Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ερώτηση βουλευτή Παν.Μελά σχετικά με τη συγχώνευση των νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                                              ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί στους κατοίκους των νησιών η συγχώνευση των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου»
Το Γ.Ν.-Κ.Υ Ικαρίας (Πανικάριο), λειτουργούσε ως αυτόνομο και αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ., από το 1992 μέχρι το καλοκαίρι του 2012, οπότε, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών στην Υγεία, πέρασε σε καθεστώς διασύνδεσης με το Γ.Ν. Σάμου και από αρχές Ιανουαρίου του 2013 συγχωνεύθηκε με το Νοσοκομείο Σάμου.
Το Νοσοκομείο αυτό καλύπτει υγειονομικά μια περιοχή με 120 και πλέον μέρες αποκλεισμό το χρόνο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και με προβληματική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.
Αυτό σημαίνει για τους 10.000 περίπου κατοίκους της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας, μεγάλη ταλαιπωρία, δηλαδή, ταξίδι 6 ωρών περίπου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και οικονομικό κόστος, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε απόγνωση και σταδιακά στην εγκατάλειψη των ακριτικών Νησιών.
Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή, σημαίνει αδιαφορία για τους επισκέπτες του νησιού, αφού ένας σημαντικός αριθμός ατόμων μεγάλης ηλικίας πηγαίνουν στην Ικαρία, για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών της πηγών.
Ύστερα από πιέσεις τοπικών φορέων και της κοινωνίας της Ικαρίας, το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να επαναφέρει το Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας (και αυτό της Λήμνου) σε καθεστώς διασύνδεσης με το Νοσοκομείο Σάμου, πράγμα που επιβεβαιώνει την λανθασμένη επιλογή της ως άνω συγχώνευσης.
Η διασύνδεση, όμως, αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πλήρη αυτοτέλεια και αυτονομία, αφού μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή και πάλι σε συγχώνευση, με πολλαπλές επιπτώσεις σε βάρος των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της Ικαρίας και των Φούρνων.
Επιπλέον, την ώρα που, λόγω έλλειψης προσωπικού, τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στο Καρκινάγρι, στις Ράχες, στη Θύμαινα και στους Φούρνους, μένουν άδεια και το Κέντρο Υγείας Ευδήλου υπολειτουργεί, τέτοιου είδους επιλογές από το Υπουργείο Υγείας, οδηγούν στην διάλυση των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας, που είναι απαραίτητες για τους κατοίκους των ακριτικών αυτών νησιών.
Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα φροντίσετε για την άρση της συγχώνευσης των Νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας, και την αποκατάσταση της πλήρους αυτονομίας και αυτοτέλειας του Γ.Ν.-Κ.Υ Ικαρίας, ώστε να παρεμποδιστεί η υποβάθμιση των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ικαρίας και να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για την Υγεία τους;
                                                                       Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
03/07/2013                                                                                   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ