρεμβάσεις του, ο Σπύρος Σπυρίδων τόνισε την ανάγκη να αναγνωριστεί από όλους η ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής κρίσης και τον κίνδυνο ακραίες και λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα για να προωθήσουν θέσεις και εν τέλει πολιτικές, οι οποίες μπορεί  να πλήξουν τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να ανατρέψουν την πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ, ο Σ. Σπυρίδων, επεσήμανε τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προκύψουν για τους λαούς της Βαλκανικής μέσα από την προώθηση της κοινής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα στηρίζεται στην έννοια της Μακρο-περιφέρειας. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει το θεσμικό εργαλείο των ΕΟΕΣ (Ευρωπαικών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας), το οποίο και θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για την διαμόρφωση και την υλοποίηση μίας Μακρο-Περιφερειακής Στρατηγικής για τα Βαλκάνια.
Οι χώρες των Βαλκανίων, υποστήριξε ο κ. Σπυρίδων, <αποτελούν μια ιστορική και γεωγραφική ενότητα με κοινά εν πολλοίς προβλήματα αλλά και προοπτικές. Με τη στενή θεσμική συνεργασία των Κρατών καθώς και των Δήμων και Περιφερειών κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ, μόνο θετικά αποτελέσματα θα προκύψουν για τους Λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου>.