Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γιώργος Κασιμάτης: Ο έλληνας Επικεφαλής του europarlTV

ΕΛΕΝΗ ΓΕΝΝΗΤΣΕΦΤΣΗ

Για όσους ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά θέματα ο κ. Γιώργος Κασιμάτης είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο, με μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο. Διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και εν συνεχεία ανέλαβε τη διεύθυνση του διαδικτυακού καναλιού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (europarlTV) στις Βρυξέλλες.

Είναι ένας πολύ καλός γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων, μα πάνω απ` όλα είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, που τιμά τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Μας έκανε την τιμή να παραχωρήσει μια συνέντευξη στο Politisonline και να μας μιλήσει μεταξύ άλλων για το europarlTV, την Ευρώπη του σήμερα, καθώς και για την απόφαση του να ζήσει και να εργαστεί εκτός Ελλάδας. 

  1. Τι είναι τοEuroparlTV και ποια η φιλοσοφία του;
Η EuroparlTV είναι η διαδικτυακή τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου . Ιδρύθηκε το 2008 και βασικός της στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών της ΕΕ, με επαγγελματισμό, αντικειμενικότητα και αξιοπιστία, για τις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου και για τον τρόπο που οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν νόμους και διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις. Εξασφαλίζει επίσης ότι η πολυφωνία απόψεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντικατοπτρίζεται στις παραγωγές της, λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη των πολιτικών ομάδων και ακολουθώντας ουδέτερη, μη παραταξιακή εκδοτική πολιτική.

  1. Σε ποιο κοινό απευθύνεται κυρίως το EuroparrlTV;
Αποτελείται από τρία κανάλια που απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια, το ευρύ κοινό, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τους νέους 18 ετών και άνω. “Νέα του Κοινοβουλίου”, με ειδήσεις, συνεντεύξεις και εκπομπές λόγου, “Κοινοβούλιο των Νέων”, με εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκπομπές και “Ανακαλύψτε το Κοινοβούλιο”, με ντοκιμαντέρ, οδοιπορικά και ιστορικά προγράμματα.
Η EuroparlTV προσφέρει επίσης ρέουσα μετάδοση (live streaming) των κοινοβουλευτικών συνόδων και των συνεδριάσεων των διαφόρων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ, σημαντικό στοιχείο για την απρόσκοπτη παρακολούθηση των προγραμμάτων από όλους αποτελεί ο υποτιτλισμός όλων των παραγωγών της σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την αρχή, και για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας των παραγωγών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εξωτερικούς πόρους για την καθημερινή λειτουργία της EuroparlTV. Στη βάση λοιπόν των αποτελεσμάτων ανοικτού διαγωνισμού, η παραγωγή του περιεχομένου και η τεχνική κάλυψη της EuroparlTV ανατέθηκε σε δύο εξωτερικές εταιρείες, ενώ η επιλογή των θεμάτων και ο έλεγχος ποιότητας των εκπομπών γίνεται από το Κοινοβούλιο.

  1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός διαδικτυακού καναλιού όπως το EuroparlTV;
Κάθε πολίτης που διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να παρακολουθήσει EuroparlTV. Επιπλέον, τα προγράμματα της EuroparlTV είναι διαθέσιμα μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου 200 συνεργατών σε όλη την ΕΕ (αποτελούμενο από τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων, ενημερωτικά site κτλ), ενώ οι χρήστες μπορούν να ανταλλάσσουν βίντεο και απόψεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, YouTube, twitter) και να συμμετέχουν, έστω και έτσι, στη δημοκρατική διαδικασία και στον πολιτικό διάλογο.

  1. Γιατί για το μέσο Έλληνα η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή φαντάζει κάτι απόμακρο και δυσνόητο; Ποια η ευθύνη των Μ.Μ.Ε. για αυτό;
Πολύ καλή ερώτηση. Ισχύει όχι μόνο για τον μέσο Έλληνα αλλά και για τον μέσο Ευρωπαίο. Κατά κύριο λόγω ευθύνεται η ΕΕ. Η έννοια της επικοινωνίας άργησε πολύ να μπει στην ατζέντα των οργάνων της ΕΕ. Για πρώτη φορά αναφέρεται η ανάγκη επικοινωνίας με τους πολίτες στο συμβούλιο κορυφής του 2002 στις Βρυξέλλες. Έκτοτε έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση να γίνει πιο κατανοητό και οικείο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα ΜΜΕ ασχολούνται με τα θέματα της ΕΕ εφόσον αυτά αφορούν άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομία στα Κράτη Μέλη. Βλέπουμε πόσο ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα με την ΕΕ  για τα θέματα της κρίσης και τις μετεκλογικές εξελίξεις.

  1. Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη;
Σε δύσκολη φάση όπως δύσκολη είναι κάθε φάση αυτού του πρωτόγνωρου για την ιστορία της ανθρωπότητας εγχειρήματος. Μην ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία Κράτη εκχωρούν, χωρίς να έχουν ηττηθεί μετά από πολεμική σύρραξη, κυριαρχικά δικαιώματα σε μια κεντρική εξουσία. Οι δυσκολίες ξεκίνησαν από την μεγάλη διεύρυνση του 2004 με τα 10 νέα κράτη μέλη και αργότερα με την προσθήκη της Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν ήταν έτοιμο για τόσο μεγάλο άνοιγμα. Η νέα συνθήκη της Λισσαβόνας δεν είχε ακόμη υιοθετηθεί, η κρίση ήταν στα πρόθυρα κάποιων χωρών και σ’αυτό προστέθηκαν 12 κράτη με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό, ιστορία και νοοτροπία

  1. Έχοντας μακρά θητεία σε δυο κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, πιστεύετε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καλές ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε αυτά για τους νέους;
Σαφώς υπάρχουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας στα όργανα της ΕΕ. Οι Έλληνες υπάλληλοι έχουν πολύ καλή φήμη και πολλοί απ’ αυτούς είναι σε καίριες θέσεις στα Ευρωπαϊκά όργανα. Ίσως τώρα να υπάρχουν πιο πολλές ευκαιρίες διότι η γενιά η δικιά μας που ξεκίνησε την δεκαετία του 80, όταν μπήκε η Ελλάδα στη τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα σταδιακά αποχωρεί.

  1. Πως είναι να είναι κανείς επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες;
Εξαιρετικά συναρπαστικό. Η πολύ-πολιτισμικότητα είναι το χαρακτηριστικό της ενωμένης Ευρώπης. Η συνεργασία με ανθρώπους με διαφορετική μητρική γλώσσα, διαφορετικά ήθη και έθιμα κάνει το χώρο εργασίας πιο ενδιαφέροντα και πιο ανταγωνιστικό. Ο συντονισμός μιας ομάδας με μέλη από διαφορετικές χώρες  είναι ο ζητούμενο από τον επικεφαλής. Η γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε εθνικότητας είναι προϋπόθεση για να επιτύχει αυτός ο συντονισμός.

                8.      Ποια είναι τα  χαρακτηριστικά που κάνουν έναν Έλληνα να ξεχωρίζει σε ένα                               πολυεθνικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Η ιστορία του, η υπερηφάνεια του, η μόρφωση του. Σε ένα περιβάλλον πολυεθνικό, ανταγωνιστικό και αξιοκρατικό ο Έλληνας ξεχωρίζει και προοδεύει όσο καμιά άλλη εθνικότητα. Κατά μέσω όρο ο Έλληνας υπάλληλος στην ΕΕ έχει καλύτερη μόρφωση από τους ξένους συναδέλφους του, μιλά περισσότερες γλώσσες πέραν της μητρικής και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός σε ένα περιβάλλον όπου η πρόοδος έχει άμεση σχέση με την απόδοση.

  1. Ποια στοιχεία του χαρακτήρα πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει στο εξωτερικό;
Επιμονή, υπομονή, εργατικότητα. Τα ίδια στοιχεία που χρειάζεται για να επιτύχει κάποιος οπουδήποτε.

  1. Σε ποιό βαθμό έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι που είχατε θέσει φεύγοντας από την Ελλάδα;
Οι αρχικοί στόχοι έχουν υπερεπιτευχθεί. Όμως οι στόχοι επαναπροσδιορίζονται ανάλογα με την εξέλιξη του καθενός. Έχω μάθει να βάζω στόχους κάθε μέρα και να αναπροσαρμόζω τους προηγούμενους ανάλογα με την επίτευξη τους ή όχι.

  1. Υπήρξαν στιγμές που μετανιώσατε για την απόφαση σας να ζήσετε και να εργαστείτε στο εξωτερικό;
Ποτέ. Αντίθετα θα έλεγα ότι κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται το απολύτως σωστό της απόφασης μου να εργαστώ στο εξωτερικό. Αυτό όμως εξαρτάται από τον καθένα. Έχω φίλους που δεν θα μπορούσαν ποτέ να μείνουν εκτός Ελλάδος και τους κατανοώ πλήρως. Είναι  θέμα ιδιοσυγκρασίας.

  1. Τι είναι για σας η Ελλάδα με τρείς λέξεις;
Η χώρα μου

πηγή: politisonline.com