Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Δελτίο τύπου «Νέα Πορεία: Όραμα και Έργο» για το δημοτικό συμβούλιο 18/2/2015

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 18-2-2015 στις 17.30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, υπό την προεδρία του Λάζαρου Βέζου.
Παρόντες ο Δήμαρχος Στράτος Χαρχαλάκης.
Οι αντιδήμαρχοι, Μαθιός Αγγελιουδάκης και Γιώργος Κομηνός.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Παναγιώτης Ζαντιώτης, Μελίνα Μαρουλίδου, Ειρήνη Τραβασάρου, Μηνάς Κορώνης, Μαρία Κασιμάτη, Γιάννης Κατσανεβάκης, από την πλειοψηφία και Μιχάλης Πρωτοψάλτης, Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος, Νίκος Μεγαλοκονόμος, Αντώνης Λαχανάς και Δημήτρης Λουράντος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν 23, ενώ συζητήθηκαν και 4 θέματα προ ημερήσιας διάταξης.
Στο στάδιο των ερωτήσεων η παράταξή μας, ζήτησε ενημέρωση για την απόφαση του Δημάρχου να ορίσει εκ νέου επιτροπή, χαρακτηρισμού ως Σχολικού χώρου για την ανέγερση Διδακτηρίου στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Του επισημάναμε ότι, ο χώρος έχει χαρακτηριστεί σχολικός από την προηγούμενη επιτροπή, ενώ έχει εγκριθεί το τοπικό ρυμοτομικό, έχει εκδοθεί απόφαση του ΣΤΕ, το ΠΔ έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 118/1-6-2011 και είναι όλα έτοιμα για την αγορά του οικοπέδου και την κατασκευή του Σχολείου εφόσον εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση.
Επίσης αναφερθήκαμε στην συνεχιζόμενη εμπλοκή του έργου της διαπλάτυνσης του επαρχιακού δρόμου, από τα Αρωνιάδικα μέχρι την διασταύρωση των Φρατσίων.
Το έργο αυτό είναι το τμήμα Ε της Μελέτης ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΠΕΛΑΓΙΑΣ- ΚΑΨΑΛΙΟΥ ΝΗΣΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ.
Για το έργο έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με Κοινή δε Απόφαση των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, ΓΕΩΡΓΙΑΣ, και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, των οποίων ή ισχύς, με πρόσφατη απόφαση παρατάθηκε μέχρι 31-12-2017!
Για το τμήμα από διασταύρωση Φρατσίων μέχρι Δόκανα, ο διευθυντής Δασών έχει χορηγήσει έγκριση επέμβασης από το 2011!
Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει άρει με σήμα της, την διακοπή εργασιών από 30-11-2014!
Ζητήσαμε η προσπάθεια όλων να είναι στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου. Είναι κρίμα οι κόποι ετών να πάνε χαμένοι, ούτε είναι εύκολο να ξαναβρεθεί χρηματοδότηση 900.000€ για αυτό το τόσο χρήσιμο έργο.
Τονίσαμε την διαφωνία μας, με την απόφαση του Δημάρχου να αλλάζει την ώρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία κάθε φορά που κάνει λίγο κρύο!
Τέλος ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να επισκεφθεί το Νοσοκομείο του νησιού μας να ενημερωθεί για την λειτουργία του, να αναγνώσει την απαντητική επιστολή του Διοικητή του Νοσοκομείου σχετική με την έλλειψη αγροτικού γιατρού στα Αντικύθηρα και τις προσπάθειες της διοίκησης για την κάλυψη του κενού.
Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο καυτό θέμα του "χαρατσιού", αναγνώρισε ότι δεν έχει ευθύνη ο Δήμος και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα τακτοποιήσει το ζήτημα.
Στα θέματα προ ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκε το αίτημα του Δημοτικού Συμβούλου Μανώλη Στάθη, να του χορηγηθεί άδεια μέχρι 31 Μαρτίου, αφού λόγω ελλείψεως πλοίου δεν μπορεί να προσέρχεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης το ΔΣ όρισε τον Π. Ζαντιώτη ως τακτικό μέλος και τον Μ. Αγγελιουδάκη ως αναπληρωματικό μέλος, της επιτροπής παρακολούθησης του μεγάλου έργου αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Κυθήρων και Αντικυθήρων και η δημιουργία ΧΥΤΥ. Το έργο είναι ώριμο, προϋπολογισμού 5.477.000€, έχει υπογράφει η προγραμματική σύμβαση από 15-5-2014 και αναμένεται η άμεση ένταξή του από την Διαχειριστική Αρχή.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήταν κυρίως συγκρότηση επιτροπών, ενώ εγκρίθηκαν και Πρωτόκολλα Οριστικής Παραλαβής οκτώ έργων.
Η συνεδρίαση έκλεισε με τις ευχές του Δημάρχου για τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας και την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου στον Δήμαρχο να του απευθύνει συγχαρητήρια επιστολή.