Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ξεκινάει η απορρύπανση στα Κύθηρα με την πετρελαιοκηλίδα

«Από σήμερα και με δικά μας μέσα, με απορροφητικά υλικά, ξεκινάμε την απορρύπανση των παραλιών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η απορρύπανση αυτή αφορά τις αμμώδεις παραλίες, ενώ αναφορικά με την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και των βραχωδών ακτών, όπου απαιτείται πλύση με πολύ καυτό νερό και στη συνέχεια περισυλλογή των πετρελαιοειδών από τη θάλασσα όπου θα πέφτει, θα γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία η οποία βρίσκεται στα Κύθηρα και περιμένουμε, είπε, να μας ενημερώσει για το κόστος της επιχείρησης, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί οικονομικά από το δήμο.
Ο κ. Χαρχαλάκης πρόσθεσε ότι, εν αναμονή βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής και ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Χατζηπέρρος, προκειμένου κι αυτοί να συμβάλλουν οικονομικά για την απορρύπανση.
Υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στον οικισμό της Αγίας Πελαγίας, όχι μόνο στις παραλίες αλλά και σε σπίτια του οικισμού, όπου ο αέρας των εννέα μποφόρ, εκτίνασσε τα πετρέλαια στους τοίχους των παραλιακών οικημάτων!
Ακόμη σημείωσε ότι, έχουν πληγεί η παραλία των Φούρνων και της Κακιάς Λαγκάδας και, γενικότερα, οι πλέον επισκέψιμες παραλίες του νησιού. Εξήγησε ότι δεν είναι δύσκολη για την εταιρεία και τεχνικά είναι εφικτή η απορρύπανση της περιοχής, η οποία και θα γίνει, τόνισε, αλλά περιμένουμε να μάθουμε το κόστος.
Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμη ότι έχει ληφθεί δείγμα από το λιμεναρχείο και αναμένεται η ταυτοποίηση των καυσίμων εργαστηριακά, προκειμένου να δούμε, είπε, από πού προήλθε η ρύπανση και, εφόσον έχουμε τα στοιχεία, θα κινηθούμε εφαρμόζοντας όλα όσα επιβάλλουν οι νόμοι.
Ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή αποτελεί το παράνομο αγκυροβόλιο μεγάλων πλοίων στον όρμο των Βατίκων, τόσο γιατί δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα, όσο και αισθητικά, αλλοιώνοντας την αισθητική του φυσικού τοπίου.
Επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό και υπογράμμισε ότι «δεν θα έχουμε μια μίνι ναυπηγοεπισκευαστική βάση στον όρμο των Βατίκων». Πρόσθεσε ότι έχει δεχτεί επίθεση για την αντίθεσή του στο αγκυροβόλιο, «από λαντζέρηδες», ενώ συμπλήρωσε ότι έχει ορκιστεί να διαφυλάττει τα συμφέροντα των κατοίκων του νησιού και δεν λαμβάνει υπόψη του «είκοσι συμπαθείς που προσπαθούν να με τρομοκρατήσουν στο ίντερνετ».
Μάλιστα, ο δήμαρχος, είπε ότι αρνητικός στο αγκυροβόλιο είναι και ο δήμαρχος Ελαφονήσου, κ. Λιάρο και έχει στείλει επιστολή στους δημάρχους Ελαφονήσου και Μονεμβασιάς, να συναντηθούν και να συζητήσουν το πρόβλημα του αγκυροβολίου.
Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τάχθηκε κατά του αγκυροβολίου στον όρμο των Βατίκων και σημείωσε ότι «ολόκληρη η περιοχή στο ΝΑ άκρο της Πελοποννήσου διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, όπως τη βυθισμένη πολιτεία "Παυλοπέτρι" και το "απολιθωμένο δάσος" και είναι τεράστιο θέμα το αγκυροβόλιο». Τώρα, πρόσθεσε, έχουμε αυτή την πετρελαιοκηλίδα που ρυπαίνει και θέτει σε κίνδυνο τις παραλίες της Νεάπολης.
Η Ντία Τζανετέα ανέφερε πως είναι σημαντικό να βρεθεί το πλοίο που προκάλεσε τη ρύπανση και να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις, ενώ τόνισε ότι το αγκυροβόλιο υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι χθες, παρέλαβε μελέτη που είχε ανατεθεί, ύστερα από δύο αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στο ΕΛΚΕΘΕ, με προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη στις 4 Μαΐου 2015 και με αντικείμενο την εκτίμηση των επιπτώσεων στον όρμο των Βατίκων από την αγκυροβολία δεξαμενόπλοιων. Τόνισε ότι, με μια πρώτη ματιά, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα από την αγκυροβολία, στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής του όρμου των Βατίκων, ο οποίος έχει υποστεί βλάβη από τη σύρση των αλυσίδων και τον αγκυρών.
Η κ. Τζανετέα πρόσθεσε ότι η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ θα παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα συμπεράσματά της θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

πηγή: eleftheriaonline.gr