Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Απορρύπανση της θάλασσας στα Κύθηρα μόλις βελτιωθεί ο καιρός

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Στην Αγία Πελαγία το πετρέλαιο έχει βγει στη στεριά.
Τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένουν οι αρμόδιες αρχές στα Κύθηρα, προκειμένου να ξεκινήσει η απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής στα ΒΑ του νησιού, που έχει πληγεί από πετρελαιοειδή. Το συμβάν έγινε αντιληπτό το Σάββατο, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισε να δέχεται καταγγελίες κατοίκων για την εμφάνιση κηλίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό και τον δήμαρχο Κηθύρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη, η ρύπανση προκλήθηκε μάλλον εσκεμμένα, από διερχόμενο πλοίο που λόγω συνθηκών γνώριζε ότι δεν θα είναι εφικτός ο εντοπισμός του από δορυφόρο. Οπως αναφέρει ο ίδιος στην «Κ», ο δήμος θα καθαρίσει τη θαλάσσια περιοχή με ίδια μέσα και ασφαλώς με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος σε υλικοτεχνική υποδομή. Παράλληλα, το Λιμενικό επρόκειτο να πραγματοποιήσει από αέρος έρευνα, πιθανώς σήμερα το πρωί, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τυχόν άλλης ρύπανσης.

Οσον αφορά τη ρύπανση που έχει πλήξει τις ΒΑ ακτές του νησιού, ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε ότι σήμερα θα υπάρξει εκτίμηση του κόστους από σχετικό εμπειρογνώμονα. «Ο καθαρισμός των ακτών είναι και ο πιο δαπανηρός. Για τον σκοπό αυτό έχουμε ήδη απευθυνθεί στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να απελευθερωθούν τα σχετικά κονδύλια, εφόσον γίνει εκτίμηση του κόστους». Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές δράσεις καθαρισμού ακτών χρηματοδοτούνται από το «Πράσινο Ταμείο».

Ταυτόχρονα, έχει ήδη ληφθεί δείγμα από την επίμαχη κηλίδα προκειμένου να επιχειρηθεί η ταυτοποίηση του ύποπτου πλοίου, καθώς κάθε καύσιμο που προμηθεύεται ένα πλοίο έχει συγκεκριμένο αποτύπωμα. Ως εκ τούτου, η ανάλυση θα μπορέσει να καταδείξει ποιος προμηθεύτηκε τον συγκεκριμένο τύπο καυσίμου, πότε και από πού. Η νομική υπηρεσία του δήμου ετοιμάζει την κατάθεση προσφυγής ενώπιον της ποινικής και αστικής Δικαιοσύνης κατά παντός υπευθύνου.


πηγή: kathimerini.gr