Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ο Δημήτρης Φατσέας για το χαράτσι της ΔΕΗ

Ως γνωστό οι τελευταίοι λογαριασμοί της ΔΕΗ για τα Κύθηρα συμπεριλαμβάνουν το γνωστό «χαράτσι» (το επίσημο όνομά του είναι Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, δηλ. Ε.Ε.Τ.Α. και πρώην Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε) υπολογισμένο με συντελεστή 6% επί των τετραγωνικών, ενώ υπάρχουν και κάποιοι λογαριασμοί, άγνωστο πόσοι, στους οποίους ο συντελεστής είναι 3%, όσο δηλαδή ήταν και πέρσι.
Από πληροφορίες που έχουμε προκύπτει ότι αν στη βάση πληροφοριών της ΔΕΗ δεν υπάρχει η αντικειμενική αξία του ακινήτου, την οποία έπρεπε να είχαν στείλει όλοι οι Δήμοι μέχρι 31-5-2013, τότε το πρόγραμμα παίρνει ως συντελεστή το μέσο όρο του νομού στον οποίο ανήκει ο Δήμος, στην προκειμένη περίπτωση για τα Κύθηρα του νομού Αττικής. Έτσι για τις αξίες των ακινήτων στα Κύθηρα, λαμβάνεται υπόψη και το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα κλπ!!!!! Εντύπωση βέβαια προκαλεί γιατί σε ορισμένα ακίνητα υπήρχαν στη βάση δεδομένων της ΔΕΗ αντικειμενικές τιμές και έτσι γι αυτά το χαράτσι υπολογίστηκε με τον σωστό, περσινό συντελεστή 3%, ενώ για τα υπόλοιπα ακίνητα δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές τιμές και έτσι για αυτά ο συντελεστής πήγε στο 6%.
Ο διπλασιασμός του χαρατσιού για τα Κύθηρα σε μια εποχή τραγικής οικονομικής δυσπραγίας έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού, ακόμα περισσότερο επειδή είναι προφανές ότι πρόκειται περί λάθους. Προκαλείται έτσι μια απαράδεκτη αδικία εις βάρος των Κυθηρίων, οφειλόμενη κατά πάσα πιθανότητα σε λάθος, η οποία πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.
Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχυση στους πολίτες και δικαιολογημένη αγανάκτηση, ο Δήμαρχος Κυθήρων οφείλει  να ενημερώσει άμεσα τους δημότες τι ακριβώς έχει συμβεί, ποιο είναι το λάθος που έγινε και να κατευθύνει τον κόσμο πως πρέπει να ενεργήσει και τι πρέπει να κάνει. Οι πολίτες περιμένουν μια υπεύθυνη ενημέρωση.

Δημήτρης Φατσέας
Δημοτικός Σύμβουλος 

πηγή: Tsirigo fm