Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΣΤΗ «GIOSTRA DI ZANTE»

Tην Κυριακή 23 Ιουνίου 2013 ολοκληρώθηκαν στη Ζάκυνθο οι εκδηλώσεις της Γκιόστρας που κράτησαν ένα 4ήμερο. Η εταιρεία «GIOSTRA DI ZANTE» από το 2005 αναβιώνει το παλαιότατο έθιμο της Γκιόστρας που είναι ιππικοί αγώνες, πλαισιωμένοι με άλλα μεσαιωνικά δρώμενα. Στη Γκιόστρα 2013 πήρε μέρος η Ιταλία και ήλθε στη Ζάκυνθο αντιπροσωπεία από τη Σουλμόνα που είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Ζάκυνθο. Επίσης ήλθε αντιπροσωπεία από το Σαν Μαρίνο, το οποίο σε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αδελφοποιήθηκε με τη Ζάκυνθο την Παρασκευή 22 Ιουνίου. Ακόμα συμμετείχε και η Σλοβακία, η οποία έστειλε τους περίφημους γερακάρηδες με τα γεράκια τους για να κάμουν τις επιδείξεις τους.
Από τα νησιά του Ιονίου συμμετείχαν εκτός της Ζακύνθου, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και τα Κύθηρα με τα χορευτικά τους. Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών ανταποκρίθηκε στην τιμητική πρόσκληση του προέδρου της εταιρείας «GIOSTRA DI ZANTE» κ. Διονύση Φλεμοτόμου. Τα παιδιά του χορευτικού του Συνδέσμου μας σήκωσαν το βάρος μιας πράγματι βαριάς αποστολής και εκπροσώπησαν τα Κύθηρα σε μια διοργάνωση αξιώσεων, σε ένα χώρο με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Και τα κατάφεραν μια χαρά με την άψογη εμφάνισή τους, με τη ζωντάνια τους, την κορμοστασιά τους και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και απέσπασαν πλούσιο χειροκρότημα από ένα κοινό που ξέρει να προσφέρει, όπου αξίζει.
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου έγινε παρέλαση των αντιπροσωπειών, όπου προηγούνταν οι παντιέρες και τα «καπίτουλα» (λάβαρα) και παρατάχθηκαν μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου παρόντος του Δημάρχου Ζακύνθου έγινε έπαρση των σημαιών και ανάκρουση των εθνικών ύμνων των χωρών που συμμετείχαν στη Γκιόστρα 2013. Την Παρασκευή και το Σάββατο χόρεψαν τα χορευτικά, έκαναν τις επιδείξεις τους οι «σπαντιερατόροι» (σημαιοφόροι) και οι γερακάρηδες, έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ποιητή Ούγο Φώσκολο και πραγματοποιήθηκε η παιδική Γκιόστρα. Την Κυριακή έγιναν οι ιππικοί αγώνες και ο ιππότης που είχε κληρωθεί να αγωνιστεί για τα Κύθηρα κέρδισε, και έτσι το έπαθλο της Γκιόστρας 2013 το πήραν τα Κύθηρα. Μετά τους αγώνες έγινε η «φουγγαρία» (άναμμα φωτιάς) προς τιμήν του Άη Γιαννιού του Λουμπαρδιάρη και ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι.
Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που εκπροσώπησαν επάξια τα Κύθηρα, αλλά και στη δασκάλα τους κ. Λίτσα Γαλανάκη και στην κ. Κυριακή Γρηγ. Κασιμάτη που εκπροσώπησε το Δ.Σ. του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οργανωτική επιτροπή της Γκιόστρας Ζακύνθου και στον ακάματο πρόεδρο  κ. Διονύση Φλεμοτόμο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στο μυροβόλο νησί της Ζακύνθου.





                                  
       Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος