Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Δελτίο τύπου βουλευτή Παν.Μελά για τον ΕΟΠΥΥ,17-6-2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17-06-2013

Ο Βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Τομεάρχης Υγείας, μιλώντας στη Βουλή, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, σε επίκαιρη επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ άλλων τόνισε:
Συζητάμε σήμερα τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Η σύσταση του ΕΟΠΥΥ έγινε επί ημερών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και, όπως λέτε, αποτελεί μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή.
Γιατί όμως δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ; Γιατί έγινε αυτή η μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή; Για να προσφέρει ίδιες, καλύτερες ή χειρότερες υπηρεσίες Υγείας, απ’ ότι προσέφεραν πριν τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία;
Η πραγματικότητα είναι - και ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει – ότι, οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ είναι πολύ χειρότερες σήμερα απ’ αυτές που προσέφεραν πριν τα διάφορα Ταμεία.
Λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη των ασφαλισμένων, μισθωτών και συνταξιούχων, όχι μόνο έχει υποβαθμιστεί δραματικά, αλλά συγχρόνως αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να πληρώνουν γιατρούς, φάρμακα, ακόμη και τηλεφωνικά ραντεβού, όταν όλοι τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Αναφέρετε στην επερώτησή σας ότι, ένας από τους λόγους για τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, είναι ο περιορισμός της μεγάλης σπατάλης, που γινόταν για πολλά χρόνια και ιδιαίτερα αναφέρεστε από το 2005 και μετά. Κανείς δεν έχει αντίρρηση για τη μεγάλη κρατική σπατάλη στο χώρο της Υγείας.  Για το «ιδιαίτερα μετά το 2005»,  αν έχετε στοιχεία να τα καταθέσετε.
Το δυσάρεστο όμως είναι, ότι, σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο που διέρχεται ο Ελληνικός λαός, εξακολουθεί να υπάρχει κρατική σπατάλη και στο χώρο της Υγείας και αλλού.
Και μετά τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ, η σπατάλη του Δημοσίου χρήματος συνεχίστηκε και συνεχίζεται και θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα:
Τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια του ΙΚΑ, σήμερα ΕΟΠΥΥ, λόγω έλλειψης αναλωσίμων υλικών, στέλνουν τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικά εργαστήρια για τις εξετάσεις τους. Εκεί, πληρώνουν οι ασφαλισμένοι 15% τους κόστους των εξετάσεων και ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται με το 85%. Αποτέλεσμα, μόνο για το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) Πειραιά, ο ΕΟΠΥΥ το 2011 χρεώθηκε με 7 εκατ.ευρώ. Φανταστείτε, σε πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια θα ανέρχεται το κόστος για τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια όλης της Ελλάδας!
Γιατί λοιπόν σπαταλάται σήμερα χρήμα; Τι στόχους και τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η τακτική; Γιατί διατηρείται ένα παρασιτικό, πελατειακό μοντέλο;
Σήμερα, το έχω ξανατονίσει, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται το Κρατικό χρήμα να το προσέχουμε όσο το δυνατό περισσότερο και η σπατάλη να φτάσει στο μηδέν, γιατί, το Κρατικό χρήμα είναι χρήμα των πολιτών και οι πολίτες σήμερα υποφέρουν πάρα πολύ.
Ακόμη μην αναφέρεστε σε ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού από ατομικές δαπάνες για την Υγεία, διότι, οι δαπάνες της κάθε οικογένειας έχουν αυξηθεί.
Επίσης, δεν πρέπει να μιλά κανείς για διασφάλιση επαρκών και αξιοπρεπών Υπηρεσιών Υγείας,  διότι, αυτά λέγονται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, για λόγους σκοπιμότητας, αφού, δεν υλοποιούνται στην πράξη, για το καλό των πολιτών.
Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι, η ελλιπής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, όχι μόνο στους ασθενείς, όπως σας είπα, αλλά και σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ., γι αυτό έχουν προβεί κατ΄επανάληψη σε κινητοποιήσεις.
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι η μεγάλη έλλειψη συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, αφού η έλλειψη αυτή ανέρχεται σε χιλιάδες γιατρούς.
Λόγω της έλλειψης αυτής, υπάρχουν Νησιά τα οποία δεν έχουν συμβεβλημένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, παιδιάτρους, καρδιολόγους κλπ., με αποτέλεσμα, να αναγκάζονται οι ασθενείς, είτε να πηγαίνουν σε ιδιώτη γιατρό, εάν υπάρχει, και να πληρώνουν από την τσέπη τους, είτε να πηγαίνουν σε άλλο νησί με οικονομικό κόστος και μεγάλη ταλαιπωρία.
Και ο κ.Μελάς κατέληξε: Επιβάλλεται με πράξεις και όχι με λόγια να βελτιωθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας προς τους πολίτες. Γιατί, η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και σήμερα επιβάλλεται να στηριχθεί η Υγεία του λαού μας, για να μπορέσει να αντέξει αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική στενωπό που διερχόμεθα.