Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 13/11/2015

Μια μεγάλη επιτυχία εξασφάλισε ο Δήμος μας στο πλαίσιο των επαφών του Δημάρχου στη Θεσσαλονίκη. Μετά από μεθοδικές και συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εξασφαλίστηκε η πλήρης κάλυψη του κόστους για την δωρεά προς το Δήμο μας του εκπληκτικού ομοιώματος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε κλίμακα 4:1 που έχει σχεδιάσει το Τμήμα Μηχανολόγων του ΑΠΘ και η ερευνητική ομάδα των Καθηγητών Κυριάκου Ευσταθίου και Ιωάννη Σειραδάκη.
Το κόστος του ομοιώματος ανέρχεται σε 16.000€ πλέον Φ.Π.Α. και θα καλυφθεί ως εξής:
- 10.000€ από το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων των Μεταλλείων Χρυσού Χαλκιδικής σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
- 6.000€ από την εταιρεία κατασκευής του ομοιώματος 3d SolidForms με έδρα τη Θεσσαλονίκη
Τα ανωτέρω συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη με την ομάδα του Καθηγητή κ. Ευσταθίου και τον εκπρόσωπο του Σωματείου των Μεταλλείων Χαλκιδικής που έγινε το πρωί της Παρασκευής 13/11 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Ο Δήμος Κυθήρων θα τοποθετήσει το ομοίωμα σε κατάλληλο χώρο, θα το πλαισιώσει με πλούσιο εποπτικό υλικό και σε συνεργασία με το ΑΠΘ και την ερευνητική ομάδα θα το παρουσιάσει στο κοινό τον προσεχή Μάιο με αφορμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων. Η μόνιμη τοποθέτηση του ομοιώματος στα Κύθηρα θα σταθεί αφορμή για την αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί και τη δημιουργία ενός μοναδικού εκθεσιακού χώρου, καθώς το ομοίωμα δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού. Σε συνεργασία με το ΑΠΘ θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια και λοιπές εκδηλώσεις με στόχο την προβολή και εξωστρέφεια της συγκεκριμένης ενέργειας.
Η προσφορά του Σωματείου Εργαζομένων των Μεταλλείων Χαλκιδικής επιτεύχθηκε μετά την εκτενή δημοσιότητα που δόθηκε στην εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης.
Ο Δήμος Κυθήρων εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και τη Διοίκησή της, τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Χαλκιδικής "Αγία Βαρβάρα" κ. Γεώργιο Χατζή, το ΑΠΘ και την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή κ. Κυριάκου Ευσταθίου, την κατασκευάστρια εταιρεία και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης που θα σταθεί αρωγός στο όλο εγχείρημα.