Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ερώτηση βουλευτή Παν.Μελά σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της ΔΟΥ Κυθήρων, 19/6/2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Τεράστια προβλήματα για τους κατοίκους των Κυθήρων και Αντικυθήρων δημιουργεί η απόφαση για άμεση αναστολή της λειτουργίας της ΔΟΥ Κυθήρων»
Τεράστια προβλήματα δημιουργεί στους κατοίκους των Κυθήρων και Αντικυθήρων, ιδιαίτερα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και του Δήμου, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για άμεση αναστολή της λειτουργίας της ΔΟΥ Κυθήρων, στην αρχή της θερινής τουριστικής περιόδου και συγκεκριμένα από τις 18 Ιουνίου 2013.
Σύμφωνα με προφορικές διαβεβαιώσεις που είχε λάβει ο Δήμος, από το Υπουργείο Οικονομικών, η ΔΟΥ Κυθήρων θα τερμάτιζε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2013, μαζί με τις υπόλοιπες που είχαν εξαιρεθεί από το Νόμο περί κλεισίματος των ΔΟΥ.
Αυτή η παράταση θα διευκόλυνε τη λειτουργία των επιχειρήσεων – ιδιαίτερα όσων ασχολούνται με τον τουρισμό – αλλά και τις συναλλαγές των πολιτών, που κατά τη θερινή περίοδο αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό.
Ενώ αρχικά επρόκειτο η συγκεκριμένη ΔΟΥ να συγχωνευθεί με τη ΔΟΥ Σπάρτης, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη συγχώνευσή της με την Α΄ΔΟΥ Πειραιά, πράγμα που θα οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία και σημαντική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, οι οποίοι θα υποχρεούνται να μεταβαίνουν στον Πειραιά, προκειμένου να εκτελούν τις διάφορες φορολογικές τους συναλλαγές.
Σε ερώτηση που είχα καταθέσει στη Βουλή (05/12/2012), σας είχα ζητήσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΟΥ Κυθήρων.
Αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, περισσότερες από 40 φορολογικές συναλλαγές απαιτούν την φυσική παρουσία των πολιτών στη ΔΟΥ.
Παράλληλα, η μη εξοικείωση των πολιτών (και κυρίως ηλικιωμένων), με τις σύγχρονες τεχνολογίες, καθιστά δύσκολη τη χρήση του διαδικτύου, το οποίο εξάλλου προβληματικά παρέχεται στα Κύθηρα.
Ακόμη, να τονιστεί ότι, η συγκεκριμένη ΔΟΥ αναλογικά με τον πληθυσμό που εξυπηρετεί, βρίσκεται στην 3η θέση Πανελλαδικά σε φορολογικά έσοδα.
Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Θα φροντίσετε ώστε, προσωρινά να δοθεί παράταση της λειτουργίας της ΔΟΥ Κυθήρων, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, ώστε να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των κατοίκων νησιού, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου; 
  2. Θα επανεξετάσετε την αναθεώρηση της απόφασής σας, για αναστολή της λειτουργίας της ΔΟΥ Κυθήρων, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων του νησιού;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
19/06/2013                                                                              ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ