Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 14/6/2013

Tα Κύθηρα, η χαμηλή τηλεθέαση και η Δημοκρατία

Ανάμεσα στα πολλά που καταλόγισε η κυβέρνηση με την καταπληκτική ερμηνεία του εκπροσώπου της, Σιμου Κεδίκογλου, ήταν και το «μέγα έγκλημα» της χαμηλής τηλεθέασης, η οποία, (άκουσον άκουσον!) «ήταν η μισή απ’ όση έχει ένα μέσο εμπορικό κανάλι». Καμία σημασία δεν έχει προφανώς η ανάγκη να εκφραστούν οι χιλιάδες μικρές ομάδες εναλλακτικών θεατών που καμιά σχέση δεν επιθυμούν με την εμπορικότητα,  ή να υπηρετηθεί η βασική διαφορά της κρατικής τηλεόρασης από την ιδιωτική, που συνοψίζεται στο εξής: «η μία στοχεύει στην τηλεθέαση με βία και αίμα και η άλλη στη χαμηλή τηλεθέαση με ποιοτικό πρόγραμμα. Και την ποιότητα την πληρώνει το κράτος για να κρατά ψηλά το επίπεδο σκέψης των πολιτών του.»

Πρόκειται, φυσικά, για  την υπεραπλουστευτική οικονομική πολιτική που υπαγορεύει και το λουκέτο της ΔΟΥ Κυθήρων, η οποία κρίνεται παρασιτική για τα κρατικά ταμεία, εφόσον εξυπηρετεί μόνο μια χούφτα κόσμο πάνω στη μακρινή βραχονησίδα…

Δυστυχώς, όμως, τέτοιες πολιτικές, παύουν να είναι μόνον οικονομικές. Δε γίνεται ο Κυθήριος να μη θυμηθεί ετούτες τις μέρες την όμορφη εποχή που εξέπεμπε στο νησί μας τo τοπικό κανάλι TTV.  Πάλι τότε, όταν ανέλαβε τα ηνία μια φοβική ως προς τη Δημοκρατία εξουσία, η ενημέρωση ήταν το πρώτο της θύμα. Αυτό που στα Κύθηρα συνέβη τότε από τους κολλητούς του Μιχαλολιάκου «λάιτ»,  απλά χρειάστηκαν τρία χρόνια για να συμβούν και στην Αθήνα, υπό το σκοτεινό βλέμμα του επικίνδυνου πλέον, Μιχαλολιάκου «στρέιτ».

Όσο για τον ασθενή αντίλογο, του οποίου ήδη κυματίζει ως σημαία το επερχόμενο ΝΕΡΙΤ, πάλι αδυνατούμε να μην είμαστε επιφυλακτικοί. Αρκεί, άλλο ένα παράδειγμα από την τοπική μας εμπειρία: η ευθανασία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυθήρων κι η «εξυγίανσή» της από την «ακμάζουσα» Πρότυπη Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυθήρων Α.Ε.


Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία, ζητά να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ.