Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινός Προορισμός: Κύθηρα

Αυτό το Σαββατοκύριακο αποφασίσαμε να το αφιερώσουμε στα Κύθηρα και να σας ξεναγήσουμε σε αυτά μέσα από τον φωτογραφικό μας φακό.

Τα Κύθηρα ή αλλιώς Τσιρίγο (από την παλαιότερη ενετική ονομασία τους Cerigo) είναι κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Είναι ένα από τα Επτάνησα αλλά διοικητικά ανήκουν μαζί με τα Αντικύθηρα στη Νομαρχία Πειραιά. Το νησί αυτό, με τη μεγάλη ιστορία και τους περίπου 3500 κατοίκους βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά. Μπορεί να το επισκεφθεί κανείς όλο το χρόνο μια και συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης και αεροπορικά με το αεροδρόμια της Αθήνας. Ακτοπλοϊκά δρομολόγια γίνονται επίσης και από την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη Λακωνίας.

Πρόκειται για ένα νησί με ιδιαίτερη προσωπικότητα και ενέργεια, αρκετά αξιοθέατα, πολλά μονοπάτια και κατά κύριο λόγο παρθένες παραλίες. Η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού ή αλλιώς Χώρα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του και είναι χτισμένη σε ύψωμα. Το λιμάνι της, με τους δίδυμους κόλπους λέγεται Καψάλι και είναι γνωστό για τη βραδυνή ζωή του. Μεγάλα χωριά είναι το Λιβάδι και ο Ποταμός ενώ θα συναντήσετε και πολλά (σχεδόν 60) μικρά γραφικά χωριά, διάσπαρτα σε όλη την έκταση του νησιού. Το βασικό λιμάνι τους είναι το Διακόφτι που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Αλλά ας ξεκινήσουμε τη βόλτα στο νησί από την ομώνυμη πρωτεύουσα με το κάστρο, τα παραδοσιακά στενά και την ωραία αρχιτεκτονική.







Και επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, ας κοιτάξουμε καλύτερα και από πιο κοντά μερικά σημεία..







Και φυσικά ολοκληρώνουμε την 1η μας βόλτα στο νησί με τα χαρακτηριστικά ματσάκια από Sempreviva. Η Sempreviva, που σημαίνει "πάντα ζωντανή", φύεται μόνο στα Κύθηρα και συγκεκριμένα στη βραχονησίδα Χύτρα και στις απόκρημνες νότιες ακτές του νησιού. Πήρε το όνομά της από του Βενετσιάνους κατακτητές (από τα λατινικά sempre και viva) οι οποίοι παρατήρησαν ότι διατηρείται αναλλοίωτη στον χρόνο ακόμη και αν την κόψεις από τις ρίζες της.

πηγή: maresei.gr